Cartierul Brazda lui Novac a rămas în frig

0
334

O mare parte din cartierul Brazda lui Novac a rămas fără apă şi căldură timp de o noapte şi o zi, după ce un punct termic nu a mai funcţionat. Angajaţii SC Termo SRL Craiova au încercat ore întregi să-i dea de cap avariei, dar numai spre seară au depistat de unde a pornit incidentul. În tot acest timp, craiovenii au aşteptat în zadar să li se încălzească apartamentele. 

Este vorba de 680 de apartamente din cartierul Brazda lui Novac care primesc căldură de la punctul termic nr. 10. În noaptea de luni spre marţi, instalaţiile nu au mai funcţionat, iar toate locuinţele au rămas total în frig. ”Avaria a apărut în cursul nopţii şi am răspuns prompt apelului care a fost făcut de supraveghetorul pe care îl avem acolo. Am trimis imediat o echipă de intervenţie la faţa locului şi acum suntem în curs de remediere a situaţiei”, a declarat, ieri pe zi, Nicolae Degeratu, directorul SC Termo SRL Craiova.

S-a intervenit o noapte şi o zi

Se pare însă că problema care a dus la oprirea furnizării a fost mai serioasă decât se aşteptau chiar şi angajaţii societăţii de termoficare. De cum a fost sesizată avaria, aceştia au început să vadă din ce cauză s-a produs, însă nu au reuşit să descopere pe loc de unde a pornit totul. ”E un pic mai dificil pentru că, de această dată, nu am putut să ne dăm seama pe loc de unde a plecat avaria, ce a generat-o. Avem însă specialişti foarte buni care fac tot posibilul să găsească locul în care a apărut fisura şi să îndrepte lucrurile cât mai repede”, a mai spus Degeratu.

Totul a plecat de la o conductă fisurată

Abia ieri la prânz, după zeci de ore de căutări, angajaţii au reuşit să dea de urma avariei. Conform directorului, se pare că o conductă principală de alimentare cu agent termic s-a fisurat. Dar pentru că era vorba de o ţeavă care se afla îngropată în pământ, echipa de intervenţie a trebuit să sape mai mult până să ajungă exact la punctul sensibil. ”A fost identificată spărtura, care este una suficient de mare, şi acum (n.r. – ieri, în jurul orei 14.00) se lucrează la remedierea ei. Încercăm pe cât posibil să rezolvăm totul astfel încât locatarii să primească agent termic până seara”.

Se porneşte şi apa caldă

Autorităţile au dat asigurări că toate cele peste 600 de apartamente din cartierul Brazda lui Novac vor fi încălzite în noaptea de marţi spre miercuri. Odată cu oprirea agentului termic, s-a sistat şi furnizarea apei calde, însă reprezentanţii SC Termo SRL Craiova au menţionat că, de asemenea, craiovenii urmau să-şi facă din nou duşuri fierbinţi începând din seara trecută. ”S-a oprit şi apa caldă, care este preparată în acelaşi punct termic, dar odată cu pornirea căldurii, locatarii din blocurile respective vor avea parte din nou şi de apă caldă la robinte”.

Sistemul de distribuţie, foarte vulnerabil la ger

Nicolae Degeratu

Deşi situaţia din cartierul Brazda lui Novac este în curs de remediere, reprezentanţii SC Termo SRL Craiova nu sunt siguri că reţeaua de distribuţie a oraşului va trece cu bine peste următoarea perioadă. Meteorologii anunţă pentru viitoarele nopţi că temperatura va scădea foarte mult sub zero grade, cum nu se poate mai grav pentru conductele de distribuţie a agentului termic care sunt extrem de uzate. ”Sistemul de distribuţie este în intregime foarte vechi şi ceea ce s-a întâmplat acum în cartierul Brazda lui Novac poate să se întâmple oricând în orice punct al oraşului, mai cu seamă în următoarele nopţi când sunt anunţate geruri foarte mari”, a mai spus Degeratu. Pentru a contracara situaţia, directorul SC Termo a recunoscut că are la dispoziţie doar echipele de intervenţie care trebuie să rezolve cât mai repede situaţiile neplăcute.