Elena Stanciu, administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 13 din Lăpuş Argeş, condamnată la 5 ani de detenţie

0
206

Elena Stanciu, craioveanca de 56 de ani arestată pentru delapidare după ce s-a stabilit că a sustras aproape 300.000 de lei din banii locatarilor de la Asociaţia de Proprietari nr. 13 Lăpuş Argeş, cât timp a fost administrator şi casier, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Craiova săptămâna trecută, iar femeia a şi declarat, vineri, recurs. Instanţa a menţinut atât arestarea preventivă a femeii, cât şi sechestrul asigurator instituit pe apartamentul ei, pentru recuperarea prejudiciului.

Elena Stanciu

Magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat, săptămâna trecută, pe 2 aprilie a.c., sentinţa în dosarul în care Elena Stanciu, de 56 de ani, din Craiova, a fost trimisă în judecată pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei pe 5 martie a.c., o zi mai târziu judecătorii menţinând arestarea preventivă a femeii. Procesul s-a derulat foarte repede întrucât inculpata a cerut să beneficieze de procedura simplificată de judecată, mai precis de prevederile art. 320, indice 1 din Codul de procedură penală, în baza căruia obţine reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă dacă îşi recunoaşte fapta. Lucru pe care femeia l-a şi făcut.

Astfel, pe 2 aprilie a.c., Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în dosar, inculpata Elena Stanciu fiind condamnată la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare. Judecătorii au dedus din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive şi au menţinut starea de arest a inculpatei. Instanţa a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de Asociaţia de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş şi a dispus, prin aceeaşi sentinţă, obligarea inculpatei la plata sumei de 269.277,33 lei, reprezentând despăgubiri civile, cu penalităţile aferente, începând cu data săvârşirii fiecărui act material până la data plăţii efective a debitului. Toate actele false întocmite de femeie ca să-şi acopere faptele au fost anulate, şi s-a menţinut sechestrul asigurător asupra apartamentului Elenei Stanciu, situat în Craiova, pe bulevardul „Decebal” şi evaluat la 220.000 lei. Vineri, 5 aprilie a.c., inculpata a declarat recurs împotriva sentinţei Judecătoriei Craiova, recurs ce se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 4 februarie a.c., poliţiştii Serviciului Investigarea Fraudelor Dolj au introdus-o în arestul Inspectoratului, pentru 24 de ore, pe Elena Stanciu, de 56 de ani, din Craiova, casieră şi contabilă a Asociaţiei de Proprietari nr. 13 din cartierul craiovean Lăpuş Argeş, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privata. În baza cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, timp de aproape 10 ani, femeia trecea în registru sume mai mici decât încasa de la locatarii blocurilor din cadrul asociaţiei, diferenţa, în total aproape de 300.000 lei, intrând în buzunarele ei.

“În fapt, s-a reţinut că învinuita, în perioada 2002-2011, îndeplinind cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la o asociaţie de proprietari din Craiova, prin falsificarea documentelor de încasări, respectiv înregistrarea în mod intenţionat în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate pe baza de chitanţă, precum şi prin nepreluarea soldurilor zilnice, şi-a însuşit din gestiune, în total, suma de 282.277 lei”, după cum a declarat la momentul respectiv comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Pe parcursul anchetei, încercând să scape mai uşor, femeia a achitat o parte din prejudiciul creat, mai exact a predat 12.750 lei.

După ce a petrecut noaptea de 4 spre 5 februarie în arestul IPJ Dolj, femeia a fost dusă pentru audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, la finalul audierii fiind luată decizia prezentării ei la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Judecătoria Craiova a respins propunerea de arestare, dispunând faţă de Elena Stanciu măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile, însă joi, 7 februarie, Tribunalul Dolj a admis recursul Parchetului şi a dispus arestarea preventivă a femeii, care este de atunci în spatele gratiilor.