Anul 2013 n-a fost deloc cu ghinion pentru Mârşani

0
657
Constantin Ghencioiu

Comuna Mârşani poate fi considerată de departe una dintre cele mai norocoase din judeţul Dolj. Recunoscuţi pentru cartofii de calitate pe care îi cultivă, agricultorii au pariat şi anul acesta pe brandul lor şi nu au fost deloc dezamăgiţi. S-a obţinut o producţie-record de 35 de tone la hectar, iar marfa şi-a găsit cumpărători în toate colţurile ţării ajungând până în pieţele din Hunedoara sau Buzău. Anul 2013 a fost unul prosper şi la capitolul investiţii asta şi datorită primarului Constantin Ghencioiu, care a insistat să fie continuate proiectele de asfaltare a drumurilor şi de alimentare cu apă a comunei.

Agricultorii din Mârşani s-au bucurat în 2013 de una dintre cele mai bune recolte la cartofi din ultimii ani. Ca de fiecare dată, s-a cultivat o suprafaţă de teren destul de mare: nu mai puţin de 500 de hectare, producţia fiind una record, de 35 de tone la hectar. Mai mult decât atât, şi preţul obţinut a fost unul pe măsură, iar agricultorii din Mârşani nu au dus lipsă de clienţi.

„Oamenii încheie anul mai bucuroşi, pentru că producţia a fost mult mai bogată. Recolta de cartofi este foarte bună – 500 de hectare cultivate, cu producţie de 35 de tone la hectar. Şi preţul a fost unul foarte bun, nu s-au dat cartofi sub un leu kilogramul, faţă de anul trecut, când costa 20-30 de bani. Toţi cei care au cultivat cartofi au încheiat anul agricol pe profit. Cartoful este alimentul de bază în toată ţara, din acest motiv s-a ajuns la această situaţie mulţumitoare. Au fost clienţi din Buzău, Hunedoara, Gorj, care şi-au făcut provizii de la noi. Producţii bune au fost şi la porumb, secară. Doar varza nu a scos profit anul acesta, producţia a fost mare dar preţul foarte mic. Agricultura este ocupaţia de bază a localnicilor din Mârşani”, a declarat Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mârşani.

Un alt fapt lăudabil, la Mârşani: anul acesta, au fost împădurite 150 de hectare de terenuri nisipoase cu salcâm şi, în felul acesta, s-a ajuns ca în ultimii cinci ani să se planteze 1.500 de hectare de pădure, într-o zonă considerată adevărată Sahara a Olteniei. Din acest motiv a fost înfiinţat şi un Ocol Silvic la Mârşani. „Până acum lucrările de amenajare şi de tăiere se făceau prin Ocolul Silvic de la Sadova şi stăteam luni de zile până obţineam autorizaţie de exploatare, dar acum totul se face rapid, cu personalul din comuna noastră”, a explicat primarul.

Alimentarea cu apă, gata în 2014

Primăria Mârşani a continuat, în ultimele 12 luni, lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii comunei, fiind asfaltate drumuri comunale cu o investiţie de peste 1,2 milioane de lei. În total, în comună sunt aproape 14 kilometri de drumuri asfaltate, dorinţa autorităţilor locale fiind ca în maximum doi ani să finalizeze întreg procesul de modernizare a comunei. Un punct important în acest program este acela de a încheia lucrările de apă şi canalizare care în prezent sunt realizate în proporţie de 78%. „În prima parte a anului viitor urmează să dăm drumul apei în comună, având în vedere că la staţia de apă mai este nevoie doar de alimentarea cu curent electric. Lucrările sunt realizate pe OUG 7, sperăm că vom reuşi să achităm şi suma de 6 miliarde de lei vechi pe care o mai avem restantă şi, în luna mai a anului 2014, să dăm drumul la alimentarea cu apă a comunei”, a anunţat primarul Constantin Ghencioiu.

„Punem preţ pe educaţie”

Un capitol important în politica de investiţii a autorităţilor locale îl reprezintă în continuare renovarea şcolilor şi grădiniţelor. Ca dovadă, în 2013 o atenţie deosebită s-a acordat în modernizarea unuia dintre cele patru localuri de şcoală. „Am schimbat acoperişul cu bani de la bugetul comunei, iar în urmă cu două săptămâni am finalizat şi aici lucrările. În cele patru localuri de şcoală învaţă 500 de elevi. De asemenea, grădiniţa este împărţită în trei localuri modernizate, unde merg zilnic 72 de copii. În toate unităţile noastre de învăţământ condiţiile sunt foarte bune, pentru că punem preţ pe educaţie. Unul dintre localurile de şcoală este realizat pe fonduri de la Banca Europeană, fiind dat în folosinţă în urmă cu un an. De asemenea, am asfaltat terenul de sport, tot cu bani de la bugetul comunei”, a explicat primarul comunei Mârşani.

Oportunităţi pentru investitori

Localitatea a devenit tot mai atractivă şi pentru investitori. În urmă cu un an şi jumătate, a fost înfiinţată aici o secţie de confecţionat coşuleţe de fructe pentru export în Franţa. Treizeci de oameni sunt angajaţi cu carte de muncă şi, săptămânal, un tir cu coşuleţe confecţionate la Mârşani pleacă în „Hexagon”. „Francezii sunt foarte mulţumiţi de marfa noastră. Este o firmă din Ardeal pe care noi am ajutat-o să găsească atât spaţiu, cât şi personal. De asemenea, vrem să extindem activitatea cu marochinărie şi nu numai”, a precizat Constantin Ghencioiu.

În zona heleşteului, un alt investitor, Cristian Cîrjaliu, construieşte o zonă de agrement pe fonduri europene cu restaurant, piscină şi pensiune. Inaugurarea oficială va avea loc pe 16 august 2014, după ziua comunei, care este pe 15 august. „Lucrarea este deocamdată în construcţie. Este un bazin piscicol, mai mare dragul pentru pescari să-şi petreacă timpul acolo”, a mai spus primarul.

Totodată, o firmă din Italia a cumpărat 400 de hectare de teren la Mârşani, pe care le-a cultivat cu secară, usturoi şi morcovi. Investitorii italieni au pus pe roate chiar şi o linie de ambalat morcovi pentru piaţa internă.

 

Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mârşani: «Oamenilor le dorim sănătate, bucurii, mai puţine necazuri în anul care vine. Le suntem la dispoziţie de fiecare dată. Orice fel de solicitare ar avea noi, le suntem sprijin în orice împrejurare. Pentru că suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, am organizat pomul de Crăciun pentru copiii de la şcoala din localitate precum şi pentru familiile nevoiaşe. Spectacolul folcloric a fost susţinut de elevii profesorului Dumitru Ghencioiu. Aproximativ 1.000 de persoane, copii de la şcoală, persoane cu handicap şi bătrâni, cu toţii au primit cadouri de Moş Crăciun. Avem grijă în fiecare an să le oferim câte o bucurie, să le aducem magia sărbătorilor în case şi în suflet».

ALINA DRĂGHICI şi RADU ILICEANU