Muzeul Olteniei participă la o expoziţie cu 89 de piese arheologice din aur şi argint, evaluate la peste 100.000 de euro

0
361

 

Unele dintre cele mai frumoase și mai valoroase obiecte deținute de statul român vor putea fi admirate în cadrul expoziției „Aurul și argintul antic al României”, care va fi deschisă, în perioada septembrie-decembrie a.c., la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din capitală. În total, vor fi expuse 986 de piese de aur și argint din patrimoniul cultural al României, care vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor, timp de un an, pentru suma de aproximativ 64 de milioane de euro.

Alături de alte 30 de instituții muzeale din întreaga țară, și Muzeul Olteniei va participa la expoziție cu 89 de piese arheologice din aur și argint. Între acestea, tezaurul monetar de la Vârtop, cuprinzând 45 de monede, ca și numeroase fibule și obiecte de podoabă, integrale sau în fragment. Cea mai valoroasă dintre piese este un disc metalic, parte a unui scut de apărare, datat la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului.

Exponatele au fost ridicate de la Craiova în urmă cu aproape două săptămâni, în condiții de maximă securitate, și sunt asigurate la valoarea de 102.450 de euro. Expoziția „Aurul și argintul antic al României” va fi una itinerantă și va putea fi văzută și la Craiova, probabil în cursul anului 2015.

Vizitatorii vor avea ocazia sa vadă în același loc toate piesele arheologice de valoare din țară

Muzeul Naţional de Istorie a României

Inedita expoziție „Aurul și argintul antic al României” își propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur şi argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic (perioadă cuprinsă aproximativ între 6.000 și 3.500 î.Hr.) până în secolele VI-VII d. Hr. Dintre piesele selectate, unele se află în expoziţia „Tezaur Istoric” a Muzeului Naţional de Istorie a României şi pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce altele, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate, sunt încă păstrate în depozite.

Printre piesele expuse se vor număra tezaurele de la Pietroasa, Perşinari, Ostrovul Mare, Hinova, Peretu și Coşoveni, a precizat muzeograful Rodica Marghitu Oanță, curatorul expoziției „Argintul și argintul antic al României”. De asemenea, publicul va avea ocazia să vadă patru dintre brățările dacice din aur, precum și brățări și podoabe romane. În total, 986 de obiecte de valoare vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei. Exponatele vor proveni atât din patrimoniul MNIR, cât și de la alte 31 de instituții muzeale din întreaga țară.

Muzeografii craioveni au lucrat aproape doi ani pentru documentație și selectarea pieselor

Florin Ridiche

Și Muzeul Olteniei va participa la expoziție cu 89 de piese arheologice din aur și argint, între care tezaurul monetar de la Vârtop, cuprinzând 45 de monede, numeroase fibule, fragmente de coliere, pandantive, brățări, inele etc., descoperite în siturile arheologice din Dolj (Moțăței, Drănic, Brabova, Daneți, Maglavit, Radovan), dar și în Mehedinți și Olt. „Am primit cu bucurie propunerea de a participa poate la cea mai importantă expoziție de arheologie care s-a organizat în ultimii ani în România, alături de alte aproximativ 30 de muzee din țară, cu cele mai valoroase piese din colecțiile lor. Din Oltenia mai participă și Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți) și Muzeul de Arheologie și Etnografie din Corabia (Olt). Noi suntem unul dintre muzeele care venim cu un număr mare de piese, și de aur, dar preponderente sunt cele de argint. Valoarea de asigurare, una destul de mare, este suportată de Ministerul Culturii. Aș sublinia și condițiile maxime de securitate în care MNIR a preluat aceste piese, în urmă cu aproape două săptămâni”, a menționat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Ridiche a mai precizat că pentru acest proiect expozițional specialiștii instituției au lucrat aproape doi ani, timp în care s-au realizat selectarea pieselor și documentația. Și asta deoarece expoziția va fi însoțită de un catalog deosebit, tipărit cu sprijinul Ministerului Culturii. „Va fi un catalog amplu. Specialiștii de la MNIR nu numai că au fotografiat piesele noastre, ci și locul de descoperire a lor, din județul Dolj, în cazul în care acesta a fost cunoscut. Așadar, catalogul va conține și fotografii cu siturile arheologice de unde provin piesele importante ale muzeelor din România», a adăugat Florin Ridiche.

La Craiova, expoziția va fi deschisă la Secția de Istorie-Arheologie, probabil în 2015

Obiectele expuse vor fi asigurate pentru suma de aproximativ 64 de milioane de euro. Doar valoarea pentru 185 de piese ale Muzeului National de Istorie a României se ridică la aproximativ 56 de milioane de euro, restul de 801 piese, de la muzeele din țară, partenere în cadrul expoziției, fiind asigurate pentru aproximativ 7,5 milioane de euro. Paza transporturilor în care se vor afla obiectele va fi asigurată de Jandarmeria Română.

Pe lângă aceste date, Muzeul Olteniei a furnizat MNIR și informații legate de securitatea spațiilor expoziționale de la Secția de Istorie-Arheologie, în perspectiva prezentării pieselor și la Craiova. Pentru că, după ce va fi vernisată, în cursul lunii septembrie, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, unde va rămâne deschisă până în decembrie, expoziția urmează să fie itinerată în cel puţin 12 muzee din România. «Intenționăm să deschidem expoziția la București în toamna acestui an, la începutul lunii decembrie dorim să o vernisăm la Cluj, la începutul anului 2014 să se deschidă la Timișoara, urmând ca apoi să fie itinerată către Oradea și ulterior spre Satu Mare», precizează reprezentanții MNIR într-o adresă înaintată Muzeului Olteniei.

«Din cunoștințele mele, este pentru prima oară când Muzeului Național de Istorie a României, după deschiderea acestei expoziții la București, va prezenta și în țară aceste piese de tezaur. Și aici mă refer la brățările dacice, la „Cloșca cu puii de aur” – piesă care nu a ieșit din perimetrul muzeului bucureștean în vreo expoziție națională sau internațională. Bineînțeles că ne-am anunțat și noi intenția de a găzdui această expoziție. După capitală, în fiecare oraș va putea fi vizitată timp de o lună. Nu știu exact când se va deschide la Craiova, probabil în cursul anului 2015», a declarat managerul Muzeului Olteniei.

***

Amenajarea expoziției va necesita două săptămâni, și asta pentru că vitrinele – aproximativ 50 la număr – vor fi personalizate, adică vor fi realizate în funcție de dimensiunile pieselor. Alte două săptămâni după expunere vor fi necesare pentru strângere și transfer în următorul muzeu. „Este un proiect spectaculos, în care sunt implicați foarte mulți specialiști din muzeele din țară. Ne dorim foarte mult ca cele mai deosebite piese de aur și argint antic din România să fie văzute și de craioveni și sunt convins că acest lucru se va întâmpla”, a mai spus Florin Ridiche.

 

Dintre bunurile de patrimoniu ale Muzeului Olteniei din Craiova prezentate în expoziție, cel mai valoros este un disc metalic din bronz, argint și aur, datat la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului și descoperit la Călărași, în punctul Teiș. Discul are diametrul de 30,4 cm și o greutate de 1.470 g și a fost asigurat la valoarea de 50.000 de euro. O aplică (3,36 g), din sec. VII a. Chr., lucrată prin presare în tehnica „au repousse”, o broșă (14,17 g) din a doua jumătate a sec. II p. Chr. și un inel roman (5,9 g), toate din aur, au fost asigurate, fiecare, pentru 5.000 de euro.