Când executarea silită muşcă…

0
981

Povestea cu funcţionarul de la Finanţe care a muşcat de mână un om de afaceri din Craiova a făcut repede ocolul televiziunilor şi a ţinut săptămâna trecută prima pagină a multor ziare centrale şi locale. Ceea ce nu s-a spus este că în spatele acestei acţiuni inedite se află o plângere penală, depusă de Şerban Bică, acţionar al societăţii GENERAL COMI SA, la finele anului trecut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Aceasta ar fi cheia acţiunii sau cel puţin aşa susţine „victima”. Şi de aici au plecat problemele, care au ajuns până la gesturi inexplicabile…

Şerban Bică

Funcţionarul public se afla în exerciţiul funcţiunii, adică participa la o executare silită, după cum ne povesteşte chiar afaceristul doljean, Şerban Bică, acţionar al societăţii SC GENERAL COMI SA, cu sediul în Craiova. Acesta spune că pe 31 ianuarie 2014, ora 12.20, s-a întâlnit cu inspectorii de la Direcţia Finanţelor Publice Dolj pentru a încheia actele de predare-primire pentru un imobil care-i aparţinuse şi care făcea obiectul unei executări silite. Imobilul este chiar sediul societăţii şi este situat pe strada „Gheorghe Doja” nr. 2 A, fiind înscris în Cartea funciară la nr. 6076 a municipiului Craiova, numărul cadastral 5646. După ce a semnat actele, Şerban Bică susţine că aştepta ca şi reprezentanţii Finanţelor Publice Dolj să facă acelaşi lucru, adică să îşi pună semnătura pe toate filele procesului-verbal, numai că şeful Serviciului Executări Silite, Cojoacă Vergy Sorinel, i-a spus că va semna doar ultima pagină. Atunci, Şerban Bică a refuzat să-i mai dea actele, moment în care unul dintre inspectori a vrut să-i smulgă documentul din mână. Pentru că nu a reuşit, acesta s-a repezit cu dinţii în antebraţul omului de afaceri. După incident, cei trei inspectori au plecat în grabă, fără să dea vreo explicaţie. „Eu am scris următorul aspect, că procedura de executare silită este ilegală, pentru că imobilele C2 şi terenul intravilan de 1064 mp nu au fost puse sub sechestru şi totuşi au fost vândute…”, a subliniat omul de afaceri craiovean.

Gest inexplicabil urmat de un certificat medico-legal

Gestul inspectorului a fost imediat „decriptat” de Şerban Bică, care susţine că „treaba e mai veche…”. Acesta a mers imediat la Institutul de Medicină legală, de unde a luat un certificat (foto) care confirmă agresiunea fizică, „leziuni care s-au putut produce în ziua de 31.01.2014 prin lovire cu sau de corp dur, posibil muşcare… Necesită 1-2 zile de îngrijire medicală…”, se precizează în certificatul medico-legal semnat de dr. Claudiu Ţolescu, medic primar legist. Certificatul a fost eliberat pe 4 februarie 2014. Omul de afaceri a depus şi o plângere împotriva funcţionarului de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj şi s-a deschis o anchetă.

Şerban Bică spune că acest sediu are o poveste controversată şi că ţine foarte mult la el pentru că este strâns legat de numele tatăl său. Acesta susţine că pe imobilul respectiv nu trebuia să se pună sechestru pentru că acolo există chiriaşi, cu care societatea GENERAL COMI a încheiat contract, aflat, la momentul executării, în plină desfăşurare. „Este vorba de opt firme şi un cabinet medic de familie. S-a încălcat legea. Bun, societatea are datorii, su tot cu majorări şi penalităţi se ajunge pe la 7,8 mld de lei vechi. Dar nu trebuiau să-mi pună sechestru chiar pe acest sediu, pentru că eu trăiesc chiar din aceste chirii. Şi se spune că nu trebuie să îngropi întreprinzătorul, ci să-l laşi să producă, ca să aibă din ce să-ţi achite datoria. Le-am spus să pună sechestre pe alte terenuri şi imobile, care făceau cât datoria pe care o am la Fisc. Dar nu au vrut. Conform societăţii evaluatoare, acest sediu se ridică undeva la 38 de miliarde de lei, iar Fiscul l-a vândut unei societăţi din Işalniţa, cu care personal, nu am nicio treabă. S-a vândut cu 19 miliarde. Eu am dat în judecată Fiscul. Cu ei am treabă”, a spus Şerban Bică.

Cercetările continuă…

Acesta a mai completat că Finanţele i-au scos sediul la licitaţie de vreo trei ori… Abia a treia oară s-a vândut. Când i l-a scos la vânzare prima dată, pe 19 decembrie 2013, omul de afaceri a dat fuga la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi a depus o plângere sub nr 19/19.12.2013.  În această plângere omul de afaceri susţine că la un moment dat Finanţele au ridicat măsura de executare silită, ca după aceea la scurt timp să se revină şi să se continue executarea. „Prin adresa nr. 54405 din 13 iulie 2011, DGFP Dolj ne-a încunoştinţat de ridicarea măsurilor de executare silită emise la data de 08.04.2011, fără să se revină, în condiţiile legii, asupra anulării procesului verbal nr 24211 din 17 martie 2011, s-a reluat procedura de executare silită, apreciindu-se că nu sunt întrunite motivele pentru anularea Raportului de Evaluare nr 38492 din 18 mai 2011 contestat de noi”, a subliniat Şerban Bică.

După incidentul cu muşcătura, omul de afaceri a solicitat Parchetului o poziţie vizavi de plângerea penală depusă în decembrie 2013. Parchetul a emis o adresă (foto), pe 5 februarie 2014 în care precizează că plângerea a fost înregistrată sub nr 15372 şi din data de 6 ianuarie a fost trimisă IIPJ Dolj-SIF pentru cercetări conform art. 246 C.p.