Trei persoane, care au înfiinţat „pe hârtie” o societate comercială în comuna doljeană Vela şi au fost trimise în judecată pentru o evaziune fiscală de peste 1,3 milioane lei, au fost condamnate definitiv la pedepse cuprinse între 3 ani cu suspendare şi 8 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă marţi, 11 martie a.c., când Curtea de Apel Craiova a respins apelurile inculpaţilor.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj îi reţineau pe 18 septembrie 2012 pe Viorel Duţu (34 de ani), din comuna Vulpeni, judeţul Olt, Constantina Şoşa (23 de ani), din Craiova, şi Petrică Nasta (25 de ani), din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi – cei doi bărbaţi locuind efectiv în Craiova –, sub acuzaţia de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu şi transmitere (cesiunea) fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate.
Din cercetările efectuate de procurori şi poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor Dolj s-a stabilit că, în anul 2010, cele trei persoane au înfiinţat o societate comercială, SC Criscomclau SRL, pe care au înregistrat-o la Registrul Comerţului, declarând în acte că firma are sediul în satul Bucovicior, comuna Vela, numai că unitatea nu a funcţionat niciodată la adresa respectivă, sediul fiind fictiv. Prin această firmă, în perioada iulie – octombrie 2010, cei trei învinuiţi, în calitate de administratori de drept şi de fapt ai societăţii, au derulat o serie de operaţiuni comerciale, respectiv achiziţie şi vânzare de cereale şi rapiţă fără a evidenţia în contabilitate veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat cu suma de 1.308.389 lei.
În aceeaşi perioadă, Viorel Duţu a întocmit borderouri de achiziţii false, în baza cărora, la îndemnul său, ceilalţi doi parteneri de afaceri, Şoşa şi Nasta, au ridicat sume importante de bani din contul firmei cu care şi-au achiziţionat două autoturisme. În plus, pe 23 iulie 2010, Constantina Şoşa, îndemnată de Duţu, a cedat în mod fictiv părţile sociale deţinute la SC Criscomclau SRL către Petrică Nasta, pentru a transfera răspunderea privind obligaţiile fiscale rezultate din activităţile comerciale efectuate în numele societăţii până în acel moment dar şi ulterior. În plus, s-a mai stabilit că Viorel Duţu a fost asociat şi administrator la alte cinci societăţi comerciale, toate cu obiect de activitate intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi semifabricate, fiind cercetat pentru fapte de evaziune fiscală şi în alte dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.
Pe 8 octombrie 2013, judecătorii Tribunalului Dolj i-au găsit vinovaţi şi i-au condamnat pe cei trei inculpaţi. Viorel Duţu, arestat de pe 18 septembrie 2012, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar Constantina Şoşa şi Petrică Nasta au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 8 ani. Toţi trei au fost decăzuţi din dreptul de a fi administratori de societăţi comerciale şi au fost obligaţi să acopere prejudicial creat.
Atât inculpaţii, cât şi procurorii, au declarat apel, soluţionat marţi, 11 martie 2014, de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a respins apelurile declarate de inculpaţii Duţu Costin Viorel, Nasta Petrică şi Şoşa Constantina, ca nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.