Festivalul National de Teatru: 10 zile-eveniment și 31 de producții, dintre care 3 craiovene!

0
384

Festivalul National de Teatru – cea mai importantă vitrină a fenomenului teatral  românesc, care cuprinde în programul său producții realizate în stagiunea 2013-2014 – va avea loc în perioada 24 octombrie –2 noiembrie a.c., fiind organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Primăria municipiului București și ARCUB. Trei spectacole ale Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova fac parte, în acest an, din selecția oficială a FNT: Profu’ de religie” (regia: Bobi Pricop), „Familia Tot” (regia: Bocsardi Laszlo) și „Rinocerii” (regia: Robert Wilson), primele două urmând să aibă câte două reprezentații pe scena din capitală.

 Cea de-a XXIV-a ediție a FNT se dorește a fi, ca în fiecare an, o platformă de prezentare, analiză și promovare a scenei autohtone, dar și un spațiu de evaluare a curentelor și tendințelor în teatrul românesc, cu deschideri spre fenomenul de gen european. Directorul artistic al Festivalului este criticul de teatru Marina Constantinescu, care preia, pentru a doua oară, direcţia evenimentului.

„Sperăm în prezența unui public activ și numeros”

„Credem că cele 31 de producții programate să aibă loc în aceste 10 zile-eveniment, în 18 locații din București și Craiova, sunt reprezentative pentru anul teatral românesc încheiat și că aducerea lor împreună poate determina conturarea unui vector de apreciere a evoluției acestuia. Sperăm, totodată, în prezența unui public activ, pe care ni-l dorim cât mai numeros și cât mai divers în sălile de spectacol și contăm în acest sens pe sprijinul instituțiilor media partenere sau doar interesate în promovarea artelor scenei”, spun organizatorii.

Deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru va avea loc vineri, 24 octombrie, ora 21.30, în Sala Media a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti. Programul celor zece zile cuprinde reprezentații ale Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrului Național Cluj-Napoca, Teatrului German de Stat din Timișoara, Teatrului Național și Companiei „Tompa Miklos” din Tg. Mureș, Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrului „Anton Pann” din Rm. Vâlcea ș.a. Cele mai multe sunt însă ale instituțiilor bucureștene, între care Teatrul Odeon, Teatrul Metropolis, Teatrul Țăndărică, Compania Passe-Partout, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Teatrul de Artă, Teatrul Nottara, Teatrul Masca, Teatrul ACT, Teatrul Bulandra, UNTEATRU, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie ș.a.

Închiderea oficială a FNT, la Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va participa, în acest an, la FNT, cu trei spectacole. Primul, Profu’ de religie”, de Mihaela Mihailov, în regia lui Bobi Pricop, va avea două reprezentații, marți, 28 octombrie, în Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” – una de la ora 18.30, cealaltă de la ora 21.00. Cel de-al doilea, „Familia Tot”, de Orkeny Istvan, în regia lui Bocsardi Laszlo, se va juca, de asemenea, tot de două ori, pe aceeași scenă: miercuri, 29 octombrie, de la ora 19.00, și joi, 30 octombrie, de la ora 20.00.

Tot în cadrul festivalului bucureștean va putea fi văzut și cel mai important proiect teatral derulat în ultimii ani în România: „Rinocerii”, de Eugene Ionesco, în regia lui Robert Wilson. Reprezentația din 2 noiembrie, ora 19.00, va marca închiderea oficială a FNT, evenimentul urmând să aibă loc la Craiova, pentru prima dată pe o altă scenă în afara capitalei.

O secțiune specială: MAEȘTRI

Directorul artistic al festivalului, Marina Constantinescu, propune – pe lângă spectacolele ce vor fi prezentate în selecţia oficială – și o secţiune specială de reprezentaţii ale unor evenimente teatrale care prezintă unele dintre cele mai valoroase nume ale teatrului românesc de astăzi. Astfel, publicul va putea vedea spectacole excepționale susţinute de cei pe care nu-i putem numi decât MAEŞTRI.

«Nu putem să nu ţinem cont, indiferent de direcţii, indiferent de tendinţe, de suişuri sau de coborâşuri, de marile nume ale scenei româneşti, regizori, actori, scenografi. Tot ceea ce este viu astăzi în teatrul românesc, tot ceea ce este activ şi reprezentativ, are ca fundament arta acestor mari artişti, gândirea lor estetică, precum şi creaţiile lor.

Ca orice artă, spectacolul de teatru nu se poate naşte din nimic. El îşi trage seva din tradiţie, din modele, din „şcoală”. De aceea, în cadrul acestei ediţii doresc să aduc împreună numele excepţionale, validate şi de marele interes al publicului larg, care să aducă consistenţă şi să dea valoare mişcării teatrale şi istoriei teatrului românesc», spune Marina Constantinescu.

Programul complet al producțiilor teatrale care vor fi prezente în FNT 2014 poate fi consultat pe site-ul festivalului, www.fnt.ro.