Proverbul cu gerul de Bobotează nu se mai verifică. Meteorologii îi asigură pe craioveni că astăzi pot să stea liniștiți la coadă pentru aghiazmă întrucât nu va ninge, nu va bate crivățul și nu va fi polei pe străzi. Despre gerul teribil care îngheață apele la botez nici pomeneală.
Meteorologii din Craiova vin cu o explicație interesantă în ceea ce privește îmblânzirea gerului din ziua de Bobotează, care în unii ani este mai moale, dar în cei mai mulți lipsește. Ion Mărinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, este de părere că zilele de Bobotează sunt mai călduroase la noi decât în trecut, dar acest lucru nu este, totuși, un capriciu al iernii. „Pe bună dreptate, lumea se întreabă oare de ce, s-a întâmplat ceva cu clima din țara noastră? Nu, nu s-a întâmplat nimic, condițiile climatice sunt aceleași, nu au fost modificate în timp”, ne asigură acesta. Există o altă explicație pentru acest fenomen, și nu neapărat una legată în principal de vreme.
Fața blândă a iernii
Specialiștii susțin că iarna are două decade, diferite sub aspectul temperaturilor înregistrate, iar Boboteaza se sărbătorește în cea mai călduroasă dintre ele. „După calendarul vechi, Boboteza pica pe data de 25 ianuarie actual, deci un pic mai târziu când ne aflăm deja în a doua decadă a iernii. Atunci când este mult mai frig pe tot continentul și este logic să fie și la noi aceeși situație. Ori acum, când se sărbătorește pe data de 6 ianuarie, este normal să fie mai cald, să nu mai avem acele geruri despre care povestesc bunicii și străbunicii noștri”. Drept dovadă sunt temperaturile destul de ridicate care au fost înregistrate la Craiova, și nu numai, în ziua de Bobotează. Cea mai călduroasă zi a fost în 2001, când s-au înregistrat 22,6 grade Celsius.
Vreme frumoasă și de Sf. Ion
Conform aceste teorii, și astăzi, în ziua de Bobotează, craiovenii nu vor fi surprinși cu un ger năpraznic, care să vină peste noapte. Meteorologii anunță că vremea va fi, mai degrabă, caldă. Prognozele anunță pentru această dimineață temperaturi minime cuprinse între -3 și 3 grade Celsius, urmând ca, în cursul zilei, ele să poată urca până la 10 grade Celsius. Nici în noaptea de Sf. Ion, când în Dolj există obiceiul să se păzească fântânile la focuri de lemne, temperaturile nu vor coborî extrem de mult. Minimele pe care te anunță meteorologii se mențin cam aceleași, cea mai joasă temperatură care se va atinge va fi de -3 grade Celsius. Ca să vă puteți face o comparație, vremea va fi asemănătoare cu cea din ultimele două nopți.
Diminețile și serile vor fi cețoase
În următoarele zile, până în data de 13 ianuarie, inclusiv, vremea se menține mai caldă decât normalul termic. Potrivit meteorologului Ion Mărinică, cerul va fi variabil în zonele de deal și de munte și mai mult noros în partea sudică a regiunii. Vântul va sufla în general slab, temperatura aerului va crește ușor, de la o zi la alta până în data de 7 ianuarie, apoi va descrește treptat. Per ansamblu, maximele termice vor fi cuprinse între 2 și 11 grade Celsius, valorile mai ridicate se vor înregistra la deal și la munte. Minimele termice vor fi cuprinse între – 2 și 3 grade în cursul dimineților. Noaptea și dimineața va fi ceață, mai ales în zonele joase, asociată izolat cu burniță.
De pe 15 ianuarie vin și ninsorile
Vestea proastă vine însă pentru ceea ce se va întâmpla de la mijlocul lunii ianuarie încolo, când meteorologii susțin că urmează intervalul în care iarna se răcește foarte mult. „Până acum avem o iarnă călduroasă, dar nu am scăpat nici de zăpadă sau de ger. De obicei însă, prima decadă a iernii, în care și suntem noi acum, este mai blândă și mai călduroasă, iar vârful sezonului rece este, de regulă, între 15 ianuarie și 15 februarie, când scad temperaturile și cad ninsori. Ne așteptăm și noi să avem astfel de fenomene meteorologice deoarece, în această perioadă, cum spuneam, este frig cam pe tot continentul. Deci este foarte posibil să cunoaștem și adevărata față a acestei ierni, cu ninsori și ger”, a concluzionat meteorologul Ion Mărinică.