„Crucile”, biserica de la îngemănarea cerului cu pământul

0
1633

La numai 20 de kilometri de Craiova, pe Valea Amaradiei, „îmbrăcată” în verde-crud, este aşezată comuna doljeană Goieşti. Peste 3.200 de suflete locuiesc în cele 13 sate risipite de-o parte şi de alta a râului Amaradia – de o parte sunt situate Mălăieşti, Pioreşti, Adâncata, Ţandăra, Popeasa şi Pometeşti, iar de cealaltă, satul Goieşti, apoi Muereni, Zlătari, Vladimir, Gruiţa (denumit de săteni „La Crucile”), Fântâni şi Mogoşeşti. Casele dichisite, înconjurate de grădini îngrijite, te lasă să intuieşti încă de la intrarea în comună că aici doar oamenii gospodari şi-au făcut un rost. Şi sunt conduşi de un primar destoinic, Atanasie Adam, aflat de 10 ani la conducerea primăriei, care îşi aminteşte că “atunci când am venit nu era un metru de asfalt”. Dar nu doar bunul mers al treburilor din comună îl preocupă pe gospodarul-şef, ci şi conservarea lăcaşelor de cult care păstrează vie localitatea Goieşti în istoria Doljului. Biserica „Înălţarea Domnului”, cunoscută de cei ai locului sub numele „Crucile”, datează încă din secolul al XVII-lea, iar legenda spune că este făcătoare de minuni. Lăcaşul de cult se află acum într-un stadiu avansat de degradare, dar primarul Atanasie Adam nu se lasă până când nu va reuşi să-şi ducă la capăt planul, acela de restaurare a monumentul istoric.

Aşezată la îmbinarea cerului cu pământul, în vârf de deal, biserica “Crucile” a fost construită în anul 1753 de ciobanul Radu pe moşia boierului Andrei Bălăcescu şi are o legendă aparte. Se spune că, ostenit, ciobanul Radu a adormit la liziera unei păduri şi a avut un vis, în care i s-a poruncit să construiască o biserică. Deşteptându-se, s-a speriat, şi-a luat turma şi a plecat acasă, la Arceşti, în Olt. După trei ani, poposind cu turma în aceleaşi locuri, păstorul a avut de data aceasta o vedenie, în care un înger i-a poruncit să construiască biserica. “Un cioban pe nume Radu ar fi visat că trebuie să construiască, pe acel loc, un lăcaş de cult. Cum acolo creşteau nişte stejari, din aceştia au fost cioplite cinci cruci. Una se află încă în interiorul bisericii, iar celelalte patru sunt încastrare în ziduri. Se spune că este o biserică făcătoare de minuni”, a declarat primarul comunei Goieşti, Atanasie Adam.

Izvorul tămăduitor din Sfântul Altar

Se crede că denumirea de “Crucile” a fost dată bisericii şi satului tocmai din motivul că în lăcaşul de cult se găsesc cinci cruci mari, cioplite în lemn, aşa cum au fost crescuţi stejarii în pădure, înainte de începerea construcţiei. Crucile sunt aşezate două la catapeteasmă, două în stâlpii de susţinere şi de la pronaos şi una la iconostas. Crucea cea mare, cu o înălţime de 5 metri, ce se află la câţiva metri de catapeteasmă, în mijlocul bisericii, iar celelalte patru cruci, mari şi ele de peste 2 metri, sunt zidite în pereţi, acolo unde se pare că erau crescuţi stejarii în mijlocul cărora ciobanul Radu ar fi construit lăcaşul de cult. Se spune că de-a lungul a peste două secole şi jumătate de existenţă biserica a fost loc de pelerinaj a mii şi mii de credincioşi, aici existând un izvor tămăduitor ce țâșnea cândva chiar în Sfântul Altar – mai precis în partea dreaptă a acestuia, lângă uşile de la miazăzi. Acum, izvorul a secat, astfel că nu se mai vede decât o groapă de vreo treizeci de centimetri lăţime şi vreo douăzeci de centimetri adâncime. Localnicii spun că, de-a lungul timpului, mulţi oameni s-au vindecat de boli grave.

Un monument aflat în pericol de prăbuşire

Astăzi, biserica din satul Crucile este într-o stare avansată de degradare. Lăcaşul este susţinut de mai multe bârne masive din lemn ce sprijină pereţii şi de un brâu din metal, ce o înconjoară pe exterior. În interior, o bară transversală din metal împiedică pereţii să se surpe. Biserica este în formă de navă, cu două turle – turla mică se află în dreptul pronaosului, iar turla cea mare, Pantocratorul, se află în mijlocul naosului. «Biserica “Înălţarea Domnului” din satul Crucile, comuna Goieşti, cunoscută sub numele “Crucile” este un monument de tip bizantin de dimensiuni impresionante, foarte bogat pictat şi ornamentat cu arcade treflate şi ferestre specifice. Monumentul este puternic deteriorat, prezentând o înclinaţie majoră spre partea de sud, de distrugere avansată a celor două turle ce reprezintă fenomenul “forfecării”. De asemenea, acoperişul bisericii şi pridvorul sunt complet distruse. Interiorul prezintă fisuri masive în zidărie, arcade, fiind iminent riscul de prăbuşire. În interiorul şi exteriorul imobilului există numeroase artefacte aflate în diverse stadii de degradare. În interiorul bisericii au fost identificate cruci de lemn de dimensiuni impresionante, bogat ornamentate şi încrustate cu text chirilic, a căror expertizare le-ar putea plasa ca obiecte de cult “unice” în spaţiul european. În august 2011, biserica şi aria perimetrală aferentă acesteia au fost incendiate, context în care structura de rezistenţă a momentului istoric a suferit avarii majore», consemnează dr. Adrian Gheorghe în cartea “SOS – Zestrea Culturală a Olteniei”.

Cele cinci cruci, unicate în România

Pe primarul comunei Goieşti, Adam Atanasie, nu-l lasă deloc indiferent stadiul avansat de degradare în care se află acum biserica “Crucile”. Cu sprijinul unui ONG – “Alexis Project” –, acesta încearcă să ducă la bun sfârşit un plan chibzuit de restaurare. Chiar dacă nu este vorba de o muncă uşoară, iar piedicile nu au lipsit, gospodarul-şef al comunei spune că lăcaşul de cult are în construcţia sa elemente de arhitectură unice în România, ce trebuie salvate. «De ceva timp sunt în colaborare cu un ONG, Asociaţia „Alexis Project”. Am identificat exact valorile din biserică şi vreau să spun că aceste cinci cruci sunt unice în România şi vrem să le salvăm. Biserica poartă hramul „Înălţarea Domnului” şi este monument istoric încadrat în categoria B, ceea ce înseamnă că este foarte valoroasă. Am încercat, cu sprijinul asociaţiei, să luăm nişte fonduri pe colaborare transfrontalieră, dar, din păcate, nu am avut sprijinul Mitropoliei Olteniei şi am pierdut finanţarea», spune primarul Atanasie Adam.