Ponta: Strategia USL privind construcția de autostrăzi prevede ca termen posibil de realizare anul 2018

0
338

Premierul Victor Ponta a prezentat, ieri, în faţa grupurilor parlamentare USL, strategia de dezvoltare a reţelei de autostrăzi 2014-2018. Prim-ministrul a declarat în faţa grupurilor parlamentare USL că anual va fi alocată construcţiei de autostrăzi o sumă cuprinsă între 750 de milioane şi un miliard de euro, Parlamentul şi Guvernul urmând să decidă în fiecare an în ce direcţie alocă această resursă suplimentară. În prezent, România are puţin peste 500 km de autostradă. Proiectul Guvernului se bazează pe accelerarea proiectelor începute, demararea de noi proiecte din fonduri europene (accesibile datorită triplării absorbţiei din ultimul an), cointeresarea partenerilor privaţi în finanţarea autostrăzilor.

Strategia pe care o propune USL în privința construcției de autostrăzi are în vedere ca orizont posibil de realizare anul 2018, a declarat premierul Victor Ponta marți, la prezentarea Strategiei de Dezvoltare a Rețelei de Autostrăzi 2014-2018 grupurilor parlamentare reunite ale USL. Ponta le-a propus parlamentarilor USL ca strategia Uniunii privind construcția de autostrăzi să fie transpusă într-o lege care să oblige guvernele viitoare la continuarea proiectelor ce vor fi continuate sau demarate.

„Pe baza discuțiilor pe care le-am avut și în Guvern și cu parlamentari care au muncit la această idee generală, aș vrea să vă prezint un proiect important al USL, dar care este și un proiect al României în ansamblu, acela de a avea în mod realist o rețea de autostrăzi care să fie construită, nu doar proiectată și am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a acestor autostrăzi. Nu întâmplător, anul 2018 este anul în care se împlinesc 100 de ani de când România a fost unită politic, dar nu este unită ca infrastructură”, a afirmat premierul.

Ponta a subliniat că strategia privind autostrăzile se dorește a fi un mesaj important prin care USL vrea să arate ce anume poate face. „Pentru că proiecte și hărți au făcut foarte mulți înainte, după ce între 1997-2000 am avut un ministru al Transporturilor care a zis că România nu are nevoie de autostrăzi”, a adăugat el. Ponta a precizat că în acest moment România are 500 de kilometri de autostrăzi. „230 de kilometri au fost inaugurați anul trecut de actualul Guvern, însă erau în lucru Autostrada București-Constanța, de pe vremea lui Ceaușescu, și Autostrada București-Ploiești, de pe vremea domnului Tăriceanu. Deci, doar s-au finalizat niște lucrări, însă important este să accelerăm proiectele deja începute, să beneficiem de deblocarea Programului Operațional Sectorial de Transport (…) și de asemenea să implicăm parteneri privați în construcția și finanțarea autostrăzilor”, a mai declarat premierul.