Concert vocal-simfonic extraordinar, cu lucrări de Bach, Handel și Mozart

0
411

Unul dintre aşa-numitele Concerte brandenburgice – între cele mai cunoscute lucrări orchestrale ale lui J. S. Bach, Concertul pentru harpă și orchestră de Handel – o compoziție de o rară frumusețe, și Requiemul mozartian – mărturie a geniului şi sensibilităţii marelui compozitor, se regăsesc în programul concertului vocal-simfonic extraordinar din această seară al Filarmonicii „Oltenia”. Evenimentul reunește pe scenă Orchestra Simfonică și Corala Academică ale instituției, pe soliștii Rozalia Pataki (harpă), Iulia Isaev (soprană), Iulia Merca (mezzosoprană), Sergiu Coltan (tenor) și Cristian Hodrea (bas). Revine la pupitrul dirijoral muzicianul olandez Theo Wolters – acesta fiind, de altfel, de anul trecut, dirijor permanent invitat al Filarmonicii craiovene. Concertul începe, ca de obicei, la ora 19.00, iar un bilet costă 20 de lei (15 lei pentru elevi, studenți, pensionari).

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei) în anul 1955. A urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist al Royal Concertgebouw Orchestra. Înainte de absolvire fusese deja angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania), în perioada 1975-1979. Din anul 1979 a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acesteia a lucrat şi a participat la sesiuni de înregistrări audio-video, alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons. În paralel cu activitatea instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Între anii 2004 și 2012 a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam.

 

  • Rozalia Pataki (n. 1987, Reşiţa) a studiat la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timişoara, tot aici urmând un master în Stilistică a interpretării muzicale – muzică de cameră. În prezent este artist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”.
  • Iulia Isaev a urmat cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, imediat după absolvire debutând la Opera Naţională Bucureşti. Este laureata mai multor concursuri internaţionale de canto, între care și „George Enescu” (1991).
  • Iulia Merca (n. 1980) a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (la clasa de canto a prof. Gheorghe Roşu) în 2004, an în care a și devenit cadru didactic al acestei instituții.
  • Sergiu Coltan a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2012) şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia canto, clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu (2013).
  • Cristian Hodrea a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia oboi (clasa prof. univ. dr. Aurel Marc) şi apoi secţia canto (clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu). În prezent este solist al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi membru al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

În program:

Johann Sebastian Bach: Concertul brandenburgic nr. 5 în Re major, BWV 1050

Georg Friedrich Händel: Concertul în Si bemol major pentru harpă şi orchestră,  op. 4, nr. 6, HWV

Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem în Re minor, K. 626 (pentru solişti, cor şi orchestră)