Tradițiile pescărești de pe malul Dunării, promovate prin Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli”

0
1298

„În două zile – totul despre pește!” este ceea ce și-au propus, week-endu-ul trecut, în localitatea doljeană Ciupercenii Vechi, organizatorii Festivalului „Juvelnicul cu rânduieli”. Și au reușit într-o însemnată măsură, având în vedere că au adus laolaltă tradiția aruncării năvodului – printr-o interesantă expoziție de ustensile de pescuit, specificul bucătăriei pescărești – prin preparate gustoase și ingenioase, ba chiar și un concurs la care s-a premiat măiestria în a da gust ciorbei de pește, frumusețea acestei zone cu un extraordinar potențial turistic – printr-o expoziție de fotografie și lansarea unui album de promovare. Și, cel mai important, a adus laolaltă, deși pe o vreme rece și ploioasă, sute de localnici, de la copii în straie populare până la bătrâni ce, odată cu vârsta, au deprins secretele Dunării, cu toate câte bătrânul fluviu poate oferi. Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli” face parte din proiectul „Reflexii culturale la Calafat – Turism şi tradiţii pescăreşti pe malul Dunării”, aflat la cea de-a III-a ediție, după ce s-a desfășurat în localitățile Ciupercenii Noi și Poiana Mare. În primăvara și vara anului viitor, organizatorii vor continua să promoveze pitorescul acestei zone prin evenimente similare care vor avea loc la Desa, Ghidici, Maglavit, Basarabi și Calafat.

Opt localități din cele 19 ale microregiunii Calafat, aflate de-a lungul Dunării (Bechet, Bistreț, Calafat, Călărași, Cârna, Cetate, Catane, Ciupercenii Noi, Dăbuleni, Desa, Ghidici, Gighera, Maglavit, Măceșu de Jos, Negoi, Ostroveni, Piscu Vechi, Poiana Mare și Rast), au fost alese spre a fi promovate prin proiectul „Reflexii culturale la Calafat – Turism şi tradiţii pescăreşti pe malul Dunării”, finanțat prin Programul Operaţional pentru Pescuit  2007-2013 și derulat de Asociația „Proiect Pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni” (APLOMB) Calafat.

Sâmbătă și duminică a venit rândul localnicilor din Ciupercenii Vechi să fie părtași la manifestările din cadrul Festivalului „Juvelnicul cu rânduieli”, eveniment ca promovează zona dunăreană cu toate bogățiile ei cultural-turistice.

Expoziții de ustensile pentru pescuit și de fotografie cu tematică dunăreană

Prima dintre ele: lansarea albumului „Calafatul turistic”, ce surprinde nu numai importante obiective din cele opt localități (biserici, monumente, case vechi, instituții în clădiri de patrimoniu, situri naturale protejate), ci și evenimente de tradiție (zilele localităților, aruncarea crucii în Dunăre de Bobotează, Tabăra Folk, Festivalurile „Floarea salcâmului” și „Roadele toamnei, spectacolul „Semne” ș.a.) ori oameni cu potențial artistic deosebit, îndeosebi artiști populari. Tot sâmbătă s-a deschis o expoziție de artă plastică, simezele aparținând copiilor de la Școala Ciuperceii Noi, Liceul „Independența” și Grădinița nr. 1 Calafat, și s-a desfășurat simpozionul „Peştele – resursă naturală, factor cultural şi element de progres şi dezvoltare pentru comunităţile locale”.

Și mai mare culoare – dar mai ales gust! – au dat festivalului manifestările de duminică. O expoziție de ustensile și alta de fotografie cu tematică dunăreană i-au atras pe curioși, cei novice văzând cum arată și la ce folosește o setcă, o jigajnie, o vârșie sau un prostovol. Expoziția culinară cu produse din pește s-a bucurat de și mai mare succes, cu atât mai mult cu cât s-au putut face degustări. Și-au găsit loc pe masă știucă umplută, chifteluțe, raci și sărmăluțe din pește, crochete de pește cu ciuperci, plachie de crap, pâini și prăjituri în formă de pește. În total, vreo 100 kg de pește au fost preparate cu această ocazie.

Cei mai buni bucătari și cea mai bună ciorbă de pește!

Că sunt buni bucătari, dunărenii au putut-o demonstra la concursul „Cea mai bună ciorbă de pește”, unde trei cunoscători inclusiv într-ale pescuitului au râvnit la marele premiu. L-a acordat un juriu format din primarii localităților Calafat, Oștreli (Bor, Serbia) și Slanotârn (Bulgaria), cu toții de acord că toate cele trei ciorbe înscrise în competiție au fost speciale. Și totuși, câștigătoare a fost cea pregătită de Cătălin Nicola. Ce a făcut diferența între ele l-am întrebat pe președintele APLOMB Calafat, Dan Vană, om de-al locului ce nu refuză niciodată nici o cântare folk, nici o gustare… pescărească.

«La rându-mi, l-am întrebat asta pe un expert în jurizări de ciorbă de pește. Îmi spunea că ciorba trebuie să fie fierbinte atunci când se aduce la masă și, în timp, se urmărește consistența gelatinoasă. Eu cred că diferența o fac două elemente: calitatea peștelui folosit (iar Cătălin Nicola a folosit crapi mari, puși întregi în ciorbă) și echilibrul mirodeniilor – să nu se anuleze una pe alta, să nu fie mai pregnant cimbrul ori cimbrișorul, leușteanul sau celelalte folosite. Mie, personal, mi-a plăcut ciorba lui Lucian Ciobanu, cel care a câștigat, de altfel, prima ediție a concursului, pentru că a fost clasică, cu pește din Dunăre de diferite feluri, cu zeamă de varză și cu cimbrișor sălbatic. Cea de-a treia, a lui Constantin Chirițescu, a fost o ciorbă… ok, cu smântână», a explicat Dan Vană.

„Dezvoltarea turistică a acestei zone trebuie să fie pe primul plan”

Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli” a continuat, până spre seară, cu un spectacol artistic susținut de mai multe ansambluri de cântece și dansuri populare din zonă: „Ropota” din Ciupercenii Noi (coord.: Emil Tigae), „Crăițele” din Maglavit (coord.: Steluța Mitulețu), „Drag de joc” din Poiana Mare (coord.: Ileana Bechir), „Rozele Calafatului” din Calafat și „Perla Dunării” din Ciupercenii Vechi (coord.: Marinela Carauleanu).

„Este un proiect extraordinar și cred că ar trebui cât mai mulți să fim implicați în astfel de acțiuni. Pentru că dezvoltarea turistică a acestei zone trebuie să fie pe primul plan. Avem ținuturi extraordinare, avem oameni deosebiți, avem capacitate, important e să știm ce să facem cu ele, cum să ne promovăm adevăratele valori. Peștele este o emblemă a noastră. Oriunde am merge – în țară, în afară –, când aude că suntem de la Dunăre imediat lumea ne întreabă: un pește bun se poate mânca la dvs.?”, este de părere primarul municipiului Calafat, Mircea Guță. Cât privește promovarea zonei, edilul este de părere că „se poate face mult mai mult în privința aceasta”, motiv pentru care consideră binevenit Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli”.

Scopul proiectului „Reflexii culturale la Calafat – Turism şi tradiţii pescăreşti pe malul Dunării” – implementat pe o perioadă de un an, din iulie 2014 până în iulie 2015 – este îndeplinirea obiectivelor specifice ale Măsurii 2 în cadrul teritoriului Grup Local Pescăresc Calafat, în special sprijinirea infrastructurii şi a serviciilor legate de turism din zona Grupului, în beneficiul micilor comunităţi pescăreşti din cadrul teritoriului FLAG Calafat, precum și promovarea ecoturismului.

Principalele obiective specifice sunt: conştientizarea populaţiei din zona Calafat de importanţa pe care pescuitul a avut-o şi, în continuare, o poate avea pentru fiecare localitate în parte; popularizarea şi dezvoltarea turismului pescăresc; promovarea obiectivelor cu potenţial turistic (clădiri, monumente, lăcaşe de cult, evenimente, situri arheologice, rezervaţii naturale, arii protejate, etc.) din opt localităţi; dezvoltarea spiritului civic şi implicarea tuturor factorilor sociali şi administrativi în ecologizarea zonei.

Aceste obiective vor fi îndeplinite prin mai multe tipuri de activităţi, care se încadrează în Măsura 2 – „Sprijinirea infrastructurii şi serviciilor legate de turism, în beneficiul micilor comunităţi pescăreşti şi promovarea turismului”, Acţiunea „Realizarea de proiecte integrate pentru atragerea turiştilor: cazare, masă, activităţi recreative relaţionate cu pescuitul” şi se vor realiza în zona „Grup Local Pescăresc Calafat” (FLAG Calafat).