Mini-părculețele de distracție colorează Craiova …

1
814


Primăria Craiova continuă amenajarea locurilor de joacă pentru copii în toate cartierele orașului, spre bucuria celor mici, dar și a părinților. Toboganele, caruselele, leagănele și balansoarele în nuanțe vesele sunt adevărate pete de culoare în grădinițele și părculețe dintre blocuri. Mai tot timpul ele sunt pline de prichindeii care aleargă de colo-colo, petrecând și ore întregi la joacă pe covorașul cauciucat. Bunicii sunt bucuroși că micuții mai pot să facă mișcare, iar marea dorință este ca aceste locuri de joacă să nu fie distruse. 

Ieri, la orele prânzului, locul de joacă de pe strada „Caracal” își primise deja vizitatorii. Câțiva copii care ieșiseră de la grădiniță trecuseră și pe la toboganele care au fost montate în urmă cu o lună. Bunicii le țineau ghiozdănelele, iar ei alergau pe scări, marea lor bucurie fiind să alunece pe pantele din plastic. Jocul se repeta de multe ori, în doar câteva minute, dar nimeni nu obosea și nu se lăsa convins să meargă acasă. „Este un loc frumos pentru craioveni, o idee foarte bună cu aceste locuri de joacă. Eu am un nepoțel de doi ani și nu aveam unde să îl duc ca să se mai joace și el după ce termină programul la grădiniță. Tot timpul venim la amiază aici și așa își face și poftă de mâncare”, a spus Mariana Pencea, pensionară.

O zonă neîngrijită a fost recuperată

În locul de joacă de pe „Caracal” se află un tobogan mare, sub formă de castel, cu mai multe intrări, aceasta fiind marea distracție a copiilor. Pe covorașul cauciucat, care îi protejează pe copii de lovituri, se mai află un balansoar și un mic leagăn. Toate acestea au fost montate în mijlocul unui spațiu verde care, între timp, se sălbăticise. „Au făcut un lucru bun pentru că aici era un loc neîngrijit. În felul acesta, ne folosim și noi de el. Ar mai trebui poate câteva băncuțe pentru părinți și bunici și neapărat vreo două coșuri de gunoi. Dar cel mai important: ar fi bine ca polițiștii comunitari să mai treacă și pe aici, mai ales seara, pentru că sunt câteva grupuri de romi care mereu fac mizerie pe aici și tot încearcă să strice acest spațiu. Ar fi păcat pentru că este foarte frumos”, a spus Anghel Micșomiu, un pensionar care se afla cu nepoțelul în același părculeț.

Distracție maximă pentru copii

Un loc de joacă foarte populat este cel din zona pieței aflate în cartierul Valea Roșie. Ieri la prânz, părculețul era plin de copiii care aproape că nu mai știau în ce să se dea mai întâi. Toboganul-castel era în centru atenției și era un adevărat deliciu pentru micuți să se aventureze prin tubulatura colorată, pentru ca apoi să-și facă vânt cu toată puterea pe pistele ondulate. Când ajungeau jos, o luau de la capăt. ”După cum vedeți, nu putem să îi mai luăm de aici. Când sunt acasă zic să venim la castel și trebuie să ieșim câteva ore cu ei. Dar este foarte bine pentru că mai aleargă, stau în aer, ceea ce e bine pentru sănătatea lor. E bine că ne oferă și siguranță, copiii nu au cum să se accidenteze fiindcă locul de joacă este așezat pe acest covor din cauciuc”, a spus Ileana Apostol, care ieșise cu copilul pentru câteva ore în părculeț.

Concursurile de șah dintre blocuri

Locul de joacă este printre puținele existente în cartierul Valea Roșie, motiv pentru care mai mereu este plin de copii. În plus față de celelalte, acesta are și câteva aparate de fitness pentru adulți. Tot aici sunt bănci pe care bunicii își așteaptă nepoții. Alături se află și un foișor din lemn care mai tot timpul este plin de pensionari. Aici au loc adevărate concursuri de șah și table. „Pentru noi, pensionarii, este un loc foarte bun ca să ne petrecem timpul. Facem piața de dimineață și întotdeauna ne oprim puțin și aici. Mai discutăm și după-amiază venim să facem o partidă de table sau șah, fiecare la ce se petrece mai bine. Mai este un foișor în cartier, dar ar fi bine să facă și mai multe ca să aibă oamenii unde să se odihnească”, a spus Nicolae Marinescu, pensionar.

Tobogane colorate pe … kilometrul zero

Chiar la kilometrul zero al orașului, în apropierea fostei terase Union, a fost amenajat un cochet loc de joacă. Deși spațiul nu este foarte mare, fiind încadrat de blocuri și stradă, el a fost amenajat în amănunt. Un tobogan uriaș se află în mijlocul părculețului, fiind înconjurat de un leagăn, un balansoar și un carusel. Copiii sunt încântați de locul de distracție și mai că nu vor să intre în casă. „Avem grădinița foarte aproape și întotdeauna ne oprim aici după ce nepoțica termină programul. Este un loc foarte plăcut și a schimbat cu totul imaginea zonei. Chiar și gărdulețul acesta în culori vesele face ca totul să arate altfel. De oriunde te uiți, de pe pasaj sau de dincolo de Curtea de Apel, se vede paleta aceasta frumoasă. Cel mai important este însă că acești copii au unde să se joace și să facă mișcare”, a spus Nadia Rotaru, pensionară.

150 de locuri de joacă vor fi montate în tot orașul

Primăria Craiova are în plan să reamenajeze toate locuri de joacă vechi și ruginite cu alte noi, în culori pastelate și dotate cu paviment de protecție. Până în acest moment, au fost montate 47 de astfel de spații de joacă, în diferite zone ale Craiovei, și acțiunea continuă până ce vor fi epuizate toate cele 150 de echipamente pe care municipalitatea le-a achiziționat deja. Unul dintre ele va fi în cartierul Craiovița Nouă, în zona fostei poște, care se află deja în curs de amenajare. „Multe locuri de joacă au fost amenajate în interiorul grădinițelor de copii, în jur de 43 de spații, și patru în mai multe părculețe din oraș, dar și printre blocuri. Acțiunea continuă, urmând să fie înlocuite toate leagănele și toboganele vechi care există în cartiere”, a declarat Ionuț Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU

1 COMENTARIU

  1. Doamne! Cine a scris “compunerea” asta de clasa VI-a despre copii zglobii si pete de culoare? Le recomand “redactorilor” sa se mute intr-un bloc de langa un paradis din asta sa vedem daca le mai plac urletele vesele ale copilasilor neastamparati si mormanele de seminte scuipate de parinti.

Comments are closed.