Absolvenţii de gimnaziu devin liceeni – Astăzi se desfăşoară repartizarea computerizată

0
316

Absolvenţii de clasa a VIII-a, care nu împlinesc 18 ani până pe 11 septembrie, trec astăzi prin ultimele emoţii ale admiterii la liceu. Pe baza notelor obţinute la Evaluarea Naţională, susţinută în luna iunie atât la Limba şi literatura română, cât şi la Matematică, dar şi a mediilor din perioada gimnaziului şi, bineînţeles, în funcţie de opţiunile făcute, sunt repartizaţi în clasa a IX-a. La nivelul judeţului Dolj sunt 7.290 de candidaţi pentru admiterea la liceu şi tot atâtea locuri. Cu toate acestea, există posibilitatea ca o parte din elevi să rateze prima sesiune de admitere la liceu dacă pe fişele de înscriere nu bifează suficiente opţiuni sau completează greşit. Rezultatele admiterii vor fi afişate mâine, 13 iulie, la sediile unităţilor de învăţământ de nivel gimnazial şi tot mâine vor fi postate şi locurile rămase libere în liceele de stat pentru cea de a doua etapă de repartizare computerizată, care va avea loc pe 22 iulie.

Locuri speciale în sesiunea de admitere din septembrie

Elevii care nu au participat la Evaluarea Naţională pot deveni şi ei liceeni. Pentru aceştia s-a organizat a treia etapă de admitere în perioada 5-7 septembrie a.c. Pentru acest interval de admitere au rămas şi 47 de locuri speciale, în urma repartizării computerizate a elevilor romi.

Pentru elevii romi au fost alocate 97 de locuri speciale, dintre care, la repartizarea de săptămâna trecută, au fost ocupate 47. Restul locurilor speciale pot fi ocupate abia la etapa din septembrie fie tot de romi, fie de copii care au completat opţiunile greşit sau de copii cu cerinţe speciale care vor să intre în învăţământul de masă”, a precizat Alexandrina Năstase, inspector şcolar general adjunct.

28-30 iulie – admiterea la seral

Absolvenţii de gimnaziu care depăşesc vârsta de 18 ani pot deveni şi ei liceeni, însă la clasele de seral sau frecvenţă redusă. Conform calendarului emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, candidaţii trebuie să-şi formuleze opţiunile în zilele de 26 şi 27 iulie a.c., iar admiterea se va face în intervalul 28-30 iulie. În prezent au clase cu frecvenţă redusă Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” – 30 de locuri la profilul Ştiinţe sociale, Grupul Şcolar „Matei Basarab” – 60 de locuri la filologie şi 60 de locuri la specializarea Matematică-Informatică. Clase de seral sunt la Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate – cu 30 de locuri la specializarea tehnician mecatronist şi 30 de locuri pentru tehnician electromecanic, Colegiul „Ştefan Odobleja” – 30 de locuri tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, Grupul Şcolar de Transporturi Auto Craiova – 30 de locuri tehnician electrician electronist auto şi 30 de locuri transporturi auto.