Președintele ceh Milos Zeman se declară împotriva unei ‘idealizări’ a Ucrainei

0
365

Președintele ceh Milos Zeman, deseori criticat în țara sa pentru orientarea prorusă în dosarul ucrainean, s-a pronunțat sâmbătă împotriva unei ‘idealizări’ a Ucrainei, considerând conflictul din estul acestei țări ca fiind un ‘război civil’, relatează AFP.

“Mulți oameni prost informați idealizează Ucraina. Ei cred că se întâmplă ceva precum ‘Revoluția de Catifea’ (care a dus în 1989 în mod pașnic la căderea regimului comunist la Praga — n.r.)”, a declarat Zeman publicației Pravo, recunoscând în același timp că opiniile sale privind Ucraina și Rusia i-au erodat cota de încredere. Cota sa de popularitate a scăzut de la 58% în octombrie la 37% în noiembrie.

“Maidanul nu a fost o revoluție democratică”, a adăugat Zeman, făcând referire la protestele proeuropene care au dus în februarie la căderea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.

“Consider că în Ucraina are loc un război civil”, a insistat președintele ceh, în contextul în care Rusia, care a anexat în martie peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată că a organizat și înarmat rebeliunea prorusă din estul țării.

 \Zeman, ale cărui afirmații sunt în contradicție cu opinia majorității liderilor occidentali, a profitat de ocazie pentru a-l califica pe omologul său ucrainean Petro Poroșenko drept ‘președintele păcii’, Arseni Iațeniuk rămânând în opinia sa ‘premierul războiului’.

Iațeniuk “nu vrea soluția pașnică recomandată de Comisia Europeană, ci o rezolvare prin forță a problemei, ceea ce ar conduce la o restabilire a sprijinului acordat de Rusia separatiștilor”, a afirmat Zeman.

sursa > AGERPRES