„Consiliul Judeţean Dolj: rol intermediar în acest lanţ stabilit prin lege”

0
344

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat că instituţia a primit, ieri, de la Direcţia pentru Agricultură documentul necesar pentru a putea supune votului, în plen, decizia de actualizare a preţurilor medii ale principalelor produse agricole. Ion Prioteasa a mai precizat că, odată cu primirea adresei, a solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean, pentru a supune spre aprobare proiectul de hotărâre prin care aceste tarife ar urma să fie modificate. 

„Astăzi am primit de la Direcţia pentru Agricultură Dolj o comunicare privitoare la actualizarea preţurilor medii ale principalelor produse agricole, care ne permite să convocăm de urgenţă o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean şi să supunem la vot decizia de modificare a acestor tarife. Încercăm astfel să eliminăm o inadvertenţă din cauza căreia aveau de suferit foarte mulţi oameni, proprietari de terenuri care şi-au arendat pământurile şi primesc arenda în natură. În acest caz, legea prevede că impozitul pe venit se calculează pe baza preţului mediu stabilit pentru fiecare produs agricol în parte de specialiştii Direcţiei pentru Agricultură. Documentul pe care ni l-a transmis astăzi (n.r. –  ieri) Direcţia era necesar pentru a putea declanşa demersul. Paşii care trebuie urmaţi sunt stabiliţi clar de Codul fiscal: direcţiile pentru agricultură trimit consiliilor judeţene propunerile privind preţurile medii, în vederea aprobării, iar hotărârile consiliilor sunt apoi transmise direcţiilor generale ale finanţelor publice”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Această situaţie este întâlnită în majoritatea judeţelor ţării

Şeful administraţiei doljene a mai subliniat în comunicatul de presă remis redacţiilor că mai sunt şi alte consilii judeţene care, procedând la fel, au reuşit să adapteze preţul produselor agricole la piaţa actuală. „Din informaţiile pe care le avem până acum, la fel s-a procedat şi în alte judeţe – în Olt, Iaşi, Cluj, Prahova, Bihor sau Arad, unde consiliile judeţene au luat măsura reducerii preţurilor de referinţă tot la solicitarea expresă a direcţiilor pentru agricultură. Modificarea de tarife se impunea după ce s-a ajuns ca ele să fie departe de preţul pieţei, pentru că, de exemplu, ca urmare a recoltei de anul acesta, grâul s-a vândut, în Dolj, cu 50-60 de bani kilogramul, dar impozitul se calcula la 98 de bani pe kilogram. Din păcate, această situaţie este întâlnită în majoritatea judeţelor ţării, pentru că la stabilirea acestor preţuri medii se au în vedere tarifele din anul anterior”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

„A fost nevoie de un efort conjugat”

Ion Prioteasa susţine că administraţia judeţeană a luat în serios semnalele venite din partea arendaşilor şi a arendatorilor şi a existat o preocupare încă de acum două luni de zile. „Noi ne-am aplecat asupra acestei probleme încă de acum două luni, însă a fost nevoie de un efort conjugat, pentru că nu poate Consiliul Judeţean, singur, să decidă reducerea preţurilor. Avem un rol intermediar în acest lanţ stabilit prin lege: Consiliul Judeţean îşi însuşeşte propunerile venite din partea specialiştilor în domeniu, respectiv Direcţia pentru Agricultură, şi aprobă o hotărâre de care, ulterior, se foloseşte Direcţia Finanţelor, pentru a percepe impozitul. De aceea, le mulţumim tuturor celor implicaţi, consilierilor judeţeni, Direcţiei pentru Agricultură, Camerei Agricole şi Prefecturii Judeţului Dolj, pentru că şi-au dat concursul ca să readucem lucrurile în acord cu realitatea pieţei”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.