Comuna Călăraşi a îmbrăcat straie de sărbătoare, ieri, chiar de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Câteva mii de persoane au participat la Ziua localităţii, un adevărat festival al tradiţiilor din zonă. Respectând obiceiul ultimilor ani, festivităţile au început cu o paradă a porturilor populare. Un alai de câteva sute de costume tradiţionale româneşti, acompaniat de o fanfară, a pornit din faţa Primăriei şi a străbătut strada principală, până la stadion, spre deliciul localnicilor, care au lăsat pentru o zi grijile cotidiene.
Atmosfera specială se făcea simţită ieri încă de la intrarea în comuna Călăraşi, care a fost împodobită, ca într-o zi de mare sărbătoare, cu steaguri tricolore, dar şi cu drapele ale Uniunii Europene. La primele ore ale dimineţii, mare agitaţie a fost însă în faţa Primăriei, de unde s-a dat startul paradei portului popular. Mândrii de costumele tradiţionale pe care le-au păstrat din generaţie în generaţie, de la bunici şi străbunici, peste 200 de elevi ai ansamblurilor populare şi şcolilor din localităţile Turceni, Işalniţa, Calafat, Maglavit, Sărata, Călăraşi, Bechet sau Mischii au defilat pe strada principală din comună.
Tradiţie păstrată cu sfinţenie
Întregul alai a pornit, apoi, spre stadionul din localitate, fiecare ansamblu fiind invitat să urce pe scenă pentru a susţine un spectacol de dansuri, nu înainte de a primi diplome şi plachete aniversare. După-amiază, ştafeta a fost preluată de cunoscuţi solişti de muzică populară, printre care un taraf din judeţul Gorj – Tapotă Lătăreţu, cu Lavinia Bârsoghe, Marius Măgureanu şi Mirela Zisu. Şi aşa cum îi stă bine unei astfel de sărbători, localnicii au încins hore pe platoul de iarbă verde al comunei, alţii au fost atraşi repede de grătarele încinse pe care sfârâiau de zor mititeii şi de berea pusă la rece.
„Mie mi se pare că, de la un timp, acest port popular nu mai există. Cu toate acestea, copiii vor să vadă şi să poarte costumul popular. Toţi copiii au purtat astăzi (n.r. – ieri) aceste costume vechi luate, aşa cum zicem noi, din chichiţa lăzii, de la bunici şi străbunici, şi le îmbracă în această zi pentru că altădată nu prea au ocazia. Nu o să găsesc trei costume la fel. Fiecare are specificul său, lucrătura sa. Asta înseamnă o paradă a portului popular. Este o tradiţie de nouă ani, aproape zece, când Consiliul Local de atunci a hotărât să fie o zi a localităţii. Noi avem două mari evenimente: Ziua comunei, de Sfinţii Constantin şi Elena, şi Ziua veteranilor şi a văduvelor de război, ajunsă la cea de-a 19-a ediţie, pe care o sărbătorim a treia zi de Crăciun. Vrem să menţinem acest obicei pentru că este poate unica ocazie cu care aceşti copii îmbracă portul tradiţional”, a afirmat Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.
„Oferim şansa acestor copii să îmbrace mai des costumul popular”
De altfel, grija pentru păstrarea tradiţiilor din zonă este o preocupare mai veche a autorităţilor locale. Anul aceasta, Căminul Cultural din localitate va fi modernizat, Primăria Călăraşi având disponibilă o sumă de 5 miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pe care o va investi în lucrările de reamenajare. Şantierul a început chiar din această primăvară şi se va extinde şi la corpul de clădire în care funcţionează acum biblioteca din comună. Primarul Vergică Şovăilă a precizat că intenţionează să amenajeze o sală de lectură, separată de depozitul de carte – care deţine o colecţie impresionantă de 14.000 de volume. «Anul acesta noi vom reabilita Căminul Cultural. Deja s-a scos la licitaţie, în aşa fel încât să organizăm acţiuni culturale, să putem invita şi oaspeţi din afara ţării şi să avem şi o locaţie pe măsură. Noi suntem o comună mare, cu 7.000 de locuitori gospodari. Ne propunem să le oferim şansa acestor copii să îmbrace mai des costumul popular. Avem şi Ansamblul „Bordeiaşul”, cu o tradiţie de 70-80 de ani», a precizat primarul comunei Călăraşi.
Ion Prioteasa: „Suntem într-una dintre cele mai mari comune din judeţul Dolj”
La sărbătoarea comunei a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a primit din partea primarului Vergică Şovăilă o plachetă aniversară şi o diplomă, în semn de apreciere, cu ocazia celei de-a IX-a ediţii a Zilei comunei Călăraşi. La rândul său, aceasta a oferit din partea instituţiei în fruntea căreia se află o distincţie omagială care să amintească peste ani de sărbătoarea de ieri.
„Suntem într-una dintre cele mai mari comune din judeţul Dolj, cu oameni harnici, calzi şi ospitalieri. Am venit la dumneavoastră pentru a-mi arăta respectul pentru o comunitate importantă a judeţului Dolj, cu un primar, Vergică Şovăilă, de care mă simt foarte apropiat. Am sprijinit întotdeauna demersurile celor care conduc destinele acestei comune şi vreau să spun că o bună parte din banii europeni care vin pe masterplanul de apă şi canalizare, în valoare de 185 de milioane de euro, vor ajunge la Călăraşi, respectiv 42 de milioane de euro. Sperăm ca în acest fel să rezolvăm problema alimentării cu apă a comunei Călăraşi, astfel încât şi cea mai îndepărtată gospodărie să beneficieze de apă. La acest masterplan s-a muncit foarte mulţi ani la Consiliul Judeţean Dolj, dar în următoarea perioadă vom începe să culegem şi roadele, odată cu demararea lucrărilor la sistemele de alimentare cu apă şi canalizare”, li s-a adresat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, localnicilor prezenţi pe stadionul din comună.
Alături de oaspeţi, călărăşenii au petrecut până târziu în noapte, la final cerul comunei fiind luminat de un spectaculos foc de artificii.
Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi: „De Ziua comunei, le urez călăreşenilor să fie sănătoşi, să o ţină tot aşa ca vrednicie, să putem să trecem peste aceste greutăţi, pentru că nu sunt puţine, mai ales că noi ne aflăm într-o zonă aridă, cunoscută ca Sahara Olteniei. Din păcate, anul acesta ne confruntăm prea din timp şi cu seceta, dar gospodarii de la noi sunt nişte oameni deosebiţi care ştiu să treacă peste aceste necazuri. Agricultorii au ieşit deja cu cartofii pe piaţă, iar în jur de 10-11 iunie ne aşteptăm să mâncăm şi primii pepeni la Călăraşi”.
Frumos frumos din partea d-voastra domnule Primar Vergica Sovaila ca respectati traditiile comunei cu sfintenie. De prasnicul sfintilor impatati Constantin si Elena este si ziua comunei Sadova ,dar d-l primar Safta Eugen nu are bani penrtu asemenea evenimente,sadoveni nu reprezinta nimic pentru el. A venit aici sa falimenteze primaria comunei,toti banii ii vireaza la DS GRUP, SC NICDUL,TERASILVA, mai nou confectioneaza mobilie pentru Politia Bechet pe bani Sadovenilor iar comuna pute.
Comments are closed.