Evenimente liturgice în Arhiepiscopia Craiovei

0
335

Mai multe lăcaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei vor îmbrăca veşmânt de sărbătoare mâine, 8 noiembrie, de praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Printre ele se numără şi Biserica „Sfinţii Arhangheli”, veche ctitorie a fraţilor Radu, Stroe şi Preda Buzescu, căpitani în oastea lui Mihai Viteazul. În mijlocul credincioşilor din această parohie se va afla ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va săvârşi Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” este situată pe strada „Fraţii Buzeşti” nr. 2, nu departe de sediul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei. Este una din vechile bisericii ale oraşului, ridicată de Fraţii Buzeşti la începutul secolului al XVI-lea. Există documente care atestă faptul că actuala construcţie a sfântului lăcaş datează din perioada 1783-1797. De-a lungul timpului, a fost de mai multe ori restaurată, îndeosebi în urma marilor cutremure ce au lovit România în ultimele două secole. Ultimele lucrări s-au realizat  la începutul secolului trecut, pe cheltuiala soţilor Gogu şi Polina Vorvoreanu, a căror reşedinţă se afla în vecinătate. În semn de recunoştinţă, Mitropolitul Nifon Criveanu a stabilit, în şedinţa Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, ca sfântul lăcaş să poarte şi numele de Biserica „Gogu şi Polina Vorvoreanu”. Biserica adăposteşte obiecte de cult de o inestimabilă valoare. Între acestea – şapte candele mari de argint lucrate la Piteşti de Ştefan Argintarul în anul 1886, un arhanghel de argint de 80 cm, sfeşnice împărăteşti în formă de coloane antice greceşti, un policandru din 1831, icoane şi cărţi vechi.    

În zi de hram, biserica din parohia Branişte va fi sfinţită

Biserica parohială din localitatea doljeană Branişte, comuna Podari, îşi va sărbători hramul duminică, 9 octombrie, de praznicul Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina. Înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, sfântul lăcaş va fi târnosit de ÎPS Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor care sunt aşteptaţi să participe în număr mare la eveniment.

Potrivit Biroului de Presă al Mitropoliei Olteniei, biserica închinată Sfântului Nectarie a fost construită din lemn în anul 2009, când a primit şi binecuvântare pentru săvârşirea slujbelor religioase din partea ÎPS Irineu. Ea a fost ridicată într-un timp-record datorită implicării credincioşilor, în frunte cu părintele paroh Constantin Stuparu. Sfântul lăcaş adăposteşte părticele din veşmintele a doi sfinţi – Cuviosul Grigorie Decapolitul şi Cuvioasa Parascheva –, precum şi o icoană a Sfântului Nectarie.