Un ofiţer doljean în misiune la Paris

0
352

Un ofiţer de poliţie din Băileşti, a revenit de curând dintr-o misiune operativă care a durat două luni, şi s-a desfăşurat în Paris. Ofiţerul, care „bifează” astfel a patra misiune internaţională din carieră, spune că nu e greu de colaborat cu poliţiştii francezi şi a recunoscut faptul că zonele din preajma obiectivelor turistice din capitala Franţei sunt „populate” cu mulţi români de etnie romă. Cei care nu comit infracţiuni grave primesc o decizie de expulzare de pe teritoriul Franţei valabilă o lună şi abia în momentul în care sunt depistaţi încălcând legea din nou, în loc să plece, sunt încătuşaţi.

Are 38 de ani, a absolvit cursurile Academiei de Poliţie Alexandru Iona Cuza din Bucureşti în anul 2003, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Poliţiei Municipiului Băileşti, la orice compartiment este nevoie şi, de câteva zile, a revenit din a patra misiune internaţională din carieră. Este vorba despre inspectorul principal Sebastian Bogdan, singurul din Dolj selectat să participe alături de alţi 19 poliţişti din ţară la o misiune ce a durat două luni, în capitala Franţei, Paris. Misiunea s-a derulat în perioada 2 decembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, în cooperare cu Poliţia Naţională Franceză, scopul fiind de combatere a fenomenului infracţional stradal generat de cetăţeni români. Ofiţerul de poliţie a făcut parte din dispozitivul francez de ordine publică şi proximitate, iar în activitatea acestuia zilnică de patrulare au fost identificate mai multe persoane de origine română care aveau preocupări ilegale din categoria cerşetoriei, jocurilor de noroc, dar şi furturilor. Poliţistul şi-a desfăşurat activitatea cu precădere în zona obiectivelor turistice, dar şi în locurile şi mediile cunoscute cu risc criminogen.

Dacă-l întrebi amănunte despre activitatea desfăşurată acolo, zi de zi, îţi spune că a fost totul bine, iar colaborarea cu poliţiştii francezi a mers foarte bine. Recunoaşte însă că, deşi este la a doua asemenea misiune în Franţa, încă îl şochează numărul mare de români, majoritatea de etnie romă, care umple străzile în vecinătatea principalelor obiective turistice. „Alba-neagra” pare cel mai utilizat mod de a-i înşela pe turişti în zonă şi, aşa cum se întâmplă peste tot, la vederea uniformelor Poliţiei, şi acolo hoţii o rupeau la fugă.

„Ce să vă spun… Ne-am înţeles bine cu colegii francezi, am ieşit în patrulă împreună, atât ziua cât şi noaptea, pentru că şi la ei se lucrează în ture, şi cu maşina, dar şi pe jos. Toate obiectivele de interes sunt asaltate de turişti dar şi de persoane care încalcă legea. Ca o particularitate, pot spune, la francezi, persoanele străine prinse comiţând o faptă penală însă de o gravitate mai mică, aşa cum e cazul furturilor din genţi, buzunare sau în al jocurilor de noroc desfăşurate în stradă, primesc o decizie de expulzare de pe teritoriul Franţei. Dacă în 30 de zile n-au părăsit ţara şi sunt prinse din nou încălcând legea, abia atunci sunt reţinute până se fac toate formalităţile şi urcate în avion sub escortă”, ne-a povestit inspector principal Sebastian Bogdan.

În rest, preţuri foarte mari, că doar e capitala Franţei, a reuşit să vadă cam tot ce se putea, însă spune că i-a lipsit căldura familiei, mai ales că a fost nevoit să petreacă departe de casă tocmai perioada sărbătorilor de iarnă. Oricum, nu este primul an când se întâmplă acest lucru, ofiţerul fiind acum la cea de-a patra misiune internaţională – două de menţinere a păcii în Kosovo şi alte două operative de scurtă durată în Franţa.