Primăriile cu datorii sunt obligate să mărească taxele şi impozitele locale

0
352

Unele primării care s-au grăbit să ţină şedinţă de consiliu pentru a vota menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului 2012 vor trebui să revină asupra hotărârii. Numai  entităţile administrativ-teritoriale care nu au nici un fel de datorii şi nu au afectate veniturile proprii pot recurge la neindexarea taxelor şi impozitelor cu inflaţia. Cele care au încheiat anul bugetar cu datorii vor fi obligate de Guvern să mărească taxele şi impozitele.

Pentru a evita orice comentariu Guvernul Ponta va introduce condiţiile prin modificarea Codului Fiscal pe care autorităţile publice locale trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu pentru a evita creşterea taxelor şi impozitelor locale. În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Se precizează totuşi că, faţă de suma rezultată, autorităţile publice locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. După multe discuţii, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelului valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de Guvern aprobată în 2012, cu prevederea clară „cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

Primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central

Mai mulţi reprezentanţi ai actualei puteri au spus în mai multe rânduri că  Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor publice locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul Consiliilor Locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. De altfel, premierul Victor Ponta a anunţat că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile publice locale, dacă doresc, dar în acelaşi timp atrăgea atenţia că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, iar primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

Va fi modificat Codul Fiscal

Între timp Guvernul Ponta a lucrat la un proiect de ordonanţă care modifică Codul Fiscal şi impune anumite condiţii autorităţilor publice locale care doresc să menţină taxele şi impozitele locale la nivelul de anul trecut. Mai exact proiectul stabileşte că prevederea aprobată de Guvern se aplică numai autoritaţilor publice locale care îndeplinesc două condiţii:  nu au înregistrate arierate la 31 decembrie 2012 şi nu afectează veniturile proprii ale bugetelor locale prin reducerea taxelor până la nivelurile din 2012. Prin arierate se înţelege plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile. De asemenea se stabileşte că autorităţile locale care au adoptat deja hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru 2013 şi nu îndeplinesc aceste două condiţii trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărâri prin care să calculeze taxele şi impozitele conform hotărârii emise de Guvern anul trecut pentru indexare. Românii care au plătit până la această oră  impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată, cu o bonificaţie de până la 10%.

Problemele vor fi remediate tot de Consiliile Locale

În judeţul Dolj sunt primari care au aşteptat să apară toate reglementările până să convoace Consiliul Local şi să supună la vot un proiect de hotărâre în acest sens. Mai sunt şi cazuri unde taxele şi impozitele au fost indexate cu rata inflaţiei încă din luna decembrie 2012, vezi cazul comunei Breasta, sau care le-au majorat în ianuarie a.c, Primăria Bistreţ. Dar sunt şi alte multe cazuri în care Consiliile Locale au votat menţinerea acestor taxe fără să ţină cont că au încheiat anul bugetar 2012 cu arierate sau că încasările la bugetul local nu pot acoperi cheltuielile din 2013, bazându-se pe fondurile care ar trebui să le vină de la bugetul de stat. Unde sunt probleme vor fi rezolvate într-o viitoare şedinţă de Consiliu Local.