În drum spre poarta Uniunii Europene, al doilea oraş românesc / Chişinău : 577 de ani de la prima atestare documentară

0
415

Al doilea oraş românesc ca număr de locuitori, Chişinăul, a împlinit ieri, 577 de ani de la prima atestare documentară. Locuitorii municipiului Chişinău, sărbătoresc anual, pe data de 14 octombrie Hramul Oraşului, însă puţini dintre aceştia cunosc sorgintea sărbătorii în cauză şi istoricul acesteia. Ziua oraşului Chişinău a devenit o sărbătoare nu numai a chişinăuenilor, ci a întregii ţări, deoarece de această sărbătoare se adună oaspeţi de prin toate colţurile ţării.  Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a depus flori de dimineaţă la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi le-a urat concetăţenilor săi sănătate, bună dispoziţie, încredere, şi optimism şi i-a invitat “să dezvoltăm împreună capitala, s-o facem să fie frumoasă, puternică, şi plină de viaţă”

În acest an, Chişinăul va sărbatori aniversarea a 577 ani de la fondare. Pentru chişinăueni aceasta a devenit cu adevărat o tradiţie, la care participă de fiecare dată tot mai mulţi şi mai mulţi invitaţi. Oaspeţii Capitalei aşteaptă cu nerăbdare ziua de 14 octomobrie cînd va fi posibilă petrecerea sărbătorii în spiritul autohton. Programul evenimentelor a început chiar de dimineaţă, cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.  Ceva mai târziu, primarul

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului : „Văzând ce se întâmplă în Parlament, am impresia că locuim în oraşe diferită, şi state diferite. La primărie e sărbătoare, iar în Parlament război. Sper să nu primim cadou de Ziua Chişinăului o Alianţă cu comuniştii”

Dorin Chirtoacă a ţinut un discurs emoţionant. Apoi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost dat startul unui concert care a durat până spre miezul nopţii. Au cântat cei de la Carla’s Dreams, Pasha Parfeny, Cătălin Josan, formaţia Akord şi alţii. Pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale, a urcat şi mult-aşteptata interpretă din România, Andra. Pe seară, cerul a fost brăzdat de tradiţionalele focuri de artificii. Cu ocazia Zilei Oraşului, în Capitala Republicii Moldova au venit peste 100 de invitaţi, iar primarul i-a  dus pe toţi la Cricova, ca sa guste vin moldovenesc.

Sorin Oprescu a stat alături de Dorin Chirtoacă

Elena Băsescu, europarlamentar : „Gândurile mele se îndreaptă astăzi peste Prut, acolo unde locuitorii capitalei Republicii Moldova serbează Hramul Municipiului Chişinău. Le doresc locuitorilor acestui oras cele mai alese gânduri de preţuire şi respect. Îi urez mult succes lui Dorin Chirtoacă, primarul general al Chişinăului, în toată activitatea pe care o desfăşoară si îl felicit pentru că a transformat capitala Republicii Moldova într-un oraş european. La mulţi ani, Chişinău!”

Concertul de pe Piaţa Marii Adunări Naţionale, expoziţiile, concursurile şi jocurile ce se organizează anual în această zi-toate fac ca spiritul sărbătorii să fie resimţit dincolo de limitele oraşului. Numărul participanţilor, este din an în an mai mare, ceea ce ne vorbeşte despre popularitatea crescîndă a culturii moldoveneşti şi ospitalitatea moldovenilor. Aşa a fost şi anul acesta. Ieri, bulevardul Ştefan cel Mare s-a transformat pentru o zi într-o zonă extraordinară de recreere şi odihnă, fiind amenajat cu cafenele improvizate, unde vizitatorii s-au putut delecta cu bucate tradiţionale. Expoziţiile organizate în această zi ne oferă o imagine despre atât despre patrimoniul cultural cît şi despre cel industrial pe care îl are Moldova. La depunerea de flori au participat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, împreună cu ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, precum şi delegaţii din alte ţări. Edilul Bucureştiului le-a urat localnicilor să fie sănătoşi, să fie aşa cum sunt ei, şi să fim împreună, aşa cum am fost întotdeauna, sufleteşte din punct de vedere cordial şi cordical“.

Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cea mai veche

În Chişinău, de-a lungul vremii s-au clădit mai multe biserici şi fiecare are hramul ei. Una dintre cele mai vechi biserici din Chişinău atestată în scrierile vechi în secolul XVIII era biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ce se află în partea de jos a oraşului, în perimetrul cuprins între str. Petru Rareş şi bulevardul Renaşterii şi distrusă în anii 60 ai secolului trecut. În acelaşi loc însă, în secolul XVII, a existat o biserică şi mai veche, cu hramul Sf. Nicolae, care a ars în timpul unui incendiu mare. Apoi a urmat ctitorirea a încă multor alte biserici cu hramul, respectiv: Constantin şi Elena, Sf. Vineri, Bunavestire, Schimbarea la Faţă, a tuturor Sfinţilor şi altele. Creştinii din Republica Moldova sărbătoresc pe 14 octombrie, pe stil vechi Acoperământul Maicii Domnului.

Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova :

Vă îndemn să luptaţi în continuare pentru adevăr, pentru un viitor liber şi european

Mihai Ghimpu

„An de an, în ziua de 14 octombrie, este sărbătorit Hramul oraşului Chişinău – zi frumoasă în care Chişinăul îmbracă haine de sărbătoare şi pe toate străzile capitalei se văd numai zâmbete şi se aud urări de de bine dedicate oraşului nostru iubit. Avem un oraş pitoresc, cu oameni frumoşi, harnici şi buni la suflet. Vă felicit cordial cu prilejul acestor evenimente remarcabile şi vă urez din suflet ca ele să aducă în inimile Dumneavoastră cât mai multă bucurie, iar în oraş – pace, bună înţelegere, libertate, dreptate şi bunăstare. Fie ca această zi de sărbătoare să aducă lumină în casele fiecărui chişinăuian, făcându-i mai buni la suflet, mai toleranţi, mai responsabili fată de ziua de azi şi cea de mâîne a comunităţii. Mă mândresc enorm cu faptul că, pe an ce trece, capitala Republicii Moldova devine un oraş mai frumos, mai verde, mai modern şi mai aproape de capitalele ţărilor europene, iată de ce sunt încrezut că Chişinăul merge pe o cale corectă şi nimic nu mai poate opri oraşul din cursul său firesc, îndreptat spre atingerea unui nivel de viaţă mai bun, care să corespundă standardelor europene. Vă îndemn să luptaţi în continuare pentru adevăr, pentru un viitor liber şi european…


Deputatul Eugen Tomac:

Aici simţi cel mai bine ce înseamnă să duci o luptă între bine şi rău

Eugen Tomac

„Cele mai puternice sentimente de demnitate românească le-am trăit, cu diferite ocazii, la Chişinău. De acest oraş superb mă leagă foarte multe, pentru că aici simţi cel mai bine ce înseamnă să duci o luptă între bine şi rău, dar şi să lupţi pentru păstrarea identităţii româneşti. La Chişinău am trăit, alături de cele mai apropiate persoane, mari victorii în activitatea mea politică de până acum. Aici mi-am adus în vizită cele mai dragi fiinţe din ţară pentru a-i apropia de Basarabia şi tot aici voi reveni pentru a fi alături de ai mei şi mai departe.
La Mulţi Ani, Chişinău!”