Wall Street Cafe, cafeneaua de afaceri a Craiovei

1
559

Într-un oraş în care posibilităţile de a face afaceri profitabile sunt din ce în ce mai mici, tinerii şi nu numai, toţi cei care simt că pot să răzbată în această lume a banilor, sunt invitaţi să pornească de unde nici nu te-ai aştepta. Prima cafenea cu tematică bursieră din sudul ţării a fost deschisă în toamna anului trecut în Craiova şi îi aşteaptă pe cunoscători să-şi piardă timpul făcând şi ceva util. Mai întâi pentru propriile buzunare, ajungând, de ce nu, la marile businessuri de mai târziu.

Ideea deschiderii unei cafenele de afaceri aparţine unor doi buni prieteni, care, pasionaţi fiind de tranzacţiile pe Bursă, s-au gândit că nu ar fi rău să pună la punct un spaţiu în care să se simtă şi bine, dar să aibă şi posibilitatea de a face bani. Pentru că au avut disponibil un capital, au şi început amenajarea spaţiului pe care mai apoi aveau să-l boteze, cum altfel decât după numele cele mai cunoscute străzi de business din lume Wall Street, din New York, SUA. “Chiar aşa i-am şi zis, Wall Street Cafe, pentru că vrem, într-un fel, la o scară mult mai mică, se înţelege, ne dorim să aducem un pic din atmosfera din centrul financiar american şi chiar al lumii. Dar pentru aceasta a trebuit să muncim foarte mult şi într-un timp scurt fiindcă ne pusesem în plan să o deschidem cât mai repede. Ne-am propus ca toţi cei care ne trec pragul să se simtă cât mai bine aici”, spune cu mândrie Andrei Popescu, unul dintre proprietari. Dar, pentru că pretenţiile erau mari, nu a fost prea simplu să amenajeze cafeneaua. “Nu era o simplă cafenea, erau multe detalii pe care trebuia să le punctăm fiindcă ele făceau diferenţa faţă un bar obişnuit. Cam ştiam ce vrem, dar nu găseam nici mobilierul potrivit, nici aparatura de care aveam absolută nevoie. Şi atunci ne-am dat seama la ce muncă ne-am înhămat. A trebuit să facem multe călătorii, să vedem ce se poartă şi prin alte părţi. Singura cafenea cu tematică bursieră, care se apropia de ideea noastră, am găsit-o la Berlin, însă nu am vrut să copiem un model”.

O investiţie de 120.000 de euro

Au urmat contactele cu furnizorii de materiale. Dar nici aici nu a fost uşor. Practic, cafeneaua e compusă din piese de mobilier, aduse de prin toată Europa, şi nu e glumă. Pornind de la tapetul de lux, care imită solzii de peşte şi care a înghiţit 20.000 de euro şi până la locul de muncă al barmanului, barul, importat din Italia, cam toate componentele au o provenienţă aparte. Confecţionat din cristale de Boemia, candelabrul a fost cumpărat din Cehia, canapelele şi măsuţele sunt fabricate în Grecia. Chiar şi ceştile de cafea nu sunt simple obiecte de ceramică, fiiind realizate în atelierele de la Viena. “De la început ne-am propus să cumpărăm numai lucruri de cea mai bună calitate şi nu ne-am uitat la bani. Tot ce am văzut şi ne-a plăcut, crezând că dă bine în colţişorul nostru, am luat şi am adus acasă. Am lucrat numai cu furnizori mari, care ne-au servit ca la carte. De exemplu, schiţa barului am făcut-o noi şi am transmis-o firmei, în Italia, prin e-mail. Cred că am măsurat de sute de ori, pentru că ţineam morţiş să ni se încadreze şi o mică bibiliotecă în care să punem nişte cărţi de specialitate şi o cutie cu trabucuri. Ne-am chinuit noi puţin, dar până la urmă am reuşit. Când a fost adus mobilierul şi l-am montat, am constatat că a venit exact aşa cum trebuia, nu a fost nevoie de absolut nici o ajustare, s-a încadrat la fix. Singurul lucru cu care am avut probleme a fost şi unicul fabricat în România, copertina de la intrare”, povesteşte amuzat Andrei Popescu.

Se fac tranzacţii pe Bursa de la Chicago

Fiind o cafenea destinată tranzacţiilor bursiere, clienţii pot apela la cele mai noi tehnologii în materie. De exemplu, clasicul meniu este înlocuit cu iPad-uri, care au în memorie catalogul băuturilor răcoritoare şi a sortimentelor de cafea. Pe monitoarele care ocupă un întreg perete, în orice moment al zilei pot fi urmărite grafice şi analize tehnice pe orice piaţă de capital din lume. De asemenea, la fel de bine, se pot face şi  tranzacţii de cei care sunt familiarizaţi cu procedurile. “Aici se pot schimba păreri referitor la tehnicile de tranzacţionare, forex sau futures. În plus, realizăm work-shop-uri pe aceaşi tematică prin care clienţii îşi pot perfecţiona tehnicile şi strategiile de tranzacţionare. Noi, de obicei, tranzacţionăm pe Bursa de la Chicago”, mai spune unul din proprietari. La deschidere, aparatura a fost testată de Cristian Sima, unul dintre cei mai buni brokeri din ţară. Angajaţii cafenelei cunosc foarte bine limba engleza şi oricare dintre ei poate oferi informaţii despre cotaţiile euro/dolar. Pe lângă obişnuitele ziare de business, clienţii au acces şi la o bibliotecă de profil unde se găsesc cărţi de specialitate. “Din start, am dorit să fie un local select în care să vină doar cei care pot să discute afaceri. Scopul nostru nu este să facem bani, ci să creăm o atmosferă propice în care să putem socializa şi tranzacţiona pe bursă. Din acest motiv, şi preţurile noastre sunt un pic mai piperate decât cele din alte baruri şi cafenele din oraş. Este modalitatea prin care am decis să ne alegem noi clienţii”, a mai spus Andrei Popescu.

Vedeta e cafeaua

Pentru că, totuşi, e vorba de o cafenea, la Wall Street Café, situată pe strada “FraţiiGoleşti”, vizavi de blocul S200, se pune accent şi pe calitatea băuturilor servite. Deşi în meniu sunt multe cocktail-uri, ceaiuri şi băuturi răcoritoare, vedeta rămâne cafeaua. Barmanii se laudă cu boabele atent selecţionate şi apoi reţetele originale de preparare. “Am încercat să-i conving pe clienţi să nu mai aleagă atât de simplist un suc. La aceeaşi bani, le-am oferit un cocktail sau o cafea bună. Poate că la început sunt un pic mai reticenţi, dar în timp gusturile se educă”, spune unul dintre barmani. Depinde de aparaturaă, dar şi mai mult de combinaţie, Arabica sau Robusta. Primul sortiment dă tărie cafelei, iar cel de-al doilea aromă. Secretul constă în modul în care ştii să dozezi cele două componente. “Noi avem un cult al cafelei. Folosim numai cafea naturală, adusă din Italia. Am fost acolo şi am testat cele mai rafinate combinaţii de cafea. Până la urmă am decis să luăm o cafea care să poată fi preparată în trei moduri, cu trei concentraţii de Arabica şi Robusta. Când am luat cafeaua, am ştiut că nu se mai bea această combinaţie decât într-o cafenea din Liban”, susţine Andrei Popescu. De altfel, în spatele fiecărei ceşti de cafea se află şi o grămadă de premii, atestate prin diplomele obţinute de barmanii de la Wall Street Cafe, toate fiind aşezate la loc de cinste, chiar deasupra barului.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

 

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.