Comisia Europeană lansează un program de asistenţă pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative în absorbţia fondurilor europene.
Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a participat, săptămâna trecută, la o întâlnire cu Directorul Unităţii – Centrul de competenţă – Consolidarea capacităţii administrative şi pentru Fondul de solidaritate din cadrul Comisiei Europene, Boijmans Pascal, pentru o evaluare a situaţiei din România şi avansarea unor propuneri pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative în absorbţia fondurilor europene.
„Este foarte important ca România să-şi pregătească specialişti”
Potrivit eurodeputatului român, raportor al Parlamentului European pentru noul Fond de Coeziune din perioada 2014-2020, „chiar dacă există o creştere considerabilă a capacităţii de absorbţie în ultimul an, este foarte important ca România să-şi pregătească specialişti în domeniul fondurilor. Atât pregătirea, stabilitatea, numărul suficient de persoane necesar derulării programelor, remuneraţia la nivelul muncii lor, cât şi independenţa acestor specialişti vor îmbunătăţii nu doar absorbţia cantitativă a fondurilor europene, ci şi absorbţia calitativă care este mai importantă”.
Creată în urmă cu un an, unitatea Centrul de competenţă – Consolidarea capacităţii administrative şi pentru Fondul de solidaritate din cadrul Comisiei Europene lucrează în prezent la un nou program care îi va ajuta pe funcţionarii care lucrează cu fonduri europene să obţină aptitudinile necesare, începând cu cunoştinţele despre noul cadru legislativ dar şi alte aspecte considerate necesare pentru folosirea eficientă a fondurilor europene. Demersul pilot intitulat Programul Strategic de Formare este planificat să înceapă în cea de-a doua parte a acestui an.
Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut de patru ori
România a încasat în urmă cu aproape o săptămână, 830 de milioane de euro de la Comisia Europeană, sumă care depăşeşte cuantumul fondurilor primite în anii 2009, 2010 şi 2011. Luni, România a încasat din nou 304,6 milioane de euro, astfel încât, din luna mai a anului 2012 şi până în prezent, rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a crescut de aproximativ 4 ori, de la 8% la 34%.
„Ca urmare a discuţiei de săptămâna trecută, am transmis astăzi reprezentanţilor Comisiei Europene cele două studii privind absorbţia fondurilor europene în România, studii pe care le-am coordonat şi editat atât la începutul perioadei de programare 2007-2013, cât şi la sfârşitul ei. Urmează ca unele dintre concluziile acestor cercetări să fie folosite de către Comisie în definirea programelor pentru noul cadru financiar în general şi România în particular, precum şi demararea unui Program Strategic de Formare. Consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative are un rol primordial în elaborarea şi realizarea proiectelor iar activitatea mea în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a vizat amendarea legislaţiei europene dar şi crearea mecanismelor propriu-zise de creştere a capacităţii de absorbţie inteligentă a banilor europeni”, a mai adăugat eurodeputatul Victor Boştinaru.