„Duelul viorilor” Stradivarius şi Guarneri – astă-seară, pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
693

La început a fost ideea de „duel”. S-au ales cele mai preţioase „arme” –  viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi „combatanţi” – violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, dar şi un arbitru – pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că va putea asista la o „bătălie” nu pe viaţă şi pe moarte, ci pe sunet şi armonie. Au fost trei ediţii de mare succes ale Turneului Naţional „Duelul viorilor”, iar cea de-a IV-a ediţie, organizată de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, va avea loc, într-o primă etapă, în perioada 4-7 noiembrie a.c. şi o a doua etapă între 10 și 19 decembrie a.c. Un recital în cadrul turneului este susținut și la Craiova: astăzi, cu începere de la ora 19.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”. Un bilet costă 15 lei (10 lei pentru elevi, studenți și pensionari).

Acum, când povestea a depășit stadiul de introducere, întrebările vin dinspre oamenii din sălile concerte. Ce e nou de data aceasta? Cu ce ne vor vrăji în acest… anotimp? Răspunsurile se regăsesc în program: o versiune originală a „Anotimpurilor” de Piazzolla, interpretate de două viori și pian (acestea fiind cunoscute in numeroase alte versiuni, dar nu în aceasta) sau dublarea duelului în recital cu duelul în concert.

«În plus, în acest sezon mai găsim un răspuns optimist. Şi anume că marea de evenimente din piață se deosebeşte de turnee sau evenimente precum „Duelul viorilor”, „Pianul călător” sau „Flautul fermecat” prin faptul că, în timp – și într-un timp destul de scurt – numele instrumentelor nu mai sunt în prim plan. Stradivarius, Guarneri, Steinway, Muramatsu – mărci istorice sau recente, dar nu mai puțin prestigioase, au trecut în plan secund, lăsând în scenă doar muzicienii», spun organizatorii. Iar protagoniştii acestui eveniment sunt nume sonore şi deosebit de apreciate pe scenele din România şi din lume.

Violonistul Liviu Prunaru este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Liviu Prunaru cântă cu vioara Stradivarius „Pachoud”, datată 1694. Violonistul Gabriel Croitoru – a cărui „armă” este vioara Guarneri „Catedrala”, 1731 – este prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat „Transilvan” din Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Pianistul Horia Mihail este unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor Radio România, susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. La Craiova, Horia Mihail va concerta pe un pian Steinway.

În cadrul celei de-a IV-a ediții a Turneului Naţional „Duelul viorilor”, cei trei muzicieni vor putea fi ascultaţi în nouă oraşe din România, în nouă recitaluri şi două concerte. După Craiova vor urma Râmnicu Vâlcea (5 noiembrie), Timişoara (6 și 7 noiembrie), Bucureşti (10 și 11 decembrie), Târgu Mureş (12 decembrie), Câmpia Turzii (13 decembrie), Roman (14 decembrie), Bârlad (15 decembrie) și Piteşti (19 decembrie).

În program:

  • Serghei Rahmaninov: Vocaliza, op. 34, nr. 14
  • Niccolo Paganini: Variaţiuni pe coarda Sol după opera „Moise”; I Palpiti, op. 13
  • Ernest Bloch: Nigun din suita „Baal Schem”
  • Franz Schubert/Jascha Heifetz: Ave Maria
  • Camille Saint-Saens: Havanaise, op.83
  • Frederic Chopin: Nocturna op. 27, nr. 2
  • Henryk Wieniawski: Poloneza nr. 1 în Re major
  • Astor Piazzolla/Mariano Castro: Quatro Estaciones Portenas (Anotimpurile)
  • Igor Frolov/Scott Joplin: Ragtime
  • Igor Frolov/Jerome Kern: Smoke Gets In Your Eyes
  • Igor Frolov: Divertimento; Souvenir