Agresorul din staţia de autobuz, la judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte

0
223

Cătălin Mihai Babiuc, craioveanul de 29 de ani care, pe 4 aprilie a.c., a bătut un bătrân de 75 de ani, după un conflict petrecut în autobuzul E1 şi încheiat în staţia de la Parcul „Nicolae Romanescu”, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, luni, 20 mai, judecătorii i-au menţinut bărbatului arestarea preventivă şi au stabilit primul termen de judecată pe 5 iunie a.c. Procurorii au reţinut în rechizitoriu că autorul faptei a avut o atitudine cooperantă şi a recunoscut totul în timpul cercetărilor, însă a comis fapta în stare de recidivă, fiind eliberat condiţionat din penitenciar în iunie 2007. Pentru fapta sa riscă o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.

Cătălin Mihai Babiuc a ajuns în spatele gratiilor după un scandal cu un craiovean de 75 de ani, Mihai Dicu, pornit în timp ce amândoi circulau cu autobuzul E1. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a stabilit că, pe 4 aprilie, în jurul orei 11.00, Babiuc şi Mihai Dicu, în timp ce autobuzul se îndrepta către Parcul „Romanescu”, s-au apucat la ceartă, după ce bătrânul i-a reproşat inculpatului că nu-i permite să coboare primul din autobuz.

„În acest context şi-au adresat injurii şi s-au lovit cu pumnii, iar în momentul în care autobuzul a oprit în staţie şi s-au deschis uşile, s-au prins cu mâinile de haine şi au început să se împingă până în apropierea unei tonete, amplasată pe trotuarul din dreptul staţiei Nicolae Romanescu”, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu. Conflictul dintre cei doi a fost observat de un bărbat, care i-a văzut coborând din autobuz, cu urme de sânge pe faţă, şi a i-a strigat lui Babiuc să-l lase în pace pe bătrân, pentru că este în vârstă. Din declaraţiile martorilor a reieşit că inculpatul nu a ţinut cont de nimic şi a continuat să-l lovească pe bătrân şi după ce au coborât: „Inculpatul a nesocotit sfatul martorului, a împins victima către gardul ce împrejmuieşte Parcul Nicolae Romanescu şi a lovit-o cu pumnul în zona feţei, iar în cădere aceasta s-a lovit cu capul de trotuar”, se mai arată în rechizitoriu. Cătălin Mihai Babiuc a văzut că victimei a început să-i curgă sânge din nas şi urechi şi a sunat pe 112 solicitând o ambulanţă, dar şi organele de poliţie, iar până la sosirea acestora a încercat să-i acorde primul ajutor bătrânului.

Moartea victimei a fost violentă

Mihai Dicu a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a fost supus unei intervenţii neurochirurgicale, după care a fost dus la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Din raportul de constatare medico-legală emis de Institutul de Medicină Legală Craiova rezultă că Dicu Mihai a fost internat cu diagnosticul: TCC grav. Fractură temporo-occipitală stânga iradiată în stânca temporală. Otoragie stânga. Hematom periorbital stânga. Hematom subdural fronto-temporo- parietal drept. Minimă lamă de hematom extradural fronto-temporal stâng subiacent traiectului de fractură. Contuzie trunchi cerebral. Fractură fronto-temporală stânga. Hemosimus sfenoidal şi maxilar drept. S.A.H. Posttraumatică. Fractură arc costal VII posterior stâng, leziuni ce s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure în data de 04.04.2013, au necesitat 80-90 zile îngrijiri medicale de la data producerii şi au pus în primejdie viaţa victimei”, este raportul iniţial al IML Craiova, ataşat la dosarul cauzei. O zi mai târziu, Mihai Dicu a decedat pe patul de spital. S-a făcut autopsia cadavrului, medicii legişti constatând că între leziunile care i-au curmat viaţa lui Mihai Dicu şi loviturile primite există o legătură de cauzalitate directă: „Din raportul de constatare medico-legală de autopsie emis de Institutul de Medicină Legală Craiova rezultă că moartea numitului Dicu Mihai, de 74 ani, a fost violentă, s-a datorat hemoragiei dilacerării şi contuziei meningo-cerebrale urmare a unui TCC cu fractură de boltă şi bază craniană, leziunile de violenţă s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure, iar între leziunile de violenţă şi deces există legătură de cauzalitate directă, necondiţionată”.

Cătălin Mihai Babiuc a fost dus la sediul Poliţiei după altercaţie, iar în timpul audierii inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, motivând că Dicu a pornit conflictul, nemulţumit că nu i-a permis să coboare primul din autobuz. Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus, pe 5 aprilie, reţinerea pe timp de 24 ore a inculpatului Cătălin Mihai Babiuc (care este recidivist, fiind eliberat condiţionat în iunie 2007), pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă, şi a solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia. În aceeaşi zi, Judecătoria Craiova a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a lui Babiuc, pe o durată de 20 de zile. Pe 10 aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus schimbarea încadrării juridice a infracţiunii săvârşite de inculpatul Babiuc Mihai Cătălin din vătămare corporală gravă, în infracţiunea de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, măsura arestării preventive a fiind prelungită de Tribunalul Dolj cu 30 de zile. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată pe Cătălin Mihai Babiuc, în stare de arest preventiv, pentru infracţiunea de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care luni, 20 mai a.c., a menţinut arestul preventiv faţă de inculpat şi a stabilit primul termen de judecată pentru 5 iunie a.c.