Consiliul Judeţean Dolj a renegociat cu BCR

0
411

Consilierii judeţeni au votat ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare, toate cele 24 de proiecte aflate pe ordinea de zi. Este vorba de rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna pe anul 2013; al Spitalului Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni precum şi ale unităţilor de asistenţă medico-sociale Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Cetate, Melineşti, Pleniţa şi Sadova pe anul 2013. O discuţie aparte s-a făcut pe marginea proiectului de hotărâre privind mandatarea împuterniciţilor judeţului Dolj la Aeroportul Craiova care să aprobe rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli precum şi a listei de investiţii pe anul 2013. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a vorbit despre ultimele zboruri care au început să se facă de pe acest Aeroport, precum şi despre posibilitatea ca Aeroportul Internaţional Craiova să devină rezervă pentru Aeroportul Otopeni, urmând ca în perioada următoare să se dea acordul pentru o finanţare de peste 24 milioane de euro, bani care vor fi investiţi şi în pista Aeroportului. „Vreau să vă spun că punctul 11 de pe Ordinea de zi este o adevărată reuşită pentru Consiliul Judeţean Dolj, fiind vorba de o prelungire a termenului de rambursare a creditului cu 2 ani prin acordarea unei perioade de graţie de doi ani la plata ratelor la contractul de credit semnat cu Banca Comercială Română, începând cu luna noiembrie 2013. Asta înseamnă că avem posibilitatea ca doi ani de zile să cheltuim liniştiţi banii, să ne facem treburile cu ei, să continuăm investiţiile pe care le-am început şi sunt convins că BCR-ul nu a mai acordat niciunei instituţii o astfel de facilitate. Adică, este un succes cu care ne putem lăuda”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Perioadă de graţie de doi ani pentru un credit de 50 milioane de lei

Ion Prioteasa

În anul 2007 administraţia judeţeană a contractat un împrumut intern în valoare de 53.685 mii lei pentru realizarea unor investiţii publice de interes local. Împrumutul a fost contractat de la BCR pe o perioadă de 20 de ani. Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Dolj a înaintat solicitarea de identificare a surselor de finanţare necesare realizării obiectivului de investiţii „Modernizare şi extindere Unitate Primiri Urgenţe Spital Clinic Judeţean de Urgenţă – execuţie” în perioada 2014-2016. Pentru asigurarea unei părţi din sursele de finanţare necesare realizării acestui obiectiv, Consiliul Judeţean Dolj a solicitat BCR prelungirea termenului de rambursare a creditului contractat. „La solicitarea Consiliului Judeţean Dolj, BCR a venit cu propunerea de prelungire cu doi ani a termenului de rambursare a creditului şi acordarea unei perioade de graţie de doi ani la plata ratelor. Având în vedere trendul descrescător al evoluţiei dobânzii de referinţă noile costuri aplicate ca urmare a noii structuri de creditare vor fi cu 29% mai mici decât cele iniţiale, dobânda de plată până la sfârşitul perioadei fiind de aproximativ 16.000 mii lei faţă de cea actuală de aproximativ 23.000 mii lei”, a mai spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.