Oferta de Paște: miei mulți și mai ieftini!

0
1134


Cu doar câteva zile înainte de Paște, mieii se vând bine și la prețuri accesibile în Piața Chiriac din Craiova. Numai ieri au fost sacrificați 150 de miei și iezi, măcelarii aranjând carcasele aproape fără întrerupere, până la sfârșitul programului. Prețul zilei a fost de 10 lei pe kilogramul în viu, unul rezonabil, care i-a determinat pe cumpărători să se decidă pe loc asupra mărfii. Ciobanii au fost și ei cât de cât mulțumiți deoarece majoritatea au avut mulți miei în turme și trebuie acum să-i vândă. Mai sunt trei zile de târg – piața rămâne deschisă până sâmbătă, la ora 13.00 –, dar comercianții par să fie hotărâți să nu scadă din preț mai mult decât atât. Chiar și așa, după sacrificare, kilogramul de carne le revine cumpărătorilor la prețul de 18 lei, mult mai ieftin decât în supermarketuri. 

Târgul din fosta Piață Chiriac era, ieri, plin de miei. Pe o parte a incintei se aflau înșiruite mai multe remorci în care comercianții își înghesuiau „marfa”. Cei care veneau să cumpere erau hotărâți și cereau un miel din mica turmă. Ciobanul nu stătea deloc pe gânduri, îl prindea  imediat de picioare și îl arunca pe cântar. „Să îmi spuneți pe care doriți să îl cumpărați, domnule!”. Dacă persoana se răzgândea nu era nici o supărare, putea să facă mai multe încercări până își alegea mielul potrivit. Calculul se făcea rapid întrucât cei mai mulți aveau prețul bătut în cuie: 10 lei pe kilogram. Cumpărătorul plătea și se așeza pe cealaltă parte a târgului, la un alt rând, cel al cumpărătorilor care așteptau ca animalele să le fie sacrificate.

Aglomerație mare pentru carnea de miel

Când le venea rândul, plăteau o taxă de 17 lei pe sacrificarea unui singur animal, apoi predau mielul sau iedul pentru asomare. În interiorul punctelor de sacrificare, se află măcelari autorizați care se ocupă de tot acest proces. Înainte să fie predată cumpărătorului, carcasa de miel este verificată de un medic veterinar, care îi dă și un aviz pentru consum. „Ne pare bine că am găsit înțelegere de la Direcția Sanitar-Veterinară Dolj pentru a amenaja acest punct de sacrificare. În felul acesta, am venit în sprijinul craiovenilor care au dorit să își aleagă singuri mielul de Paște și să profite de prețurile foarte scăzute”, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova.

Mai ieftin decât în magazine

Reprezentanții piețelor spun că târgul merge foarte bine până acum, iar omul iese mult mai ieftin decât dacă ar cumpăra carnea din alte părți. În ciuda taxelor pe care trebuie să le plătească și unii și alții – comercianții achită o taxă de 5 lei pe cap de animal pe zi, iar cumpărătorii plătesc o taxă de sacrificare de 17 lei pentru un animal – la final, kilogramul de carne ar ajunge la 18 lei, adică mult mai ieftin decât în punctele de comercializare din oraș. În Hala din Piața Centrală, carnea de miel se vindea ieri la prețul de 22 de lei pe kilogram, în timp ce, în galantarele supermarketurilor, carcasa de miel are un preț afișat de 27 de lei pe kilogram.

Mieii ecologici de la Moțăței

Liviu Vasile din Moțăței a venit la târgul din Piața Chiriac cu 20 de miei mărișori, iar pe la ora 13.00, vânduse deja 11 din ei. Ceruse un preț mai mare de dimineață, dar pentru că nu reușea să vândă l-a coborât la 10 lei pe kilogram. „Mieii noștri sunt buni, ecologici, crescuți natural de noi acasă. Avem 200 de oi și numai noi știm cât am muncit ca să le scoatem din iarnă. De două ori pe zi, și dimineața și seara, trebuie să le dai de mâncare. Și acum oamenii strâmbă din nas când aud cât cerem pe kilogram”,  a spus comerciantul cu supărare. Mieii lui erau printre cei mai căutați din piață și atrăgeau cumpărătorii datorită faptului că erau mai mari, ajungând și la peste 30 de kilograme. Ciobanul are acasă 100 de miei pe care i-a crescut ca să-i vândă de Paște. Era prima zi pentru el, dar planul este să vândă până în ultima zi de târg. Cât privește prețul, omul era hotărât să nu-l mai scadă mai mult decât atât.

Vârful pieței: 11 lei pe kilogram

Cel mai scump miel se vindea, ieri, în Piața Chiriac, la prețul de 11 de lei pe kilogramul viu. Diferența nu era foarte mare, de numai 1 leu pe kilogram, dar comerciantul nu se încumeta să mai scadă din bani întrucât mai aplicase o reducere și în primele zile de când se afla aici. Luni, omul vânduse mieii la prețul de 13 lei, iar marți îl lăsase la 12 lei. „Mai jos de 11 lei nu pot să las că eu am mieii foarte buni. Clientul poate să pună mâna pe el și să verifice că are seu sub piele, eu nu îi vând doar carcasă ca în magazine. Asta e, marfa bună e mai scumpă”, a spus ciobanul venit de la Tâmburești. Mieii îi vindea direct dintr-o remorcă și, la prima vedere, omul îi cântărea din ochi: între 16 și 25 de kilograme. Venise în târg cu 20 de miei, din care vânduse deja 10, iar acasă mai avea programați pentru vânzare încă 150 de miei.

Miei de la Galicea Mare, pe alese

Constantin Dudău este printre ciobanii cu cele mai multe oi din Galicea Mare. El are o turmă de peste 200 de ovine și obișnuiește, de mai mulți ani, să vină cu mieii la Craiova. Și ieri, ciobanul își aștepta mușterii cu 17 miei mari, din care vânduse șapte. „Nu are lumea bani, nu prea se cumpără. De azi-dimineață nu am vândut nici jumătate și ne făcusem calcule să îi vindem pe toți, că nu cerem mult pe kilogram. Dar merge prost piața, iar eu am niște miei frumoși, crescuți în turmă”, spunea ciobanul din Galicea Mare. Ca majoritatea, vindea mielul la prețul de 10 lei pe kilogramul în viu și își lăsa clienții să aleagă ce poftesc. Nu se supăra dacă un cumpărător nehotărât îi cerea un miel, dar apoi se răzgândea după ce vedea câte kilograme arăta cântarul. „Se caută miei mai mici, ca să fie mai ieftini. Ori eu am miei mari, că le-am dat să mănânce bine”.

Vânzarea de iezi a mers prost

Cel mai prost mergeau, ieri, vânzările la iezi. Ofertă era destulă, și din cei mai mari, dar și mai mici, dar nu se prea căutau fiindcă prețul era același ca și cel la miei: 10 lei pe kilogram. „Și iedul se crește la fel de greu ca un miel, aceeași mâncare mănâncă. Și cel care îl cumpără se gândește să mănânce o carne un pic mai ușoară decât cea de miel, deci de ce să îi vindem noi mai ieftin?”, spunea Ștefan Sandi. Acasă, la Pleșoi, are o adevărată fermă în care crește 50 de capre. Ieri, venise la târg cu 15 iezi, care cântăreau între șase și zece kilograme, dar nu reușise să vândă decât unul singur. „Venim și mâine și poimâine, ce să facem, trebuie să îi vindem că nu avem cu ce să îi creștem”. Nu era singurul comerciant cu iezi, în tot târgul fiind și alți crescători care îmbiau clienții cu același gen de marfă.

Bursa… mieilor, în județ!

Galicea Mare: 20 de lei pe kilogramul de carne

 La Galicea Mare sunt cei mai vestiți ciobani din Dolj și se merită să străbateți cei 47 de kilometri câți sunt de la Craiova, pe drumul spre Calafat, pentru a cumpăra mielul de Paște. Pentru că mai sunt câteva zile până când friptura și drobul trebuie să fie gata, în comună roiesc deja cumpărătorii. Fiecare caută mielul cel mai gras, iar aici are, slavă Domnului, de unde alege. Aici se știe că, și de nu cunoști vreun cioban, dacă bați la o poartă găsești un mielușel de vânzare fiindcă fiecare familie crește oi. Sunt și patru ciobani cu turme de câte 200 de oi, iar oferta de miei este foarte bogată în acest an.

„Sunt foarte mulți miei la noi, oamenii îi vând de acasă, iar pe cei mai mici îi dau pe la rude gratis, ca un cadou de sărbători. Cei care au turme mari, cum sunt vreo trei-patru ciobani, ies cu miei în piețe, cel mai mult la Băilești, Calafat și Craiova”, spune primarul Florel Catană. Ieri de dimineață, prețul pe kilogram se menținea la nivelul celui pe care crescătorii de animale și l-au fixat la începutul săptămânii, de 20 de lei pe kilogramul de carne și 12 lei pe kilogramul în viu. „Cine vrea să cumpere un miel bun, crescut de ciobani, trebuie să vină la Galicea Mare. Aici mieii sunt grași și sunt tocmai buni pentru grătar. Drumul este un picuț mai lung, este adevărat, dar cumperi ceva bun”, își promova primarul crescătorii din localitate. La Galicea Mare sunt înregistrate 6.000 de capete de animale, cele mai multe fiind oi.

Călărași: 15 lei pe kilogramul de carne

Comuna Călărași este mai departe de Craiova, dar există și avantajul că vă alegeți cu un miel la cel mai bun preț. Și asta datorită faptului că în localitate sunt mulți crescători și fiecare are de vânzare, în această primăvară, o mică turmă de miei. Ca atare, prețul este unul cât se poate de atractiv. Ieri, se vindeau cu 15 lei pe kilogramul de carne și 10 lei pe kilogramul în viu. „De Paște se caută foarte mult mieii și iezii. În comună sunt destul de mulți crescători, cam o gospodărie din trei are câteva oi. Problema este că oamenii nu prea au unde să-și vândă mieii. Au mai venit cu camioanele să îi ia, dar tot au rămas destul de mulți care ar vrea să vândă și nu au cui”, ne-a spus primarul Vergică Șovăilă. În comuna Călărași sunt 5.800 de capre și oi, toate crescute în gospodăriile localnicilor.

Plenița: 18 lei pe kilogramul de carne

La Plenița sunt miei mulți și oferte pe mai multe categorii. Aici prețul variază în funcție de cât de mare și de gras este mielul. Vânzătorii au stabilit și un algoritm de calcul: dacă are între 8 și 10 kilograme este un considerat un miel de talie medie și prețul cerut este de 18 lei pe kilogram. Mieii mari sunt considerați cei care cântăresc 14-15 kilograme, iar prețul pe kilogram este mai scump, 20 de lei, considerându-se că au și carnea mai grasă. Kilogramul în viu este 10 lei, după ce săptămâna trecută a fost 9 lei. Iezii sunt mai ieftini, se vând cu 15-16 lei pe kilogramul de carne. „Avem un târg foarte frumos aici și pot să vină cumpărătorii ca să-și aleagă mielul viu. Îi așteptăm pe toți, avem prețuri bune și zic eu că se merită să se facă drumul până la Plenița”, a declarat primarul Mihai Puiu Calafeteanu. În comuna Plenița sunt 3.000 de oi și capre.

Maglavit și Valea Stanciului: 10 lei pe kilogramul în viu

Mieii la vânzare se găsesc, în aceste zile, și în comunele Maglavit sau Valea Stanciului, aici fiind destul de mulți crescători de animale. Care ar fi avantajul dacă ați ajunge în aceste comune? Ar fi prețul mai ieftin pe kilogramul în viu. Și la Maglavit, ca și la Valea Stanciului, mieii se vând la prețul de 10 lei fără să fie sacrificați. În cazul în care cumpărătorul se înțelege cu crescătorul să-i taie mielul în gospodăria lui, și nu pleacă acasă cu el viu, atunci acesta se vinde la un preț dublu, adică de 20 de lei pe kilogramul de carne. „Miei sunt destul de mulți, se găsesc dacă veniți la Maglavit. Omul merge la cioban acasă și își alege ce dorește din turmă. Dacă vrea să-l ia sacrificat gata, ciobanul poate să i-l și taie, dar prețul este atunci mai mare”, a declarat primarul Ion Dinu. Același lucru se întâmplă și la Valea Stanciului, cumpărătorii fiind conduși la turmă ca să-și aleagă mielul  care le place.

Drăgotești: 23 de lei pe kilogramul de carne

Cel mai scump miel de Paște este la Drăgotești, unde kilogramul de carne ajunge la 23 de lei. La fel de piperat este și kilogramul în viu, crescătorii oferind un preț peste cel al pieței din județ. „Mieii sunt buni, sunt grași. Oamenii au muncit mult ca să îi crească și atunci ar trebui să ceară un preț care să îi avantajeze și pe ei cât de cât”, a declarat primarul Dumitru Dincă. În localitate sunt trei ciobani care au turme mai mari și cinci-șase crescători de capre. În total, numărul de ovine ajunge la 1.500 și cel de capre – 1.700. „A crescut foarte mult numărul de ovine și caprine și ne gândim deja la soluții pentru că izlazul devine insuficient”, a mai spus primarul localității. La Drăgotești se va organiza târg și sâmbătă, iar cei care doresc să cumpere mielul de Paște în viu o pot face și în această zi, cei mai mulți însă și l-au achiziționat deja direct din gospodăriile crescătorilor.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU