Masterclass internaţional de dirijat, la Craiova, cu maestrul Jin Wang

0
365

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai distinşi artişti ai generaţiei sale, va susţine la Craiova, în perioada 9-16 iunie a.c., un masterclass adresat dirijorilor de toate vârstele din România şi din străinătate. Candidaţii pot trimite documentele de înscriere până pe data de 9 mai a.c., urmând să fie selectaţi 12 participanţi activi şi 12 semi-activi. Cei mai buni vor dirija Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” într-un concert de gală, care va avea loc pe data de 16 iunie 2014. „Jeunesses Musicales” Craiova Conducting Masterclass este dotat şi cu un Premiu Special: maestrul Jin Wang şi instituţia craioveană vor oferi unuia dintre participanţi şansa de dirija un concert din stagiunea 2014-2015 a Filarmonicii „Oltenia”.

Organizat de Elite ART Club UNESCO, „Jeunesses Musicales” România şi Filarmonica „Oltenia”, „Jeunesses Musicales” Craiova Conducting Masterclass este deschis dirijorilor de toate naţionalităţile şi toate vârstele. Maestrul Jin Wang va alege cursanţii în urma aplicaţiilor trimise de aceştia. Vor fi acceptaţi 12 participanţi activi (pentru repetiţii cu două piane şi cu orchestra) şi alţi 12 semi-activi (repetiţii numai cu două piane), ca şi un număr nelimitat de participanţi pasivi. Masterclass-ul se va desfăşura la Filarmonica „Oltenia”, între 9 şi 16 iunie, limbile de predare fiind engleza şi germana.

 

Candidaţii vor trimite documentele de înscriere (formular, CV, copie după carte de identitate sau paşaport, scurt demo – link YouTube, dacă este posibil) până pe 9 mai a.c., fie pe adresa e email masterclass@bucharestcompetition.ro, fie prin poştă, la adresa Elite ART Club UNESCO („Jeunesses Musicales” Craiova Conducting Masterclass), strada „Constantin Noica” nr. 134, sector 6, 061055, Bucureşti. Participanţii selectaţi vor fi anunţaţi până pe 14 mai, pe site-ul www.bucharestcompetition.ro. Aceştia vor achita o taxă de participare: 880 de euro pentru participanţii activi, 440 de euro pentru cei semi-activi, 200 de euro pentru auditori.

Cursurile vor avea loc între 9 şi 14 iunie, iar repertoriul (pe care participanţilor le este recomandat să-l studieze temeinic) cuprinde Uvertura operetei „Liliacul” de J. Strauss, Uvertura operei „Forţa destinului” de G. Verdi, Simfonia a IV-a (partea I) de R. Schumann, creaţii de S. Prokofiev şi N. Rimski-Korsakov (cu acompaniament de două piane), Rapsodia Română nr. 1 în La major de George Enescu, Aria „Si, mi chiamano Mimi” din opera „Boema” de G. Puccini, creaţii de J. Strauss, G. Verdi, J. Haydn, W.A. Mozart (cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”).

Cei mai buni participanţi activi vor fi selectaţi de maestrul Jin Wang să dirijeze orchestra craioveană într-un concert de gală care va avea loc luni, 16 iunie, începând cu ora 19.00, în sala Filarmonicii. De asemenea, va fi oferit şi un Premiu Special: cel mai bun participant va dirija un concert în stagiunea 2014-2015 a Filarmonicii „Oltenia”. În plus, toţi cursanţii vor primi Diplomă de participare. Pentru orice informaţii legate de „Jeunesses Musicales” Conducting Masterclass candidaţii pot contacta biroul de organizare la adresa de e-mail masterclass@bucharestcompetition.ro sau la numărul de telefon 0742.355.775.

Jin Wang a urmat cursurile Beijing Central Conservatory of Music şi ale Universităţii de Muzică din Viena, avându-i ca profesori pe Karl Osterreicher, Leopold Hager, Zubin Mehta şi Leonard Bernstein. A lucrat ca asistent pentru Peter Eotvos şi Vaclav Neumann. A câştigat opt competiţii internaţionale importante, printre care „Prague Spring” în Republica Cehoslovacă (Rafael Kubelik), „Malko” în Copenhaga şi „Toscanini” în Parma, Italia. A colaborat cu peste 100 de orchestre, unele dintre acestea de renume mondial. Încă din anul 1992 are o relaţie apropiată şi colaborează frecvent cu Orchestra Radio din România şi, de asemenea, de peste 10 ani, cu  Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. A fost director general muzical la Opera Wurzburg din Germania şi Professor for Conduct and Orchestra Education (profesor de dirijat şi educaţie orchestrală) în cadrul Royal Academy of Music din Stockholm. A fost, totodată, şi membru al juriului în renumitul concurs „Jorma Panula” din Vaasa, Finlanda, şi în competiţia „Gregorz Fitelberg” desfăşurată în Polonia.