De ieri, muncitorii au început să monteze granitul în centrul istoric al Craiovei. Constructorii şi-au propus să termine pavatul străzilor până în vară, după care vor începe amenajarea toaletelor publice de lângă Parcul English. Între timp, vor fi montaţi stâlpii de iluminat, care sunt realizaţi în spiritul modei de început de secol al XX-lea, precum şi mobilierul stradal. Primăria Craiova este cea care va decide asupra modelelor pentru băncuţele, jardinierele şi spaţiile pentru informarea turiştilor care vor fi amplasate în centrul vechi al Craiovei. După deschidere, tot perimetrul la care se lucrează acum va deveni pietonal.
Lucrările au fost oprite pentru câteva săptămâni din cauza sărbătorilor de Paşte, dar şi a Festivalului „Shakespeare” care tocmai s-a încheiat. Muncitorii s-au întors, ieri, pe şantier şi au început să se organizeze pentru montarea plăcuţelor de granit. „Doar o parte din granit a sosit, dar şi alte comenzi sunt pe drum, deci nu vom avea probleme. Important este să nu plouă, ca să putem să ne mobilizăm şi să terminăm până în vară”, a declarat Marian Petcu, directorul Recon, firma care se ocupă de amenajarea centrului istoric. Pachetele uriaşe cu granit sunt depozitate pe fiecare stradă, aşteptând acum doar să le vină rândul pentru a fi montate.
Granitul va fi montat pe culori
Primele străzi care vor fi pavate sunt „Dreptăţii” şi „Olteţ”, pe care s-a şi intervenit prima dată. Constructorii spun că se porneşte cu acestea deoarece este nevoie să se testeze mai întâi modul cum se comportă granitul după montare, aceste străzi fiind mai mici. „Începem să montăm granitul pe nişte străzi mai mici, pentru a vedea dacă se comportă bine şi dacă metoda pe care o folosim noi este bună. Eu zic, totuşi, că nu vom avea nici o problemă şi vom merge repede cu această operaţiune şi pe celelalte străzi”, a mai spus directorul Recon. Granitul va fi montat pe culori, în nuanţe de gri pe străzile care odinioară erau amenajate cu piatră de râu. Excepţie va face strada Lipscani: aici granitul va fi în nuanţe de maro pentru a imita pardoseala de lemn care exista la începutul secolului trecut.
Centrul istoric va fi numai pietonal
Penultimele străzi care vor fi pavate sunt străzile „Romain Rollande” şi „Theodor Aman”, care sunt considerate nişte străduţe intens circulate, dat fiind faptul că asigură trecerea prin centrul istoric. Ultima dintre străzi va fi „Nicolăescu-Plopşor”, strada care vine perpendicular pe „Lipscani”, fiind lăsată la final deoarece asigură traficul dinspre strada „Al. I. Cuza”. Potrivit constructorilor, şi aici se va interveni la reţelele de apă şi canalizare, după care se va monta granitul. Toate străzile care fac parte din centrul vechi şi la care se lucrează acum vor deveni, după terminarea şantierului, pietonale. Pe ele nu va mai circula nici o maşină, cu excepţia celor ale riveranilor.
Piaţa Buzeşti, o zonă civică
După ce va fi montat granitul – acest lucru se va întâmpla în vară – se va trece la mobilarea centrului cu băncuţe, jardiniere pentru flori şi spaţii care vor servi la informarea turiştilor. „Tot mobilierul urban îl vom asigura noi, dar după ce municipalitatea se va decide asupra modelelor. Însă va fi mult până atunci, probabil pe la sfârşitul anului vom ajunge şi la această etapă a lucrării”, a mai spus directorul Marian Petcu. În Piaţa Buzeşti (zona din vecinătatea Băncii BancPost), urmează să se amenajeze o zonă publică deschisă, cu băncuţe şi spaţii verzi, precum şi câteva statui şi o fântână arteziană pentru a marca faptul că, în această intersecţie, era cel mai important loc pentru comerţ al Băniei.
Iluminatul public va fi unul estetic
În sarcina firmei intră şi asigurarea iluminatului public. Proiectul spune că acesta trebuie să fie estetic, motiv pentru care firma Recon a comandat deja primii 30 de stâlpi electrici din cei 90 care vor fi amplasaţi în tot centrul istoric. Un exemplar a fost montat de probă pe strada „Dreptăţii”. Acesta este confecţionat din fontă, în stilul lampadarelor cu un singur bec care se găseau la anul 1900 în Craiova. „Modelul l-am preluat dintr-o fotografie veche a Lipscaniului. Am avut şi norocul că un lampadar s-a păstrat intact în Parcul „Romanescu” şi ne-a ajutat să-l reproducem”, a precizat Marian Petcu. Lampadarul este vopsit în negru şi are mai multe elemente ornamentale stilizate pe suport şi la partea de sus. Toţi stâlpii de iluminat care se vor găsi în centrul vechi al Craiovei vor arăta ca acesta.
Toatele publice vor fi modernizate ultimele
Ultima dată vor intra în lucru toaletele publice care se găsesc în Parcul English. Ele vor fi modernizate în cadrul aceluiaşi proiect, tot de firma Recon. Constructorii spun însă că a lăsat la urmă această lucrare pentru ca să mai poată fi, totuşi, folosite până ce toată zona centrală va fi gata. „Dacă le-am fi modernizat primele, atunci toaletele ar fi stat închise până ce terminam toată lucrarea. Şi acest lucru nu aduce nici un avantaj, ba, din contră nu ar fi putut fi folosite deloc în această perioadă”, a mai spus directorul Recon, Marian Petcu. După ce vor fi modernizate, toaletele publice din faţa Prefecturii vor fi deschise, acestea funcţionând cu plată, ca şi până acum.
Cred ca, far pic de tagada,putem spune atunci, in situatia in care, iata, ca ni se prezinta de pe acum , ca vom avea cel mai frumos centru urban din tara!!Si , sunt ferm convins , ca f multi vor veni sa ne viziteze orasul , cum va arata si , de ce nu, au cu ce sa se mandreasca initiatorii si constructorii!! Sa vedem atunci cine o sa-i mai critice!!In orice caz, pentru ceeace fac, in centrul orasului!!
Comments are closed.