DGASPC Dolj va amenaja o sală de audiere a minorilor în sistemul de justiţie juvenilă

0
429

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj va organiza în cadrul instituţiei o sală de audiere a minorilor în sistemul de justiţie juvenilă, decizia fiind luată în urma unei întâlniri, care a avut loc pe 3-4 aprilie, la Bucureşti, şi care s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Ambasadei Republicii Franţa, precum şi ai mai multor ministere și organizaţii neguvernamentale.

Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, a precizat că, într-o primă fază, doar două săli de audiere a minorilor vor fi amenajate în România, respectiv la Craiova şi Cluj: «Întâlnirea de la Bucureşti a fost organizată în cadrul proiectului „Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor!”, prin care se urmăreşte realizarea unei analize a situaţiei actuale privind audierea minorilor în sistemul de justiţie juvenilă, o analiză a cadrului legislativ şi a practicilor în ceea ce priveşte audierea minorilor în România, Franţa, Bulgaria şi Republica Moldova.

Dezbaterile au pus accent pe aspectele privind audierea minorilor în condiţii optime, lucrul în echipe pluridisciplinare, precum şi coordonarea între profesioniştii cu responsabilităţi în protecţia copiilor. Au fost prezentate modele de audiere a minorilor în procedurile penale şi civile din Franţa, Bulgaria, Republica Moldova şi România. Întâlnirea a fost urmată de o reuniune tehnică privind amenajarea a două săli de audiere a minorilor în Craiova şi Cluj. În urma dezbaterilor în plen, dar şi în cadrul atelierelor de lucru, s-a decis ca cele două săli de audiere să fie amenajate în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul celor două judeţe. Totodată, au mai fost stabilite procedurile de lucru, competenţele şi rolurile specialiştilor din echipele de audiere. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj şi-a asumat rolul de coordonator, având responsabilitatea de a derula prezentul proiect la nivelul judeţului Dolj. Considerăm oportună înfiinţarea unei astfel de săli la Craiova, deoarece procedura de audiere poate afecta structura emoţională a unui minor, dacă nu este realizată de specialişti cu competenţă în domeniu şi într-un spaţiu care să asigure protejarea intimităţii copilului», a declarat directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu.

Dotarea sălii, asigurată de Asociaţia Federativă “La Voix De L’Enfant”

Florin Stancu

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi partenerii săi, Ambasada  Franţei în  România, Ministerul  Justiţiei,  Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia pentru Protecţia Copilului (DPC), Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Politiei (IGP) şi organizaţia franceză “La Voix de l’Enfant” au organizat în zilele de 3 și 4 aprilie, la Bucureşti, o masă rotundă cu tema „Audierea minorilor: o provocare pentru justiţia minorilor!”.

Evenimentul a reprezentat prima întâlnire a profesioniştilor în cadrul proiectului AUDIS şi va fi urmat de două sesiuni de formare profesională a echipelor pluridisciplinare în tehnica audierii minorilor, precum şi de înfiinţarea celor doua săli de audiere la Craiova si Cluj. Conform calendarului implementării proiectului, la sfârşitul lunii aprilie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj va coordona activitatea de înfiinţare a unui Comitet de pilotaj la nivelul judeţului, format din reprezentanţi ai DGASPC Dolj, Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Tribunalului Dolj, Judecătoriei Craiova, Inspectoratului de Politie al Judeţului Dolj, Centrul regional ANITP Craiova, medici cu specializarea pediatrie şi neuropsihiatrie infantilă, reprezentantul unui ONG local cu experienţă în domeniul protecţiei copilului. DGASPC Dolj pune la dispoziţie spaţiul necesar amenajării sălii de audiere, dotarea acesteia fiind asigurată prin bugetul proiectului de Asociaţia Federativă “La Voix De L’Enfant”.