Campionatul Mondial de handbal masculin – Spania 2013 / Patru „finale” în sferturi

0
273

În optimile de finală s-au înregistrat următoarele rezultate: Polonia – Ungaria 19-27; Croaţia – Belarus 33-24; Slovenia – Egipt 31-26; Serbia – Spania 20-31; Franţa – Islanda 30-28; Danemarca – Tunisia 30-23; Rusia-Brazilia 27-26; Germania-Macedonia 28-23.

Miercuri, în sferturile de finală, se vor întâlni: Franţa-Croaţia; Rusia-Slovenia; Spania-Germania; Danemarca-Ungaria. Pentru semifinale, programate vineri, sunt prevăzute următoarele perechi: Spania/Germania – Rusia/Slovenia  şi Franţa/Croaţia, – Danemarca/Ungaria.

Nici o surpriză nu a intervenit în optimile de finală ale mondialului din Spania, favoritele impunându-se în bloc. În aceste condiţii, sferturile de finală, programate astăzi în „Palau San Jordi” din Barcelona şi „Pabellon Prince Felipe” din Zaragoza, se anunţă extrem de echilibrate. Deşi Serbia şi Polonia erau considerate potenţiale obstacole, Spania şi Ungaria au câştigat fără probleme. Deşi ibericii au rămas din start fără principalul apărător, Viran Morros, pentru un fault dur la Zelenkovic, gazdele au încasat doar 12 goluri până la pauză, având un avantaj de 8 goluri, în special datorită reuşitelor lui Rocas. Sârbii au avut o uşoară revenire după pauză, dar contraatacurile spaniolilor au fost letale şi cei 10.000 de fani din sala din Zaragoza nu au avut nici o emoţie pe final. „Nu puteam spera la victorie în condiţiile în care am primit atâtea goluri pe contraatac. Spania poate ajunge în finală”, a declarat tehnicianul Serbiei, Veselin Vukovic. „Am arătat că avem 16 jucători, nu doar cei 7 titulari”, a spus la final principalul marcator al Spaniei, Albert Rocas (foto, 7 goluri). Slovenia a ajuns pentru prima dată în sferturi, după ce s-a distrat cu naţionala Egiptului, asigurându-şi victoria din prima repriză. În schimb, repriza secundă a fost una magică pentru unguri, care s-au impus mai uşor decât se preconiza în faţa Poloniei. „Ne-am temut de Polonia, dar datorită defensivei ne-am făcut meciul mai uşor”, a declarat tehnicianul ungur Lajos Mocsai, în timp ce omologul său, Michael Biegler, s-a declarat extrem de dezamăgit de faza ofensivă, băieţii săi reuşind doar 19 goluri: „Nu i-am văzut niciodată atât de modeşti în atac, nu am înţeles ce s-a întâmplat”. Nici măcar Rutenka (4 goluri) nu a mai fost la înălţime în jocul cu Croaţia, în care bieloruşii nu au contat, iar tehnicianul Goluza şi-a permis să-şi odihnească titularii încă din minutul 35 pentru meciul cu Franţa. „Croaţii au fost prea buni pentru noi şi cred că pot câştiga chiar aurul”, a spus Rutenka de la FC Barcelona. Acesta se află pe locul secund în clasamentul golgheterilor, cu 42 de goluri, după un alt „eliminat”, macedoneanul Kiril  Lazarov, care a marcat 44 de goluri la mondiale. În cursă pentru titlul de golgheter au mai rămas: danezul Eggert (38 de goluri), croatul Cupic (35 de goluri) şi slovenul Gajic (32 de goluri). Croaţia a câştigat toate meciurile până acum, dar în seara aceasta va avea în faţă campioana mondială şi olimpică, Franţa, iar cealaltă formaţie invincibilă până acum, campioana europeană, Danemarca, porneşte favorită în meciul cu Ungaria.