Filarmonica „Oltenia” vă invită astă-seară, ora 19.00, la un concert organizat în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană, ce propune spre audiție creații de Mozart, Mendelssohn-Bartholdy și Ceaikovski. Își dă concursul Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Jeon Gaejun, muzician care, pe parcursul carierei artistice, a activat în mai multe ansambluri sud-coreene. Soliștii serii sunt pianiștii Hyekyung Lee – de anul trecut coordonator al Departamentului de Pian din cadrul Universităţii Chung-Ang, și Constantin Sandu – actualmente stabilit în Portugalia, unde este șef al catedrei de pian al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto. Biletele pentru concert sunt disponibile la Agenția Filarmonicii, la prețurile de 15 lei și 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Dirijorul Jeon Gaejun posedă o temeinică şi multilaterală pregătire muzicală: este licenţiat al Universităţii Naţionale din Changwon (Coreea de Sud), absolvent al prestigioasei Academii Ruse de Muzică „Gnesin” din Moscova (specializarea clarinet) şi, totodată, al Conservatorului din Rostov (artă dirijorală). Pe parcursul carierei artistice a activat în mai multe ansambluri sud-coreene, ca Pops Orchestra – Gyeongnam şi Orchestra Filarmonică din Changwon (partida de clarinet), al cărei membru este şi în prezent. De asemenea, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică în calitate de profesor de educaţie muzicală în cadrul Liceului de Artă din Busan, apoi la Colegiul de Ştiinţele Educaţiei şi la Universitatea Kyungnam. Ca dirijor evoluează actualmente în fruntea mai multor ansambluri sud-coreene, dintre care Orchestra de Suflători „Pearl”, Orchestra de Suflători a Tinerilor – Dabyeot şi Orchestra de Tineret – Dabyeot.
Născută în oraşul Wonju (Coreea de Sud) în anul 1959, Hyekyung Lee a absolvit în 1981 Colegiul de Muzică din München. În 1984 a fost distinsă cu Premiul Criticii de Korea Music Pen Club, în 1988 Dong-A Magazin a desemnat-o Muzicianul Anului, în 1993 Societatea de Muzică din Coreea de Sud i-a înmânat prestigiosul premiu Korea Music Award, iar în 2004 Asociaţia Criticilor Muzicali din Coreea de Sud i-a decernat Seoul Music Prize. În anul 2006 a deţinut statutul de profesor invitat la Colegiul de Muzică din Saarbrücken (Germania), iar în perioada 2009-2011 pe cel de vicepreşedinte al Piano Society of Korea. Din 2013 conduce Departamentul de Pian din cadrul Universităţii Chung-Ang. A susţinut peste 600 de concerte pretutindeni în lume, între partenerii ei de scenă distingându-se artişti de renume mondial.
Personalitatea artistică a pianistului Constantin Sandu îmbină rigoarea şi respectul pentru textul muzical cu o sensibilitate poetică şi o imaginaţie sonoră fascinante. De la debutul cu orchestra, la vârsta de 14 ani, a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate. În 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, cu teza „Muzica portugheză pentru pian”. În prezent locuieşte în Portugalia, unde este șef al catedrei de pian al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto. În aprilie 2011 artistul a marcat, printr-un concert, împlinirea a 30 de ani de la debutul său pe scena Filarmonicii „Oltenia”.
În program:
- Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 24 în Do minor pentru pian şi orchestră, K. 491
- Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul nr. 1 în Sol minor pentru pian şi orchestră, op. 25
- Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia a V-a în Mi minor, op. 64