Utilitățile cartierului de pe „Caracal”, executate gratuit de furnizori

0
413

Consilierii municipali au votat, ieri, concesiunea terenului de pe strada „Caracal” unde urmează să se construiască noul cartier de locuințe al Craiovei. Primarul Lia Olguța Vasilescu a precizat că autoritățile locale vor amenaja aleile și parcările, iar restul utilităților vor fi asigurate gratuit de către furnizorii locali. Firma care va construi cartierul de pe „Caracal” nu își va putea vinde cele 1.800 de locuințe la un preț mai mare de 400 de euro pe metru pătrat.

Consilierii din opoziție, care s-au abținut apoi de la vot, au criticat proiectul în ceea ce privește costurile tehnico-edilitate pe care autoritățile se obligă să le suporte conform caietului de sarcini. „Noi ne obligăm, prin caietul de sarcini, să executăm lucrările tehnico-edilitare și sistematizare pe verticală, conform proiectului tehnic pus la dispoziție fără plată de concesionar. Știm despre ce vorbim, cât vor costa și ce înseamnă aceste lucrări? Sau votăm și ne angajăm la niște plăți fără să știm despre ce este vorba”, a spus alesul local PDL, Marian Vasile. Acesta crede că Primăria Craiova îi oferă viitorului dezvoltator prea multe facilități, pe lângă teren fiindu-i puse la dispoziție și tot ce înseamnă lucrări tehnico-edilitare. O altă temere a consilierului PDL este că se va deforma piața imobiliară din Craiova dacă autoritățile impun dezvoltatorului să-și vândă locuințele la un preț mic.

Toți furnizorii au acceptat propunerea autorităților

Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a spus consilierului că societățile mici care construiesc apartamente în Craiova nu vor avea altă variantă decât să se adapteze, la rândul lor, la noile condiții de pe piața imobiliară. „Înțeleg că este o problemă, în primul rând, că ar cădea piața imobiliară din Craiova. Și eu vă spun că pot și ei să vină sub prețul de 400 de euro și vor trăi și ei. Dacă vor să vină la 1.500 de euro, nu vă supărați dar problema noastră este să asigurăm locuințe tinerilor la prețuri care să fie atractive și pe care să și le poată permite”, a spus Olguța Vasilescu. Edilul a precizat că a discutat cu toți furnizorii locali și aceștia au acceptat să introducă rețelele de utilități pe banii lor. ”Am discutat deja cu CEZ-ul care va face gratuit această investiție, cu Distrigazul care va face și el gratuit și cu Compania de Apă care va face și ea investiția pe cheltuială proprie”.

Primăria face parcările și dezvolatorul – piscina

Locatarii care se vor muta în noul cartier de pe „Caracal” vor fi viitori abonați ai acestor furnizori de utilități, acesta fiind motivul pentru care agenții de distribuție trebuie să facă lucrările gratuit acolo. „În momentul în care îți vin 2.000 de apartamente, ca și utilizatori, este o investiție din care oricine dintre aceste companii sau firme câștigă foarte mult. Din acest motiv nu trebuie să investim noi de la bugetul localității”, a spus Olguța Vasilescu. În ceea ce privește amenajarea aleilor și a locurilor de parcare, care sunt necesare în acest cartier, reprezentanții municipalității cred că acestea este, de fapt, obligația Primăriei Craiova de a face peste tot în oraș, nu doar în acest cartier de locuințe. Cartierul va fi prevăzut și cu o piscină interioară care va fi amenajată pe cheltuiala dezvoltatorului.

Concesiunea va fi scoasă la licitație

Concesiunea terenului de 67.511 de metri pătrați va fi scoasă acum la licitație. Firma care va fi desemnată câștigătoare trebuie să vină cu garanții bancare clare că poate să ridice cele 1.800 de locuințe în termen de doi ani. Autoritățile locale au stabilit și o sumă ca punct de plecare pentru stabilirea redevenței care va fi plătită pentru teren, în următorii 49 de ani. S-a făcut o evaluare asupra acestui teren și experții au stabilit un tarif minim de 1,15 lei pe metru pătrat pe lună, fără TVA, tarif care a fost și el votat în ședința de ieri. În ceea ce privește strict construcția apartamentelor, dezvoltatorul trebuie să execute blocuri cu patru sau cu zece etaje, în care să se găsească garsoniere și apartamente cu două și trei camere. Toate locuințele trebuie să aibă balcoane, să fie proiectate antiseismic și să dețină, la parter, spații comerciale și cabinete medicale.