Republica Moldova: Proeuropenii obţin 56 de mandate, faţă de cele 45 ale proruşilor, după numărarea a 89,24% din voturi

0
290

Cinci formaţiuni politice au acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică, potrivit datelor oficiale furnizate ieri de Comisia Electorală Centrală (CEC). Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL) au depăşit pragul electoral de 6%, urmând să aibă reprezentare în noul legislativ de la Chişinău. În urma centralizării a 89,24% din procesele verbale, PSRM, condus de Igor Dodon, se menţine pe primul loc cu 21,34%, dar pierde un mandat, potrivit „Ziarului de Gardă”, care revine PLDM, al fostului premier Vlad Filat,  clasat pe locul al doilea, cu 19,46% din voturi. PCRM, al lui Vladimir Voronin, obţine 17,95% din voturi şi se află pe locul trei, urmat de PDM (condus de Marian Lupu) – 15,78% şi PL (în fruntea căruia se află Mihai Ghimpu) – 9,36%.

Deşi CEC anunţase că rezultatele finale urmau să fie disponibile ieri la ora 11.00, ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, Comisia a spus că „deznodământul” se amână, deoarece 11% dintre circumscripţii nu introduseseră încă datele în sistem. CEC a precizat însă că alegerile s-au desfăşurat fără încălcarea legislaţiei, singurele dificultăţi fiind în cazul Registrului Electronic. Rata finală de participare la vot a fost de 55,86%, suficientă pentru validarea alegerilor. În ceea ce priveşte numărul de mandate, PSRM obţine 25, PLDM – 24, PCRM – 21, PDM – 19 şi PL – 12. Prin urmare, partidele proeuropene ar avea în total 56 de mandate, iar cele proruse 45. Marja de eroare este de maximum 1% pentru fiecare candidat. Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizează cu 50%+1 din voturi, însă nu şi desemnarea unui nou preşedinte, care se face cu 60%+1 dintre voturile parlamentarilor.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a anunţat, ieri, că formaţiunea politică pe care o conduce va face o coaliţie în Parlament cu PDM şi PL, în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a unui noi govern, potrivit trimisului special al Agerpres. „PLDM va face coaliţie cu PDM şi PL. Noi am început să discutăm. Am discutat şi cu domnul Marian Lupu (preşedintele PDM — n.r.) şi cu domnul Mihai Ghimpu (preşedinte PL — n.r.). Timpul este foarte scurt şi trebuie administrat eficient. Un răspuns clar către oameni trebuie să vină în zilele următoare”, a afirmat Filat. El a subliniat că PLDM va participa la negocierile cu partenerii săi proeuropeni fără a discuta însă despre funcţii şi fără a pune condiţii şi a atras atenţia că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu este negociabilă.