“Nepăsarea ne face complici” / Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane, marcată la Craiova

0
563

În perioada 14 – 18 octombrie 2013, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane – 18 octombrie, subsumate unei campanii de informare intitulate: “Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane”. Marcarea Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane este un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen.

În acest sens, Organizaţia Caritas, în parteneriat cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), a lansat campania naţională de prevenire intitulată “Nepăsarea ne face complici”. Campania este parte integrantă a proiectului “Combaterea traficului de persoane şi a turismului sexual – ETTS”, co-finanţat de Comisia Europeană şi implementat în patru state – Italia, România, Spania şi Brazilia.

«În ţara noastră, la nivel regional, Centrul Regional Craiova va desfăşura o serie de activităţi preventive în unităţile şcolare de învăţământ din judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, în colaborare cu instituţiile şi organismele cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane. Obiectivul campaniei “Nepăsarea ne face complici” este acela de a creşte gradul de informare a publicului asupra riscurilor traficului de persoane prin exploatare sexuală şi a turismului sexual. Mesajul campaniei de prevenire din România pune accentul pe ideea de responsabilitate socială şi atrage atenţia asupra importanţei şi necesităţii implicării fiecărui individ în prevenirea traficului de persoane», a precizat Daniela Ivănuş, coordonator al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Craiova.

Flash-mob în centrul Craiovei

Potrivit organizatorilor, campania este orientată pe caracteristicile a trei grupuri ţintă, respectiv prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării sexuale în cazul tinerilor şi adolescenţilor, prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă în cazul adulţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi prevenirea traficului de persoane în general, pentru publicul larg. În perioada 14 – 18 octombrie vor fi organizate flash-mob-uri şi diverse activităţi în spaţiul public la nivel regional, prin Centrele Regionale ale ANITP din judeţele Dolj, Gorj, Iaşi, Vaslui, Prahova, Braşov, Cluj şi Mureş, precum şi acţiuni de informare şi promovare a mesajului antitrafic cuprinse în planuri de acţiune regionale la nivelul celor 15 Centre Regionale ale ANITP. La nivelul Centrului Regional Craiova se vor desfăşura activităţi de prevenire la Şcoala Gimnazială “Nicolae Romanescu” din Craiova, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova, Colegiul Tehnic Energetic din Craiova şi în centre de plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). «De asemenea, pe 18 octombrie vor avea loc evenimente de tip flash-mob organizate în spaţiu public în Piaţa “Mihai Viteazu” din Craiova, pe esplanada Teatrului Naţional “Marin Sorescu” şi pe esplanada din faţa Gării din Bănie. Evenimente de acest gen vor mai avea loc şi în unele unităţi şcolare din judeţul Dolj», a mai spus Daniela Ivănuş, coordonator al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Craiova.

În anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, data de 18 octombrie a fost desemnată „Zi Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”. Acest demers a fost considerat un pas important întreprins de către Comisia Europeană în contextul asumării, pe termen lung, a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane.