Vivaldi. Emoție. Culoare

0
402

Peste 4.700 de craioveni – potrivit organizatorilor – au venit, sâmbătă seara, la Sala Polivalentă, să asculte ceea ce s-a anunțat a fi evenimentul anului la Filarmonica „Oltenia” și un concert unic în Romania, de fuziune între muzica pop și cea clasică: „Vivaldi Colours”. Dincolo de această dimensiune însă, spectacolul a fost unul al emoției, dată, înainte de toate, de frumusețea „Anotimpurilor” vivaldiene. S-au adăugat unicitatea sunetului unei viori Stradivarius, sensibilitatea interpretării orchestrale, corale, dar și solistice. Căci „Le quattro stagioni” – una dintre cele mai populare creații din repertoriul muzicii clasice – a alternat cu reorchestrările unor piese cunoscute ale Deliei Matache și lui Horia Brenciu, de pe albume mai vechi sau recente. Culoare au dat spectacolului – la propriu! – coriștii, care au ales să îmbrace costume colorate, dar mai ales aceste combinații ritmice și armonice și îmbinările imprevizibile cu instrumentele unui band jazz ori cu chitare electrice.

„Vivaldi Colours” a adunat la Sala Polivalentă craioveni de toate vârstele, „provocați” de fuziunea pop-clasic ori atrași de spectaculozitatea evenimentului – unul cu o promovare pe măsura amplorii. A salutat publicul în deschidere – aproape de ora 21.00 – chiar managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu, care a mulțumit craiovenilor pentru faptul că au „bătut un record național pentru un concert cu orchestra”. «Anul trecut, la „Mozart Rocks”, am avut aproximativ 4.500 de spectatori. Acum, în sală suntem peste 4.700! Dumneavoastră, în acest moment, bătând acest record, apropiați și mai mult Craiova de titlul de Capitală Culturală Europeană!», a spus Drăgulescu.

Totodată, acesta le-a reamintit că participă la un eveniment unic în România și că „Vivaldi Colours” este „un produs sută la sută craiovean”. Vlad Drăgulescu a mulțumit apoi artiștilor Filarmonicii „Oltenia”, membri ai orchestrei și coriști, pe care i-a numit „eroii mei”, și Corului de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” și l-a invitat în scenă pe „unul dintre cei mai importanți tineri muzicieni ai lumii”, Răzvan Stoica. Sub arcușul viorii sale Stradivarius și sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, miracolul primăverii, seninul verii, pastelurile toamnei și iarna cea imaculată au căpătat sonorități dintre cele mai emoționante și mai percutante.

Delia Matache a ales nu numai să strălucească într-o ținută aurie și să-și poarte cu nonșalanță frumusețea, dar și să-și reconfirme calitățile vocale chiar și în compania unei orchestre simfonice și a unui cor. Din repertoriul său, solista a ales piese cunoscute, precum „Ipotecat”, „Parfum de fericire”, „Doar pentru tine” sau „U” – toate reorchestrate. La un moment dat însă, Delia a cerut mai multă energie și mai puțină seriozitate în rândul publicului – confuz între a adopta atitudinea sobră din sala de concert ori a ține ritmul cu energica blondă… În background-ul scenei, aranjamentele muzicale ale lui Marius Hristescu au fost bogat „ilustrate” cu efecte video, iar în unele momente chiar cu imagini din Craiova.

Îndelung aplaudat a fost Horia Brenciu, care n-a renunțat pe scenă nici la costumul negru, elegant, nici la glumele cu spectatorii. «Mă bucur că sunt la Craiova, alături de această orchestră minunată pe care o aveți aici», le-a spus acesta, adăugând că „este pentru prima dată când piesele noastre (n.r. – ale sale și ale Deliei) sunt interpretate într-o manieră simfonică». Brenciu a cântat – acompaniat fiind și de band-ul jazz – despre „Lucruri simple”, „Septembrie, luni”, „Fac ce-mi spune inima”, „Paris” – toate pe muzica lui Cristian Crețu și versuri de Andreea Miclici.

Și cum în ultima vreme nu numai juriul concursului „X Factor” i-a adus unul lângă celălalt, ci și o piesă care se va regăsi pe albumul „40+”, ce urmează să se lanseze spre sfârșit de noiembrie, Horia Brenciu și Delia Matache au ales să cânte și la Craiova „Inima nu vrea”. „Eu cu seriozitatea, tu cu senzualitatea…”, i-a propus cântărețul frumoasei interprete. Spre finalul concertului, Horia Brenciu împreună cu muzicienii Filarmonicii „Oltenia”, corul de copii și jazz-menii au reușit să ridice sala în picioare cu melodia lui Frank Sinatra „My Way”.

„Vivaldi Colours” s-a încheiat aproape de ora 23.00, când, pentru piesa de bis, același Brenciu a coborât de pe scenă în mijlocul publicului, cântând împreună cu întreaga sală „Fac ce-mi spune inima”. Binemeritate și generos oferite, aplauzele craiovenilor au răsplătit, la final, evoluția artiștilor și emoția pe care aceștia au reușit să o transmită. În egală măsură, efortul organizatorilor de a contura și realiza un astfel de eveniment și al municipalității de a-l susține. Iar după „Mozart Rocks” cu Paula Seling și Dan Helciug și „Vivaldi Colours” cu Delia Matache și Horia Brenciu întrebarea firească a acelorași craioveni ar fi… ce urmează?