Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya aduc „Anotimpurile” la Craiova pe două viori istorice

0
574
Vioara Stradivarius „Pachoud”, la care cântă Liviu Prunaru, creată în anul 1694, ca și vioara Andreea Guarneri, deținută de Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, sunt două foarte valoroase instrumente, fiecare fiind evaluat la câteva milioane de dolari.

Violoniștii Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya vor aduce, simultan, pe scena Filarmonicii „Oltenia” două viori istorice, Stradivarius „Pachoud” din 1694 și Andrea Guarneri „Maria Theresia” din 1676, într-un concert de muzică de cameră care va avea loc pe data de 7 februarie.

Extraordinari membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violoniști vor putea fi ascultați la Craiova interpretând „Anotimpurile” (ciclu de patru concerte pentru vioară şi orchestră), de Antonio Vivaldi, respectiv „Anotimpurile din Buenos Aires” (ciclu de patru concerte pentru vioară şi orchestră), de Astor Piazzolla.

Concertul va fi susținut de Orchestra de cameră a Filarmonicii „Oltenia”, condusă chiar de Liviu Prunaru – aflat pentru prima dată în ipostază de dirijor la Craiova. Ora de începere este 19.00, iar biletele – puse deja în vânzare – costă 20 lei și, pentru elevi, studenți și pensionari, 15 lei.

Deși cei doi muzicieni au mai evoluat pe scena Filarmonicii „Oltenia”, este pentru prima dată când susțin un concert împreună, în formulă de duo. Liviu Prunaru este, deja, în ultimii ani, o prezență obișnuită la Craiova, iar Valentina Svyatlovskaya a mai evoluat aici pe 8 octombrie 2011, în seria celor „Trei concerte de poveste…”, și pe 5 iunie 2013, într-un recital extraordinar alături de pianistul Mihai Ungureanu.

Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani. În 1990 le-a continuat sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la renumita Academie Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman. Distins în toamna anului 2012 cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”. Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică în calitate de profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia).

Născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 5 ani. Ulterior a fost admisă în cadrul Şcolii speciale de muzică pentru copiii înzestraţi cu talent de excepţie (instituţie ce funcţionează sub egida Conservatorului), clasa profesorului Lev Ivasenko, printre mentorii săi numărându-se, de asemenea, Mihail Gantwarg și Alexander Stang. S-a distins, totodată, ca fiind singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundaţia „Little Dreams”, patronată de cântăreţul Phil Collins. Este absolventă a Conservatorului din Sankt Petersburg şi a Academiei Internaţionale de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia) și deţinătoare a unui bogat palmares competiţional. Muziciana rusă, soţia violonistului Liviu Prunaru, este din 2007 membră a renumitei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam.