Cum s-a dichisit comuna Goicea cu 2,5 milioane de euro

0
1125
Dumitru Marcu

Comuna Goicea şi-a rezolvat o mare parte din probleme cu bani europeni. Administraţia de aici s-a concentrat pe un singur proiect integrat, cu o valoare mare – de 2,5 milioane de euro – şi cu ajutorul căruia s-a introdus apă curentă în aproape toată comuna, cu reţea de canalizare aferentă, s-au asfaltat mai multe uliţe, s-a construit un centru social de la zero şi s-a reabilitat vechiul cămin cultural. Matematician de profesie, primarul Dumitru Marcu, pe mandatul căruia s-a derulat proiectul, a mărturisit că s-au aşteptat trei ani până au început lucrările, dar că acest lucru a meritat din plin. Toate investiţiile au fost făcute numai cu bani europeni, contribuţia bugetului local fiind una extrem de mică. 

Primăria Goicea a finalizat, în luna mai a acestui an, un proiect integral, finanţat cu fonduri europene, cu o valoare de 2,5 milioane de euro, care a cuprins mai multe lucrări edilitare. S-a introdus sistemul de alimentare cu apă curentă, pe o lungime de 8,5 kilometri, reţeaua de canalizare care se întinde pe 12,5 kilometri. Tot în acest proiect s-au regăsit şi lucrări de asfaltare, pe o distanţă de 3,5 kilometri, precum şi două lucrări in infrastructurală socială, fiind vorba de construirea unui centru social, pe de o parte, iar pe de altă parte, reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din localitate. ”S-au racordat la sistemul de alimentare cu apă cam 110 gospodării din 800. Nu este un număr foarte mare, şi asta este cauzat de gradul de îmbătrânire – media de vârstă fiind 62 de ani – dar şi de sărăcie, oamenii având pensii reduse şi multe alte nevoi. S-au racordat, în general, familiile tinere, cu copii şi venituri lunare, bătrânii având alte priorităţi. Nu e vorba de preţul apei, care la noi este unul foarte redus, de 2 lei pe metru cub şi 3 lei acolo unde este şi canalizare, ci pur şi simplu lumea nu are bani”, a declarat Dumitru Marcu, primarul comunei Goicea.

O staţie de epurare pe fonduri europene

Tot în cadrul acestui proiect, s-a realizat o staţie de epurare, care, la fel ca şi celălalte lucrări, s-a implementat prin Măsura 3.2.2, proiectul-cadru fiind depus în 2008. În 2009, a devenit finanţabil, iar în 2010 s-au desfăşurat licitaţiile. ”Abia în 2011 am început propriu-zis lucrările. În 2008, când a fost declarat eligibil, întreaga comunitate s-a bucurat pentru că tot ceea ce cuprinde acest proiect contribuie la bunăstarea locuitorilor. A fost un motiv de bucurie şi pentru mine pentru că, în 2008, am câştigat alegerile la primărie, candidând din partea PNL. Acum, când am tras linie, pot să spun că eforturile nu au fost în zadar. S-au achitat toate sumele restante, noi făcând şi un împrumut de 18 milioane de lei la bancă. Astăzi am restituit tot creditul şi doar 40.000 de lei a fost declarată sumă neeligibilă, aceasta fiind contribuţia noastră din bugetul local”.

O centură ocolitoare în valoare de 1 milion de euro

În 2010, Primăria Goicea a implementat un alt proiect, pe Măsura 1.2.5 – drumuri agricole. Administraţia a vrut să rezolve o problemă mult invocată de localnici, şi anume distanţa mare din câmp şi până în centrul comunei,  iar de aici inconvenientele pe care le crea lipsa unui astfel de drum mai ales în campaniile agricole. ”Am rezolvat şi o problemă extrem de importantă pentru o localitate rurală cu mult teren la câmp, teren agricol, şi anume realizarea unei centuri a localităţii. Acesta a fost motivul pentru care am implementat un proiect pentru care am câştigat o finanţare europeană şi am primit suma de 1 milion de euro. În acest moment, drumul ocolitor este finalizat şi este folosit mai ales când utilajele agricole sunt duse în câmp pentru a realiza muncile, dar şi când este vremea recoltărilor iar produsele sunt aduse de oameni pentru a fi depozitate în hambare”, a precizat Dumiru Marcu. Acest drum are o lungime de 7,8 kilometri şi este asfaltat integral.

Şcolile şi grădiniţele, în atenţia primarului

Educaţia şi investiţiile în educaţie sunt priorităţi ale edilului din Goicea. În acest moment, se lucrează la construirea unei grădiniţe, proiect care prevede amenjarea a două săli de clasă. Primarul a precizat că s-a turnat deja fundaţia, construcţia realizându-se în curtea fostei şcoli din localitatea Goicea Mică. „În localitate mai există o grădiniţă, dar care datează din 1976. După ce se vor finaliza lucrările aici vom avea două grădiniţe care vor funcţiona în acelaşi timp. În Goicea, recunoaştem, nu sunt foarte mulţi preşcolari, 87 de copii, dar trebuie să le creăm condiţii”. În Goicea există o singură şcoală, cu clase 0-8, care are şi o poveste. Ea poartă numele profesorului universitar doctor, cercetător în domeniul materialelor nefesoare şi rare, Tudor Segărceanu, fiu al satului. „Este interesant faptul că, până la 18 ani, cercetătorul Segărceanu, aşa cum era şi tradiţia, nu se gândise să plece de acasă pentru a studia, dorea să rămână în sat. În urma unei altercaţii cu un consătean, la hora satului, acesta s-a ambiţionat şi a plecat la studii. Aplecarea către carte a fost una mare, Tudor Segărceanu devenind directorul Institutului de Cercetări al Materialelor Neferoase şi Rare”. În această şcoală învaţă 170 de elevi.

 

Un profesor de matematică în fruntea localităţii Goicea

Dumitru Marcu se află la al doilea mandat de primar al comunei Goicea. Timp de 40 de ani s-a aflat însă la catedră, predând matematica la şcoala din localitate, pe care a şi condus-o, fiind director timp de 28 de ani. ”Am venit la primărie după ce mi-am încheiat cariera didactică. Am predat mai bine de patru decenii matematica la şcoala gimnazială. Mă cunoştea toată lumea şi am făcut acest pas către administraţie, fiind susţinut de conunitatea locală şi nu regret. Ceea ce constat este, totuşi, că modul în care se conduce o şcoală este diferit, fiind vorba de rigoare şi disciplină, în timp ce, în administraţie, te loveşti de foarte multă birocraţie”, a mărturisit primarul Dumitru Marcu.

 

4,16 hectare de verdeaţă în mijlocul comunei

Deşi este o localitate destul de săracă, beneficiarii ajutorului social sunt doar 70 de localnici, numărul acesta fiind constant de la un an la altul. Aceştia au participat, de-a lungul anului, la diverse acţiuni gospodăreşti, la curăţenia celor trei cimitire, dar şi la micile amenajări din centrul comunei şi parcul localităţii. ”Avem un parc destul de mare, pe 4,16 hectare, poartă denumirea fostului preşedinte al CAP-ului, Dumitru Dinişor. Este îngrijit atât de săteni, cât şi de copii de la şcoală, ei fiind beneficiarii acestor investiţii. Am încercat să facem un loc plăcut şi civilizat, plantând salcâmi, salcii, plopi, castani, precum şi mulţi corcoduşi ornamentali. Am amenajat inclusiv un loc de joacă pentru copii şi am montat bănci unde seara stau oamenii mai în vârstă. Există şi iluminat public, aşadar există toate condiţiile”.


Ansamblul Folcloric „Marin Chisăr”, mândria localnicilor

Căminul cultural din Goicea a fost amenajat, în mod special, pentru Ansamblul Folcloric „Marin Chisăr”, care este condus de renumitul coregraf Marin Stârcu. „Anul trecut au cumpărat costume populare olteneşti în valoare de 240 de milioane de lei cu care participă la toate festivalurile la care sunt invitaţi. De altfel, ei sunt mândria noastră”, a declarat primarul Dumitru Marcu. O altă mândrie a localităţii este şi echipa de fotbal „Unirea” Goicea, pentru care Primăria construieşte o bază sportivă modernă.


Camere video în toată comuna

Primarul Dumitru Marcu vrea să suplinească lipsa paznicilor din comună cu un sistem video bine pus la punct. Din fondurile proprii ale Primăriei, au fost achiziţionate opt camere video care sunt montate de-a lungul drumului principal al localităţii, traficul fiind supravegheat de la un centru de comandă care se află chiar în instituţia primarului. „De când am montat acest sistem, este mai multă linişte şi asta ne încurajează să dezvoltăm şi mai mult acest sistem video”, a precizat primarul Dumitru Marcu, investiţia aceasta fiind programată pentru anul viitor.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN