Craioveni condamnați cu suspendare pentru trafic internațional de droguri, obligați la muncă în folosul comunității

0
86

Doi tineri din Craiova, ambii în vârstă de 22 de ani, arestaţi preventiv în ianuarie a.c. pentru trafic internațional de droguri de risc şi trafic de droguri de risc după ce s-a găsit la ei peste jumătate de kilogram de canabis provenit din Spania, au fost condamnați de Tribunalul Dolj la… muncă în folosul comunității. Mai exact, ambii au primit câte 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani și sunt obligați ca, timp de 90 de zile, să presteze o muncă neremunerată fie la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ (R.A.A.D.P.F.L.) Craiova, fie la Serviciul Public de Asistenţă Medico – Socială Craiova, în funcție de decizia Serviciului de Probaţiune Dolj.

Reamintim că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Serviciul Antidrog şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova organizau, miercuri, 22 ianuarie a.c., o acţiune în Craiova, în urma căreia doi tineri au ajuns în spatele gratiilor. În baza informaţiilor deţinute de oamenii legii, au fost făcute două percheziţii, la locuinţele a doi craioveni suspectaţi de trafic de droguri de risc. Însoţiţi de “mascaţi” de la IPJ Dolj, poliţiştii B.C.C.O. Craiova au găsit şi ridicat, în urma descinderilor, aproximativ 600 de grame de rezină de cannabis. “Din cercetările efectuate a reieşit faptul că unul dintre suspecţi ar fi procurat droguri din Spania, pe care le-ar fi introdus în ţară prin intermediul autocarelor de transport de persoane, iar ulterior le-ar fi vândut, împreună cu cel de-al doilea suspect”, comunicau, la momentul respectiv, reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cei doi tineri, Alexandru Drăcea şi Daniel Ispas, ambii în vârstă de 22 de ani, au fost conduşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru audieri, iar procurorii au dispus reţinerea acestora pentru trafic de droguri de risc, trafic transfrontalier de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc. O zi mai târziu, pe 23 ianuarie, cei în cauză au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea lor pentru 30 de zile.

Condamnați și puși în libertate

Pe 13 martie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei doi craioveni au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic internațional de droguri de risc, trafic de droguri de risc, respectiv complicitate la aceste infracțiuni, iar pe 30 aprilie a.c., instanța a pronunțat sentința în cauză. Astfel, Alexandru Constantin Drăcea și Daniel Ispas au fost găsiți vinovați și condamnați la câte 2 ani şi 8 luni închisoare, judecătorii dispunând suspendarea pedepselor pe durata unui termen de încercare de 3 ani. În această perioadă, cei doi trebuie să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă și să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei.

Mai mult decât atât, instanța a decis ca pe parcursul termenului de încercare fiecare din cei doi inculpați să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria Municipiului Craiova – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova sau la Serviciul Public de Asistenţă Medico – Socială Craiova, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj. Din pedepse s-a scăzut perioada reţinerii şi arestării preventive de la 22 ianuarie 2014 la 30 aprilie 2014, odată cu pronunțarea sentinței cei doi fiind puși în libertate. Fiecare are de achitat câte 1.000 de lei cheltuieli judiciare statului, iar sentința poate fi atacată atât de inculpați cât și de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova cu apel la Curtea de Apel Craiova.