Artiştii Filarmonicii „Oltenia” pleacă, din nou, în turneu în Italia

0
359

În perioada 18 iulie – 2 august a.c., Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” va întreprinde un turneu de zece concerte în Italia, în regiunea Abruzzo (oraşele Vasto, Cupello, Ortona, Altino). Tot pentru acest an „se poartă discuții pentru organizarea a încă două turnee – unul în Bulgaria, altul în Franța”, declara, cu ceva timp în urmă, managerul instituției, Vlad Drăgulescu. Turneul în Bulgaria pare-se că va avea loc în partea a doua a lunii septembrie și va cuprinde orașele Vidin, Montana, Pleven, Lovech, Gabrovo și, probabil, Sofia.

Concertele din regiunea Abruzzo îi vor avea la pupitrul dirijoral pe doi muzicieni italieni: Gianmichele D’Errico și Massimo Alessio Taddia, cu acesta din urmă artiștii craioveni mai colaborând în trecut. În 2003, dirijorul s-a aflat pe scena Filarmonicii „Oltenia” într-un concert de Anul Nou, iar în martie 2005 a condus orchestra instituției într-un turneu la Bologna. În cadrul celor zece concerte, muzicienii craioveni vor colabora cu solistul violonist Cristian Pintilie, cu chitaristul Giordano Passini, precum și cu „Eon” Guitar Quartet, din Italia, avându-i în componență pe Giovanni Maselli, Rita Casagrande, Roberto Tascini și Mario Barbuti.

Programul va cuprinde cunoscute creații de Ludwig van Beethoven (Uvertura „Coriolan”, op. 62; Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60; Simfonia a VII-a în La major, op. 92; Romanţa nr. 2 în Fa major pentru vioară şi orchestră, op. 50), Wolfgang Amadeus Mozart (Uvertura operei „Nunta lui Figaro”, K. 492; Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, „Jupiter”), Gioacchino Rossini (Uverturile operelor „Bărbierul din Sevilla” și „Cenușăreasa”); Felix Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „Visul unei nopți de vară”), Pablo de Sarasate („Zigeunerweisen” / „Melodii lăutăreşti” pentru vioară şi orchestră, op. 20), Joaquin Rodrigo („Concierto de Aranjuez” pentru chitară și orchestră; „Fantasia para un gentilhombre” pentru chitară și orchestră; „Concierto andaluz” pentru patru chitare și orchestră).

Artiștii Filarmonicii craiovene – atât Orchestra, condusă de dirijorul italian Silvano Frontalini, cât și Corala Academică – au mai efectuat un turneu în Italia și anul trecut, între 22 iulie și 24 august, când au susținut peste zece concerte în regiunea Sicilia. Programul a inclus atunci opera istorică în două episoade „Mameli” sau „Alba italica”, de R. Leoncavallo, operele „Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, „Paiaţe” de R. Leoncavallo şi „Tosca” de G. Puccini.