Arest prelungit pentru craiovenii care au dus migranţi în SUA şi Mexic

0
396

Judecătorii Tribunalului Dolj au admis, vineri după-amiază, propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi au dispus prelungirea arestării preventive cu încă 30 de zile pentru cei patru craioveni arestaţi luna trecută sub acuzaţia că ar fi coordonat o reţea ce se ocupa cu transportul de migranţi în SUA şi Canada. Astfel, potrivit deciziei instanţei, Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu zis „Paris”, Liviu Rădulean şi Filip Sărdaru vor mai sta câte 30 de zile după gratii. În plus, în acelaşi dosar, pe 11 aprilie a.c., tot Tribunalul Dolj a emis mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele altor doi membri ai grupului infracţional, care nu au fost găsiţi în urma descinderilor de pe 26 martie a.c. Este vorba despre Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu, care vor fi daţi în urmărire internaţională.

Reamintim că pe 26 martie a.c., s-a desfăşurat o acţiune de amploare vizând destructurarea unei grupări infracţionale coordonate de mai mulţi romi craioveni, care se ocupa cu traficul de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Zeci de poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul „mascaţilor” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al IPJ Dolj, jandarmilor de la IJJ Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova şi IGPF – Biroul Trident, au sunat „deşteptarea” la mai multe locuinţe din Craiova, descinderi fiind făcute şi la palatele romilor din cartierul „Faţa Luncii”. În total, oamenii legii au descins la 13 locuinţe, dar au făcut verificări şi au ridicat documente şi de la 8 agenţii de turism din municipiu.

Potrivit procurorilor DIICOT Craiova, «liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru zis “Paris” (39 de ani), Serdaru Filip (40 de ani) şi Popescu Luigi Cristinel (44 de ani), exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în  schimbul sumei de aproximativ 8.000 USD/migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie rromă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada», după cum au consemnat în comunicatul emis la momentul respectiv.

Procurorii DIICOT au mai anunţat că au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu ajutorul acestei reţele, având destinaţia Mexic, dintre acestea un număr de aproximativ 300 de persoane fiind depistate ulterior pe teritoriul SUA. „În cadrul cercetărilor efectuate în cauză este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi, care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de învinuiţi, să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiţilor. Membrii grupării au obţinut din activitatea infracţională suma de peste 1 milion USD”, după cum se mai arată în comunicatul DIICOT Craiova.