Problemele din Sănătate, dezbătute la Craiova

0
414

Conducerea Ministerului Sănătăţii se va întâlni, marţi, 3 septembrie, la Craiova cu autorităţile judeţene şi reprezentanţii structurilor sistemului sanitar din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea.

Întâlnirea regională va avea loc în sala Filarmonicii Oltenia şi va aduce în discuţie proiectele de acte normative lansate de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Sunt invitaţi să participe reprezentanţii Colegiilor Judeţene ale Medicilor, cei ai asociaţiilor de pacienţi din fiecare judeţ, reprezentanţii Societăţilor şi Patronatelor Medicilor de Familie, reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale sindicatelor, reprezentanţii Ordinului asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali, managerii spitalelor publice, reprezentanţii Colegiilor Judeţene ale Farmaciştilor, conducerile Direcţiilor de Sănătate Publică, conducerile Caselor Judeţene de Sănătate, preşedinţii Consiliilor Judeţene, prefecţii şi parlamentari.

Reforma sistemului sanitar pe agenda întâlnirii

Dezbaterea are loc pe proiecte supuse perfecţionării sau obţinerii unei variante care să rezolve gravele probleme din sistem. Astfel, pe agenda întâlnirii se vor afla direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, dar şi discuţii pe tema principiilor şi elementelor definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază.

Variantele finale obţinute în urma acestor consultări, care vor avea loc în toată ţara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii şi opoziţiei pentru a deschide proiectele către cât mai multe păreri, iar Parlamentul să fie consultat înainte de i se transmite proiectele spre dezbatere şi adoptare.

În paralel, Ministerul Sănătăţii continuă discuţiile la nivel central cu grupurile de lucru pe proiectele de lege lansate în dezbatere publică.

Românii ar putea beneficia de un nou pachet de servicii medicale

Unul  dintre cele mai importante proiecte pus în dezbatere publică este cel legat de pachetul de servicii medicale de bază. La capitolul servicii preventive, spre exemplu, fiecare cetăţean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boală şi servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri. În ceea ce priveşte serviciile de urgenţă, cetăţenii vor beneficia de o creştere a acoperirii şi a calităţii acestora, în cadrul ambulanţei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenţă şi al Unităţilor – Compartimentelor de Primiri Urgenţe.

De asemenea, conform pachetului de bază, pe programele de sănătate se va asigura acces în totalitate pentru programele care se adresează principalelor probleme de sănătate ale populaţiei – cancer, diabet, boli cardiovasculare şi neurovasculare, transplant sau boli rare. Şi medicul de familie va avea un rol esențial în furnizarea de servicii din pachetul de bază. În cadrul acestuia, ambulatoriul de specialitate ar trebui să reprezinte domeniul de asistenţă medicală care ar trebui să preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sănătate furnizate actualmente în spital.