Săptămâna decisivă pentru premianţii naţionali ai Patrulei de Reciclare

0
267

Premianţii naţionali ai programului de educaţie de mediu Patrula de Reciclare  se vor decide până la finele acestei săptămâni. Astfel, până pe 31 august, fiecare român poate ajuta copiii şi profesorii să aducă un premiu naţional în judeţul său. Cu un gest simplu – scăpând gratuit de aparatele electrice şi electronice vechi sau uzate, fiecare dintre noi poate arăta ca îi pasă de ceea se întâmplă în jurul lui.   

Toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) colectate de la populație, firme şi instituţii, prin Telverde 0800 444 800 sau la punctele de colectare ale Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec, până la sfârşitul lunii august, vor contribui la performanţele Patrulei judeţene. Elevii şi dascălii voluntari şi-au informat şi mobilizat neobosiţi comunităţile, pe parcursul anului şcolar 2013-2014, pentru a atinge cel mai ambiţios obiectiv al programului, de până acum: 50 de grame DEEE colectate per locuitor al judeţului sau al municipiului Bucureşti.

„Fiecare om, fiecare zi, fiecare kilogram contează. Mai multe judeţe au şanse să fie câştigătoare, dacă locuitorii predau la reciclare aparatele electrice vechi sau defecte până la 31 august. Sperăm ca străduinţa copiilor şi profesorilor, care ne-au impresionat prin creativitate şi entuziasm, să fie răsplătite prin acest gest al celor din jur. Județele câştigătoare vor demonstra ţării întregi că există solidaritate, că oamenilor le pasă de lumea în care trăiesc copiii lor și că ne putem ridica la nivelul propriilor noastre angajamente față de mediul înconjurător. Ne dorim să sărbătorim cât mai mulţi premianţi, prin Ziua Reciclării, în luna septembrie”, a declarat Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.

Colectarea a circa 600.000 kg de DEEE

De la începutul anului 2014, sute de persoane, firme şi instituţii din Bucureşti şi din toate județele au devenit Suporteri ai Patrulei de Reciclare, adică au casat şi au dat la reciclare diverse aparate electrice și electronice, baterii, acumulatori, becuri şi neoane vechi sau stricate din gospodării, birouri sau depozite.

Toţi cei care le urmează exemplul vor creşte șansele elevilor şi profesorilor din Patrula judeţeană şi bucureşteană să câştige un premiu naţional, contribuind astfel la succesul celei mai active mişcări de tineret din România. Cei peste 1.500 de profesori şi 60.000 de preşcolari, elevi şi liceeni implicaţi au contribuit, în cele trei ediţii de până acum, la colectarea a circa 600.000 kg de DEEE, au informat şi au încurajat să se debaraseze responsabil de deşeurile de echipamente electrice şi electronice peste 1.000.000 de oameni şi au realizat sute de creații artistice şi acţiuni de conştientizare. Copiii, tinerii și profesorii din Patrula de Reciclare contează pe fiecare kilogram de deşeuri colectat de la populație sau de la agenţii economici.

Cantitatea colectată până la 31 august în fiecare judeţ şi în București poate aduce tinerilor voluntari recunoaștere națională, dar, mai ales, le dovedeşte solidaritatea comunităţii lor.