Dermatologii, îngrijoraţi de numărul tot mai mare de bolnavi

0
329
Virgil Pătraşcu

Medicii dermatologi din întreaga Oltenie se reunesc la Rânca. Aceştia vor analiza cum afectează bolile de piele viaţa de zi cu zi a locuitorilor din regiune, ştiut fiind faptul că, de la an la an, numărul celor care reclamă astfel de afecţiuni este tot mai mare. 

Conferinţa de toamnă a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO), cu tema „Patologia dermatologică, de la suferinţa fizică la suferinţa psihică”, este programată să aibă loc în zilele de 21și 22 septembrie a.c. Sunt invitaţi să participe medicii dermatologi din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi. În cadrul programului ştiinţific vor fi prezentate ultimele date privind calitatea vieţii, inclusiv chestionarele standardizate pentru evaluarea acesteia.

Potrivit medicilor, impactul afecţiunilor dermatologice asupra calităţii vieţii este comparabil cu cel al bolilor debilitante sau cu risc vital, generând disconfort fizic, insecuritate şi stigmatizare. Acestea pot afecta semnificativ starea emoţională, respectul de sine, randamentul la şcoală sau în activităţile profesionale. De asemenea, bolile dermatologice influenţează calitatea vieţii familiilor pacienţilor, determinându-le creşterea nivelului de stres.

„Bolile dermatologice pot determina sentimente de ruşine, de jenă”

Pornind de la cazuri clinice deosebite, întâlnite în practica dermatologică în zona Olteniei, cu această ocazie medicii vor evalua complexitatea impactului bolii asupra pacientului, de la suferinţa fizică la suferinţa psihică. Totodată, sunt prezentate datele actuale privind progresele terapeutice referitoare la infecţii, boli alergice, boli autoimune, psoriazis sau cancere. «Pielea reprezintă faţada monumentală a corpului uman. Totodată, joacă rol important în dezvoltarea fizică şi emoţională a individului, încă din primii ani de viaţă. Cea mai sugestivă diferenţă între  bolile de piele şi celelalte afecţiuni este componenta de vizibilitate. Pielea este expusă privirii. Bolile „la vedere” sunt foarte complexante. Pielea este foarte importantă nu numai în funcţionarea în ansamblu a organismului, dar are şi un rol social şi emoţional în viaţa de zi cu zi a individului. De aceea, atunci când pielea unui individ este afectată, acesta poate prezenta anxietate, depresie. Bolile dermatologice pot determina sentimente de ruşine, de jenă», a declarat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia.

Specialişti avertizează că bolile cutanate îşi pun amprenta asupra psihicului pacientului care, în consecinţă, poate dezvolta depresie, anxietate, iritabilitate, nervozitate, lipsa încrederii în sine. Dacă aceste lucruri nu sunt luate în considerare, morbiditatea asociată afecţiunilor dermatologice poate fi exacerbată sau pacientul poate rămâne nemulţumit de tratament, în pofida rezultatelor clinice satisfăcătoare. Prevalenţa tulburărilor psihiatrice la pacienţii care se adresează medicului dermatolog a fost raportată ca fiind de aproximativ 25%.

Lucrările care vor fi prezentate la Rânca sunt publicate în volumul conferinţei acreditate de Colegiul Medicilor din România.