Craiova, în top trei oraşe europene în caravana European Space Expo

0
283

Peste 46.000 de persoane au vizitat European Space Expo la Craiova, expoziția despre proiectele spațiale ale Uniunii Europene. Oraşul din Bănie a fost, în perioada 19-27 aprilie, a nouăsprezecea gazdă a caravanei în turneul său european, care a mai inclus orașe precum Madrid, Roma, Bruxelles, Viena sau Londra.

Cu puţin sub numărul de vizitatori atrași de expoziţia organizată la Roma, oraş european aflat pe primul loc ca participare (52.000 de vizitatori), dar cu o populaţie de aproape zece ori mai mică decât capitala Italiei, Craiova ocupă locul al treilea în topul oraşelor care au găzduit expoziţia de la începerea caravanei, în 2012.

“Reuşita expoziţiei de la Craiova confirmă premisa de la care am pornit atunci când am propus organizarea ei aici. Anume, că European Space Expo poate avea succes nu doar în mari orașe europene, atâta timp cât există mobilizare bună și deschidere la nivel local, dublate de o promovare corespunzătoare, care să trezească interesul şi curiozitatea pentru o temă atractivă. Îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în organizarea expoziției și mulțumesc, încă o dată, Comisiei Europene şi comisarului Antonio Tajani pentru deschiderea de a aduce expoziţia într-un oraş care nu este capitală europeană, făcând astfel o excepţie de la regulă”, a declarat europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, raportor al Parlamentului European pentru două dintre programele spațiale ale UE (Galileo și EGNOS).

Marinescu a propus mai multe măsuri la nivel european

În cadrul European Space Expo – “Spaţiul European” au fost ilustrate într-un mod interactiv beneficiile pe care programe spaţiale ale Uniunii Europene, precum Galileo, EGNOS şi Copernicus, le au pentru cetăţenii europeni, iar experţii au susţinut 29 de prezentări de-a lungul celor nouă zile în care expoziţia s-a aflat în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova. Alte două prezentări, susținute de Dorin-Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, s-au desfăşurat în prezenţa a 200 de elevi din mai multe şcoli din Oltenia, iar nu mai puţin de 68 de clase au vizitat, în cadrul excursiilor organizate, spațiul expoziţional. Marian-Jean Marinescu a fost raportor al Parlamentului European pentru primele sisteme europene de radionavigaţie prin satelit, Galileo și EGNOS. În calitate de raportor, Marinescu a propus mai multe măsuri la nivel european pentru a crește valoarea adăugată a celor două programe. În special, europarlamentarul PDL a insistat în favoarea dezvoltării pieţei de aplicaţii bazate pe această tehnologie, fapt pentru care a fost numit Europarlamentarul Anului 2014 în Cercetare și Dezvoltare de către colegii din Parlamentul European.