”Îndrăzneşte! Fii antreprenor!”, un proiect destinat micilor fermieri

0
520

Ieri, la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, în prezenţa mai multor fermieri din Dolj şi Olt, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului ”Îndrăzneşte! Fii antreprenor!”. Beneficiarul proiectului este Asociaţia Română pentru Tranparenţă/Transparency Internaţional Romania, iar parteneri – Federaţia Agricultorilor FERMIERUL şi Sindicatul Ţăranilor şi Proprietarilor Români. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul se adresează unui numar de  800 persoane din mediul rural.

          Proiectul îşi propune ca obiective principale dezvoltarea spiritului antreprenorial în mediul rural şi descoperirea tinerilor din mediul rural cu cele mai bune idei de afaceri, inovative, care se doresc să devină afaceri de succes şi exemple de bune practici. Costel Ginu Toma, preşedintele Federaţiei Agricultorilor Fermierul a precizat ieri că implementarea acestui proiect va fi realizată în perioada aprilie 2014 – noiembrie 2015, iar obiectivul general constă în dezvoltarea capitalului uman din mediul rural prin configurarea unui sistem de sprijin complex care să faciliteze integrarea pe piaţa muncii şi să stimuleze spiritul antreprenorial prin iniţierea de noi afaceri care să dezvolte satul românesc.

800 de persoane din mediul rural instruiţi pe fonduri europene

„Proiectul se adresează unui numar de  800 persoane din mediul rural. În cadrul proiectului ”Indrăzneşte! Fii antreprenor!”  se vor acorda servicii de asistenţă şi consiliere prin intermediul cluburilor de afaceri care se vor înfiinţa şi prin creearea unui portal web care va facilita în mod special comercializarea produselor obţinute. Vom selecta 20 de lucrări, în urma probei scrise, care vor participa ulterior la proba orară. În urma acestei ultimi probe, cele mai interesante proiecte se vor premia”, a spus preşedintele Federaţiei Agricultorilor Fermierul. Concursul respectiv se va organiza la nivel naţional şi se va intitula “Idei inovative antreprenoriale” cu premii substanţiale. (Premiul I – 60.000 lei, Premiul II – 40.000 lei, Premiul III – 20.000 lei şi două menţiuni a câte 10.000 ron.). „Câştigătorii vor beneficia de sprijinul Federaţiei Agricultorilor FERMIERUL pentru elaborarea si implementarea proiectelor şi pentru identificarea surselor financiare necesare cofinanţării proiectelor”, a mai spus Costel Ginu Toma, ieri, la Craiova.

Se încurajează micul fermier în detrimentul globalizării

Rezultatele implementării proiectului  vor consta pe de o parte, într-un număr de 285 de persoane formate în domeniul antreprenorialului; iar pe de altă parte, vorbim de  140 persoane formate ca lucrători comerciali care să sprijine producătorii agricoli în dezvoltarea antreprenorialului pentru producătorii de produse româneşti. Din partea Agenţiei Române pentru Transparenţă a fost prezentă Melline Gallani, asistent manager care a subliniat cât este de important să faci afaceri corecte. „Ajutăm antreprenorii cu consultanţă. Îi învăţăm să-şi desfăşoare activitatea respectând legea. Şi asta pentru că de regulă, corupţia are un preţ mare. Când vorbim de corupţie, vorbim de dare de mită. Este mult mai ieftin să fii integru”, a spus Melline Gallani. Cel de-al doilea partener în proiect, Sindicatul Ţăranilor şi Proprietarilor Români Bragadiru a fost reprezentat la conferinţa de lansare de Ionuţ Fumureanu, care a spus că prin toate aceste activităţi s-a militat foarte mult pentru încurajarea micului fermier, a celui care administrează 3-5 hectare.