Manifestări la IJJ Dolj cu prilejul aniversării a 120 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale

0
420

Jandarmii craioveni sărbătoresc, la 1 septembrie, 120 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale. Pentru a marca așa cum se cuvine momentul, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj a organizat în aceste zile o serie de manifestări la sediul instituției, manifestări care se încheie duminică, cu un ceremonial militar-religios.

Jandarmeria Română, la 1 septembrie 2013, sărbătoreşte 120 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale. Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj a organizat şi desfăşurat o serie de activităţi dedicate „Zilei Jandarmeriei Rurale” cu scopul de a păstra viu trecutul instituţiei şi de a cinsti jandarmii ce s-au jertfit de-a lungul timpului. Astfel, în perioada 28 – 30 august a.c., la sediul IJJ Dolj, în Sala Tradiţiilor, a fost organizată o expoziţie de fotografii şi documente privind istoria Jandarmeriei Române. În plus, ieri, în Sala Polivalentă, în prezenţa cadrelor militare şi a personalului civil, a avut loc o evocare cu tema ”1 Septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale”, susţinută de lect. univ. dr. Florin Olteanu. De asemenea, invitaţi de onoare în cadrul acestui eveniment au fost col. (r) Sandu Gheorghe şi col. (r) Nistor Victor – preşedintele Asociaţiei de Veterani din MAI – filiala Dolj, ocazie cu care cei doi au împărtăşit personalului militar şi civil din cadrul I.J.J. Dolj, o parte din experienţa dobândită şi momentele petrecute sub haina militară bleu – jandarm, după cum a precizat cpt. Ion Țapu, ofițer de presă al IJJ Dolj.

 „Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea, în comunele rurale, la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi executărei legii…O supraveghere neîntreruptă şi o acţiune preventivă constă esenţa serviciului său.” Astfel începea articolul 1 din  „Legea asupra Gendarmeriei Rurale” din 1 septembrie 1893.

Prin legea din 1 septembrie 1893 se recunoştea necesitatea existenţei unei structuri militare, menită să gestioneze probleme de ordine publică în mediul rural şi, totodată, se crea cadrul legal necesar funcţionării acesteia pentru îndeplinirea obiectivelor pentru care fusese înfiinţată. Obiectivul principal al Jandarmeriei Rurale era prevenirea comiterii de fapte care contraveneau ordinii publice. A luat fiinţă astfel Inspectoratul General al Jandarmeriei, organ central  de conducere şi control, cu sediul la Bucureşti, fiind constituite 4 Circumscripţii de Jandarmi, cu sediile la Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Craiova.