ANSVSA: România nu exportă produse din carne de porc în Elveţia

0
334

Elveţia a interzis, începând de ieri, importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene în care au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. Importurile din Bulgaria şi România sunt vizate, dar şi cele din unele regiuni ale Croaţiei şi Letoniei, au precizat, marţi, autorităţile sanitare elveţiene. Interdicţia se referă la porci şi mistreţi, precum şi la orice fel de carne care provine de la aceste animale, dar şi la material seminal, ovule şi embrioni. „În România nu evoluează pesta porcină africană (nici pesta porcină clasică)”, iar produse din carne de porc nu au fost exportate în Elveţia nici în acest an şi nici în 2013, a anunţat ieri, în replică, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). „Autorităţile elveţiene nu au făcut altceva decât să anunţe implementarea, prin acte normative naţionale, a legislaţiei europene, respectiv a Deciziei CE nr 764/2013. În consecinţă, comerţul continuă în aceleaşi condiţii, Elveţia respectând prevederile stabilite de legislaţia europeană”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA. Potrivit sursei citate, „comerţul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis. ANSVSA ia toate măsurile necesare pentru a îndeplinii cerinţele necesare pentru deblocarea şi a acestui tip de schimb comunitar”. Din anul 2007, această maladie porcină, endemică în unele regiuni din Africa Subsahariană, şi-a făcut apariţia în Peninsula Balcanică, răspândindu-se până aproape de Rusia. După descoperirea, luna trecută, a unor mistreţi morţi, dintre care mulţi atinşi de febră porcină africană, Letonia a decis să ia măsuri de sacrificare a acestor animale. Din ianuarie, mai multe cazuri de pestă porcină africană au fost semnalate pe teritoriul Uniunii Europene, implicând doar mistreţi, în zone limitrofe Belarusului.