Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA

0
260

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv ieri la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucureşti. Acesta a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său, dar dublă faţă de cea dată de Tribunalul Bucureşti. Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, şi fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare. În jurul orei 17,25 Pantiş şi alţi trei condamnaţi din dosar s-au predat la Poliţia Capitalei. La ora 17 se predase şi Gheorghe Mencinicopschi, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Ilfov, unde a declarat, la intrare, că este nevinovat şi că sentinţa reprezintă „o mare nedreptate”. Voiculescu a fost primul care a ajuns la sediul IPJ Ilfov, în jurul orei 15,45, în aşteptarea mandatelor de executare. Voiculescu are 67 de ani şi, potrivit prevederilor legale, ar putea fi eliberat după ce execută o treime din pedeapsă.

Totodată, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani. Sediul posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco (controlate de acesta) vor fi confiscate, a mai dispus ieri Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia definitivă dată în dosarul ICA. Totodată, magistraţii de la CAB au decis să îi confişte lui Voiculescu şi penthouse-ul din Şoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro, suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spaţiului Grivco către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanţa a dispus confiscarea bunurilor mobile şi imobile şi a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în ţară sau în străinătate. Instanţa a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurenţa sumei de 15.000.000 de lei, la BRD, şi pâna la concurenţa sumei de 5.000.000 de lei, la RBS Bank. Nu au scăpat nici fiicele omului de afaceri, Cameliei Voiculescu fiindu-i confiscată suma de 2.984.358,3 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acţiuni deţinute la ICA, donate de Voiculescu, iar Corinei Voiculescu suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acţiuni deţinute la ICA, ce i-au fost donate tot de tatăl său. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea mai multor imobile apaţinând celorlalţi inculpaţi. Şeful DNA împreună cu ANAF şi alte instituţii competente urmează să stabilească modul concret în care vor fi recuperate aceste sume.

S-au dat şi câteva pedepse cu suspendare

Pe lângă Voiculescu, Mencinicopschi, Pantiş şi Popa, în acest dosar au mai fost condamnaţi şi Sandu-Jean Cătălin, administratorul unei firme din Grupul Grivco, la 6 ani de închisoare cu executare, Nicolae Săvulescu, director în ADS, tot la 6 ani de închisoare cu executare, Flavius-Adrian Pop, fost membru al Consiliului de Administraţie al ICA, la 5 ani de închisoare cu executare. Gheorghe Sin, fost membru AGA a ICA București, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acționarilor a ICA. Foștii cenzori la ICA inculpați în dosar, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene, au primit pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

Voiculescu a povestit cum şi-a petrecut ultima seară de libertate

Dan Voiculescu a declarat ieri dimineaţă, înainte de aflarea sentinţei, că joi seară a stat cu familia, a mâncat o varză călită „extraordinară” cu cârnaţi olteneşti, a băut „un pahar, două sau trei chiar de vin alb”, s-a uitat la emisiunea lui Mihai Gâdea de pe Antena 3, iar pe la ora 23.30 – 24.00 s-a culcat. „De dormit, am dormit bine. Şi faptul că am dormit bine e dovada faptului că nu sunt stresat, în sensul de speriat”, a subliniat Voiculescu. Acesta a povestit apoi că până la 34 de ani a trăit cu soţia şi cu doi copii în condiţii rele, cu WC în curte, iar la penitenciar nu are cum să fie mai rău de atât. „Iarna nici nu vă povestesc cum era, prin zăpadă, să te duci la toaletă în curte”, a explicat omul de afaceri. El a spus că nu crede că la penitenciar condiţiile pot fi mai rele decât cele în care a trăit până la 34 de ani. „Pentru că am înţeles că oricum toaleta e înăuntru, nu e afară. Orcium, am înţeles că suntem 2 – 3 camarazi, nu mai mulţi, adică nu suntem aşa un regiment. (…) Condiţiile în sine nu sunt de natură să mă sperie. De-aia am spus mereu că nu sunt speriat”, a spus Voiculescu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.