Ponta: Am convingerea că Antonescu a decis să candideze la preşedinţie din partea opoziţiei

0
322
Victor Ponta

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că are convingerea că liderul PNL, Crin Antonescu, a hotărât să candideze la Preşedinţie din partea opoziţiei, pentru că până acum candidaţii opoziţiei au câştigat de fiecare dată. „Am, ca şi alţii, convingerea că domnul Antonescu a luat practic decizia de a merge singur şi de a fi un candidat din opoziţiei, pentru că până aum candidaţii la Prezidenţiale care au candidat din opoziţie au câştigat”, a spus Ponta, după ce a participat la reuniunea informală a PSD de la Hotel Rin din Bucureşti. În opinia lui Ponta, care le-a împărtăşit-o şi social-democraţilor reuniţi la Hotelul Rin, Crin Antonescu a decis să candideze la prezidenţiale fără a-şi asuma responsabilitatea guvernării. „Impresia mea, strict personală, este că domnul Antonescu a decis să candideze la prezidenţiale fără a-şi asuma responsabilitatea guvernării până atunci. Pot să înţeleg la nivel politic acest lucru. La nivel personal, n-aş proceda aşa”, a afirmat liderul PSD. „Lucrurile stau aşa, şi acum să vedem ce facem”, le-ar mai fi spus Ponta social-democraţilor, potrivit unor surse. Întrebat după şedinţă dacă PSD îşi pune acum problema găsirii unui candidat la alegerile prezidenţiale, acesta a răspuns că nu, deoarece toţi colegii săi de partid i-au transmis că doresc să nu se rupă USL. „Toţi colegii mei mi-au spus că îşi doresc, ca şi mine, să păstrăm USL şi că speră ca liberalii să ia decizia înţeleaptă până luni şi să rămână alături de noi”, a afirmat Ponta. Întrebat dacă, în condiţiile ruperii USL, Cabinetul său va beneficia de susţinerea UDMR, Ponta a spus că nu ştie acest lucru şi că nu a discutat aşa ceva, negând că s-ar fi întâlnit în cursul zilei de miercuri cu reprezentanţii UDMR.

Liderii social-democraţi de la centru şi din teritoriu s-au reunit, ieri, la Hotelul Rin din Capitală, pentru a discuta, informal, alături de reprezentanţi ai UNPR şi PC, despre viitorul USL. Reuniunea a fost prilejuită de împlinirea a patru ani de când preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost ales în această funcţie de către Congres. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut înaintea şedinţei că liderii PSD, PC şi UNPR nu s-au întrunit ca să petreacă, ci pentru a face un bilanţ al celor patru ani de când Ponta a fost ales preşedinte, dar şi pentru a discuta despre viitorul USL. „Da, suntem cele trei partide, PSD, PC şi UNPR. Noi iniţial am hotărât să ne vedem pentru că azi sunt patru ani de la Congres, congresul din 20 februarie 2010. Ulterior ne-am gândit să vină şi colegii din PC şi UNPR, practic e un fel de întâlnire de bilanţ şi sunt discuţii despre europarlamentare şi alte discuţii până la urmă, că nu putem să fim copii, să ne gândim că azi nu vom discuta situaţia din USL”, a precizat Dragnea.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, crede că premierul Victor Ponta s-a decis mai repede decât era termenul iniţial şi a renunţat la USL prin declaraţia referitoare la Crin Antonescu. „Impresia mea este că domnul Ponta s-a decis mai repede decât termenul pe care şi l-a ales, şi anume luni, a renunţat la proiectul USL şi implicit la partenerii din PNL şi preferă majoritatea pe care am văzut că o conducea în Parlament la votul pentru imunitatea domnului Cosma (n.r. – deputatul PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, pentru care DNA a solicitat ridicarea imunităţii parlamentare, însă Camera Deputaţilor s-a pronunţat, luni, prin vot secret, împotrivă)”, a declarat Pocora, pentru Agerpres. Ea a subliniat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, este candidatul USL la alegerile prezidenţiale, acest lucru fiind confirmat de congresele partidelor din Uniune.